Ιδού η νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση των επιδομάτων των δικαστικών λειτουργών: Σε ποια ποσά προστίθενται από 10% έως 30% – Τι ζητούσαν οι δικαστές

Η αύξηση των επιδομάτων αναφέρεται ρητά σε άρθρο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου και έχει ισχύ από 1/1/2024- Σε ποια άλλα αιτήματα των δικαστών απάντησε θετικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης

NEWSROOM
Ιδού η νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση των επιδομάτων των δικαστικών λειτουργών: Σε ποια ποσά προστίθενται από 10% έως 30% – Τι ζητούσαν οι δικαστές

Αυξήσεις των επιδομάτων των δικαστικών λειτουργών από 10-30% νομοθετεί, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί, η κυβέρνηση, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για προσθήκη στο σχέδιο νόμου «ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» στο άρθρο 39, την οποία ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων. Η ανακοίνωση του κ.Φλωρίδη, και σύμφωνα με τη διάταξη που αποκαλύπτει το dikastiko.gr, αυξάνει τα 3 επιδόματα από 10-30 % , τη στιγμή όμως που το αίτημα των δικαστών ήταν για αύξηση στα επίπεδα του 2008 (απ΄όταν δηλαδή παραμένουν παγωμένα) εν ολίγοις από 22- 55 %. Αυτή μάλιστα, φέρεται να , ήταν η προφορική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

Τι λέει η διάταξη 

Η συγκεκριμένη διάταξη στο νομοσχέδιο αναφέρει:

Άρθρο 39

Αύξηση των επιδομάτων, παροχών και αποζημιώσεων των δικαστικών λειτουργών και του προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

“1. Τα επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις των περ. 3, 5 και 6 της παρ. Α του άρθρου 30 του ν. 3205/2003 (Α ́ 297) περί επιδομάτων, παροχών και αποζημιώσεων των δικαστικών λειτουργών και των περ. 3, 5 και 6 της παρ. Α του άρθρου 33 του ν. 3205/2003 περί επιδομάτων, παροχών και αποζημιώσεων του προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2023, αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2024 ως εξής:

α) κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) τα επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις της περ. 3 της παρ. Α αμφότερων των άρθρων του εισαγωγικού εδαφίου και

β) κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) τα επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις των περ. 5 και 6 της παρ. Α αμφότερων των άρθρων του πρώτου εδαφίου.

  1. Τα ποσά των επιδομάτων, παροχών και αποζημιώσεων που προκύπτουν από την αύξηση της παρ. 1 στρογγυλοποιούνται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ”.

Αυξήσεις επιδομάτων των δικαστικών λειτουργών: Ποια είναι τα ποσά 

Τα ποσά των εν λόγω επιδομάτων (που θα πάρουν αύξηση) όπως ισχύουν σήμερα αναφέρονται στο άρθρο 30 του νόμου 3205/2003:

Περ 3. Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς και για την αντιστάθμιση δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους (δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, οργάνωση γραφείου), οριζόμενο κατά βαθμό ως εξής:

Freepik

α. Ειρηνοδίκες Γ` και Δ` Τάξης, Δόκιμος Εισηγητής του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι τριακόσια σαράντα τέσσερα ευρώ και οκτώ λεπτά (344,08 ευρώ),

β. Εισηγητής του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι τετρακόσια ογδόντα επτά ευρώ και ενενήντα επτά λεπτά (487,97 ευρώ).

γ. Πρόεδρος Πρωτοδικών και αντίστοιχοι πεντακόσια εξήντα τρία ευρώ και τέσσερα λεπτά (563,04 ευρώ).

δ. Πάρεδρος του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι πεντακόσια ενενήντα τέσσερα ευρώ και τριάντα δύο λεπτά (594,32 ευρώ).

ε. Πρόεδρος Εφετών, Σύμβουλος της Επικρατείας και αντίστοιχοι εξακόσια είκοσι πέντε ευρώ και εξήντα λεπτά (625,60 ευρώ).

στ. Αντιπρόεδρος και αντίστοιχοι εξακόσια πενήντα έξι ευρώ και ογδόντα οκτώ λεπτά (656,88 ευρώ).

ζ. Πρόεδρος και αντίστοιχοι εξακόσια ογδόντα οκτώ ευρώ και δεκαέξι λεπτά (688,16 ευρώ).»

Περ 5. Πάγια αποζημίωση, λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών (πολύωρη παραμονή στην έδρα, απασχόληση χωρίς ωράριο εργασίας, κατ’ οίκον εργασία, προσφορά υπηρεσιών σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές), οριζόμενη κατά βαθμό ως εξής:

Για δικαστικούς λειτουργούς από το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και αντίστοιχων μέχρι και το βαθμό του Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου επτακόσια εξήντα εννέα ευρώ και δώδεκα λεπτά (769,12 ευρώ).

Για δικαστικούς λειτουργούς από το βαθμό του Ειρηνοδίκη Δ` Τάξης μέχρι και το βαθμό του Εισηγητή του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχων εξακόσια σαράντα τέσσερα ευρώ και σαράντα τέσσερα λεπτά (644,44 ευρώ).

Περ 6. Αποζημίωση εξόδων παράστασης στους δικαστές που φέρουν βαθμό Προέδρου, Αντιπροέδρου και Συμβούλου Επικρατείας ή αντίστοιχους, οριζόμενη κατά βαθμό ως εξής:

Πρόεδρος Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι διακόσια σαράντα δύο ευρώ και ογδόντα οκτώ λεπτά (242,88 ευρώ).

Αντιπρόεδρος Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι εκατόν εξήντα έ-να ευρώ και ενενήντα δύο λεπτά (161,92 ευρώ).

Σύμβουλος Επικρατείας και αντίστοιχοι εκατόν είκοσι ένα ευρώ και σαράντα τέσσερα λεπτά (121,44 ευρώ).

Η αποζημίωση αυτή δεν παρέχεται σε δικαστικούς λειτουργούς που δεν φέρουν τους ανωτέρω βαθμούς, ανεξαρτήτως της τυχόν μισθολογικής εξομοίωσης προς αυτούς.

Τι λένε οι δικαστές 

Οι δικαστές (ΕνΔΕ) , το αίτημα των οποίων δεν έγινε πλήρως δεκτό, θα συνεδριάσουν και θα πάρουν θέση: “Μετά τη ψήφιση και την εφαρμογή της διάταξης με την οποία αυξάνονται τα δικαστικά επιδόματα, η Ένωση, από κοινού με τις λοιπές Δικαστικές Ενώσεις, θα επανεξετάσει το πλαίσιο των μελλοντικών οικονομικών διεκδικήσεων και θα προβεί στη διεκδίκηση της μισθολογικής αναβάθμισης των Ειρηνοδικών”, αναφέρουν στο ψήφισμά τους.

Άλλα αιτήματα 

Όλες οι ενώσεις είχαν θέσει παγίως ως κεντρικό θεσμικό ζήτημα την “κατάργηση του άρθρου 81 παρ. 8 ΚΟΔΚΔΛ που εμποδίζει την προσφυγή των συναδέλφων στην Ολομέλεια ΑΠ”, σχετικά με το θέμα των μη προαγωγών τους. Πρόκειται για τη διάταξη που επιβάλλει την ύπαρξη 2 ή 3 θετικών κρίσεων στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για την προαγωγή ενός δικαστή ώστε να έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της μη προαγωγής του”. Για τους δικαστές είναι κομβικό θέμα, καθώς θεωρούν πως αυτή η διάταξη εμποδίζει τους συναδέλφους τους σε μια δεύτερη κρίση, ενώ επίσης αναφέρουν πως η διάταξη αυτή ουσιαστικά τέθηκε “εν κρυπτώ” αφού δεν ήταν ούτε στη διαβούλευση, ούτε στην ακρόαση των φορέων. Όπως είπε ο κ.Φλωρίδης , αυτή η διάταξη καταργείται και επανέρχεται η δυνατότητα προσφυγής:

Το δεύτερο, ήταν η ανάγκη επαναφοράς της δυνατότητας στους δικαστικούς λειτουργούς που παραλείπονται στις προαγωγές, να προσφεύγουν στις Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου, πριν λίγες μέρες, ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης ώστε η διάταξη αυτή να επανέλθει. Περιλαμβάνεται στο Ερανιστικό Νομοσχέδιο το οποίο τις επόμενες μέρες θα δοθεί στη διαβούλευση. Άρα το θέμα αυτό επιλύεται”. 

Η κλίμακα 1-5 

Οι δικαστές διαφωνούσαν με την πρόβλεψη του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, σύμφωνα με την οποία συνάρτηση της αξιολόγησης είναι αφενός η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεως, αλλά βασικός παράγοντας είναι και η πολυπλοκότητά της. Μάλιστα θεσπίστηκε και κλίμακα (από 1-5) για τον βαθμό πολυπλοκότητας κάθε υπόθεσης, που αναθέτει ο διευθύνων το δικαστήριο και το οποίο σημειώνει δίπλα στην χρέωση. Όπως είπε ο κ.Φλωρίδης και αυτό καταργείται:

Το τρίτο θέμα, ήταν ένας προβληματισμός που υπήρχε για την νομοθέτηση του κριτηρίου κατανομής των υποθέσεων στους Δικαστές σε κλίμακα 1-5. Θεωρήθηκε ότι αυτό, ειδικά στους μεγάλους σχηματισμούς, δημιουργεί προβλήματα. Και το Υπουργικό Συμβούλιο, στην ίδια συνεδρίασή του, ενέκρινε και την απάλειψη της διαδικασίας αυτής”. 

Όπως είπε ο υπουργός, “το τέταρτο που συζητήσαμε, ήταν η υπόσχεση που δώσαμε στην Ένωση ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για αλλαγές θα είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση την γνωστοποίηση τόσο στην Ένωση όσο και σε όλους τους φορείς, όλων των προτάσεων, των εκθέσεων και του υλικού που θα είχε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στα χέρια του, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος που θα διαμορφώσει την οριστική πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία θα κατατεθεί προς συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς», ανέφερε ο κ. Φλωρίδης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr