Η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Πάτση
Ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για άρση ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισηγήθηκε ομόφωνα την Πέμπτη την άρση ασυλίας του πρώην «γαλάζιου» βουλευτή Γρεβενών. Ο Ανδρέας Πάτσης, ζήτησε και ο ίδιος την άρση της ασυλίας του, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ.
Ο αρμόδιος εισαγγελέας ζητά την άδεια του κοινοβουλίου προκειμένου να ασκήσει δίωξη για τα αδικήματα της ανακριβούς και ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και της συμμετοχής κατ’ εξακολούθηση σε εταιρεία αλλοδαπής.
Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Πάτσης αποκαλύφθηκε ότι αγόραζε «κόκκινα» δάνεια και ότι μέσα σε δύο χρόνια εισέπραξε πάνω από 800.000 ευρώ.
Ανδρέας Πάτσης: Τι είχε ζητήσει ο εισαγγελέας
Όπως έγραψε το dikastiko.gr την άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Ανδρέα Πάτση είχε ο εισαγγελέας Εφετών Χαράλαμπος Τσώνης, που απέστειλε τη δικογραφία στη Βουλή. Ο εισαγγελέας, έπειτα από έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες σε βαθμό πλημμελήματος και ζητά τη σχετική άδεια της Βουλής.
Στις αρχές Νοεμβρίου ο Ανδρέας Πάτσης παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη μετά τη διαπίστωση σοβαρών παραβάσεων βάσει σχετικής εισήγησης του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειου Παππαδά, γεγονός που οδήγησε τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής να αποφασίσουν την παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω έλεγχο.
Η Επιτροπή της Βουλής διαβίβασε άμεσα τον φάκελο Πάτση στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Παράλληλα, αποφασίστηκε η άρση του τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν τα δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Πάτση να έχει συνάψει συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο κατά παράβαση του άρθρου 57 του Συντάγματος για τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα των βουλευτών.
Αποφασίστηκε, επίσης, η αποστολή στο Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των στοιχείων του ελέγχου, για παραλογισμό και επιστροφή ποσών στο δημόσιο, εφόσον μετά την άρση διαπιστωθεί αδικαιολόγητος πλουτισμός του ελεγχόμενου.
Οι παραβάσεις που ελέγχονται
Σύμφωνα με την εισήγηση που δέχθηκαν τα μέλη της Επιτροπής από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Παππαδά που ερεύνησε τον φάκελο διαπιστώθηκαν πέντε παραβάσεις:
- ανακρίβειες, στα δηλωθέντα ακίνητα , στα εισοδήματα της νυν συζύγου του υπόχρεου και στο υπόλοιπο των Δανειακών υποχρεώσεων του ιδίου.
- έλλειψη παραστατικού στο υπόλοιπο των Δανειακών υποχρεώσεων του ιδίου.
- αύξηση των εισοδημάτων στο πόθεν έσχες 2021 (Χρήση 2020) από μερίσματα και τόκους τα οποία προέρχονται από την επιχειρηματική δραστηριότητα του υπόχρεου.
- συμμετοχή του υπόχρεου σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό κατά παράβαση του άρθρου 8 ν.3213/2003.
- συμμετοχή της νυν συζύγου του υπόχρεου σε εταιρεία του εξωτερικού, η οποία έχει ιδρυθεί το έτος 2019, ήτοι πριν από την ημερομηνία τέλεσης γάμου με τον υπόχρεο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άρση ασυλίας του βουλευτή Α. Πάτση για τα ανακριβή πόθεν έσχες ζητούν οι εισαγγελικές αρχέςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr