Η ψηφιοποίηση “χτύπησε” και την πόρτα του ΣτΕ: Με ηλεκτρονική σφραγίδα τα δικόγραφα
Ξεκινάει η χρησιμοποίηση της ηλεκτρονικής σφραγίδας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και καθενός εκ των 39 τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ως αποδεικτικό κατάθεσης ηλεκτρονικά κατατιθεμένων δικογράφων.
Στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του εντός των επόμενων ημερών θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο σύστημα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων της Διοικητικής Δικαιοσύνης η χρησιμοποίηση της ηλεκτρονικής σφραγίδας του Δικαστηρίου και καθενός εκ των 39 τακτικών διοικητικών δικαστηρίων κατά την αυτόματη παραγωγή από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων της Διοικητικής Δικαιοσύνης («Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.Δ.Δ.») αποδεικτικού κατάθεσης των ηλεκτρονικά κατατιθέμενων δικογράφων.
Οι εν λόγω ηλεκτρονικές σφραγίδες, όπως επισημαίνεται, «συνιστούν εγκεκριμένες σφραγίδες κατά την έννοια του άρθρου 3 (στοιχ. 27) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της της 23ης Ιουλίου 2014 («eIDAS») σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ και έχουν δημιουργηθεί με χρήση διάταξης εξ αποστάσεως δημιουργίας ηλεκτρονικών υπογραφών από εγκεκριμένο πάροχο υπηρεσιών εμπιστοσύνης βάσει του ως άνω Κανονισμού».
ΣτΕ: Ενιαία ηλεκτρονική σφραγίδα
Το επόμενο βήμα προβλέπει πως οι – διακριτές για το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα 39 τακτικά διοικητικά δικαστήρια– ηλεκτρονικές σφραγίδες θα αντικατασταθούν από την ενιαία για όλη τη Διοικητική Δικαιοσύνη ηλεκτρονική σφραγίδα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων της Διοικητικής Δικαιοσύνης («Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.Δ.Δ.»).
Νόμος του 2020 προέβλεπε τη νομική ισχύ ηλεκτρονικών υπογραφών και σφραγίδων. Συγκεκριμένα όριζε πως «τα ηλεκτρονικά έγγραφα που εκδίδονται από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, είτε υπογράφονται με την εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου τους, είτε τίθεται σε αυτά η εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα της περ. 27 του άρθρου 3 του Κανονισμού eIDAS, όπου η τελευταία απαιτείται. Στα ως άνω έγγραφα η εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου και η εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα επέχουν θέση ιδιόχειρης υπογραφής και πρωτότυπης σφραγίδας αντίστοιχα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣτΕ: Ακύρωση του γενικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητούν συνδικαλιστικές οργανώσεις – ΦΩΤΟ Η απάντηση της εταιρείας Coca-Cola για την “ποινή” 2,6 εκατομμυρίων ευρώ από το ΣτΕΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr