Ιδού το σχέδιο αλλαγής της νομοθεσίας για την παιδεραστία – Η παραγραφή επί τάπητος
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει ειδική επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, που θα εισηγηθεί αλλαγές στον κώδικα.
Ένα πλέγμα θεσμικών παρεμβάσεων αλλά και αυστηροποίησης της νομοθεσίας για την παιδεραστία , ετοιμάζει η κυβέρνηση στον απόηχο της υπόθεσης Λιγνάδη και των αποκαλύψεων που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Το πλαίσιο θα περιχαρακώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να θωρακίσει το θεσμικό πεδίο όπου θεωρεί ότι χωρεί βελτίωση.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικά στελέχη στρέφουν τα πυρά τους προς την αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας πως “λίγο πριν τις εκλογές του 2019 άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και μείωσε τις ποινές σε όλα τα αδικήματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία”.
Συγκεκριμένα αναφέρονται στην περίπτωση του βιασμού όπου “ενώ η ποινή ήταν έως 20 έτη έγινε έως 15 και υπό όρους έως δέκα. Σε όλα τα αδικήματα με θύματα ανηλίκους τα μεγαλύτερα όρια των ποινών μειώθηκαν από 20 έτη σε 15. Σε ορισμένα αδικήματα με θύματα ανηλίκους μείωσε το όριο των βαριών ποινών, αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτους ανήλικους 14 έως 17 ετών Μείωσαν και την παραγραφή αδικημάτων με θύματα ανήλικα κατά τρία έτη. Η κυβέρνηση, αμέσως μετά τη συγκρότησή της, προχώρησε σε διορθωτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, όπως διατάξεις για βιασμό, και είχε προαναγγείλει από τότε διορθώσεις και για άλλα αδικήματα. Επίσης, μελετά τα επόμενα θεσμικά βήματα”, τονίζουν στελέχη.
Οι αλλαγές
Το κύμα του ελληνικού #metoo καταλαμβάνει πλέον τις αποφάσεις αφού θεωρείται πως ήρθε η στιγμή να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία σε σημεία όμως που υπάρχουν περιθώρια. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει ειδική επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, που θα εισηγηθεί αλλαγές στον κώδικα. Αυτό είχε υπολογιστεί να γίνει τον Ιούνιο, αλλά ενδεχομένως πλέον να έρθουν νωρίτερα.
Επ΄αυτών των ζητημάτων λοιπόν υπάρχουν σκέψεις :
-Η μια είναι να αρχίζει να μετράει ο χρόνος παραγραφής των πλημμελημάτων (διάταξη που καταργήθηκε με τον νέο ΠΚ) σε βάρος ανηλίκων από την ενηλικίωση τους (ή και αργότερα) και μετά, οπως συμβαίνει με τα κακουργήματα. Δηλαδή: Το αρ. 113 παρ. 6 του παλαιού ΠΚ ανέφερε πως η παραγραφή για κακουργήματα κατά ανηλίκων ξεκινά από τα 21 έτη και για τα πλημμελήματα από τα 19. Στο νέο ΠΚ η πρόβλεψη είναι για τα κακουργήματα αυτή να ξεκινά με την ενηλικίωση δηλαδή τα 18 έτη ενώ στα πλημμελήματα δεν ορίστηκε αναστολή παραγραφής. Η σκέψη είναι ενδεχομένως να υπάρξει αναστολή και στις δυο περιπτώσεις μέχρι τα 19 έτη για τα πλημμελήματα και μέχρι τα 21 για τα κακουργήματα.
-Η άλλη να προβλεφθεί πλήρες αυτεπάγγελτο στη δίωξη για αυτά τα αδικήματα, να μη χρειάζεται δηλαδή για καμία τέτοια περίπτωση υποβολή μήνυσης του θύματος. Έτσι θα ξεπεραστεί και το τραγελαφικό, από τη μια να αναστέλλεται η παραγραφή έως την ενηλικίωση του δράστη, αλλά να τρέχει το περιθώριο υποβολής της μήνυσης για τα μη αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα που συνήθως είναι τρίμηνη! Δώρον άδωρον δηλαδή..
-Να μπει ως επιβαρυντική περίσταση (αύξησης ποινής) σε όλα τα γενετήσια εγκλήματα η διάπραξή τους σε βάρος ανηλίκων.
Υπάρχουν όμως και πιο προχωρημένες σκέψεις:
-Να διώκεται η παιδεραστία (ασέλγεια χωρίς άσκηση βίας δηλαδή) ως κακούργημα χωρίς ηλικιακή διάκριση. Σήμερα πχ. αν το θύμα είναι άνω των 14 ετών το αδίκημα διώκεται ως πλημμέλημα
–Να επιμηκυνθεί η παραγραφή από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα στα 20 χρόνια λόγω της αδυναμίας του ανηλίκου να προστατευθεί, όπως ο ενήλικος
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αυτό προβληματίζει, αν δηλαδή μπορεί να υπάρχει διαφορετικός χρόνος παραγραφής για επιμέρους αδικήματα , με το φόβο μήπως στο μέλλον τεθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Αλλά ήδη υπάρχει διάκριση αφού π.χ. αδικήματα που τελούνται σε βάρος του δημόσιου, παραγράφονται στα 20 χρόνια.
Τέλος είναι σαφές πως αν αυστηροποιηθεί το πλαίσιο δεν καταλαμβάνει και εκκρεμείς υποθέσεις, πχ την υπόθεση Λιγνάδη γιατί ως γνωστόν αυστηρότερος νόμος δεν μπορεί βάση του συντάγματος να εχει αναδρομική ισχύ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕνΔΕ προς Πολιτεία: “Αναθεωρείστε τη στάση σας απέναντι στον Κουφοντίνα” Η “συνεπιμέλεια” στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου – Όλα τα βασικά σημεία των αλλαγών στο οικογενειακό δίκαιο Έρχεται το e-διαζύγιο: Λύση γάμου εξπρές με ένα κλικ περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο οικογενειακό Δίκαιο Απολύθηκε από το σίριαλ ο δεύτερος ηθοποιός που κατηγορείται για βιασμό – “Έχουμε μετατρέψει το τεκμήριο της αθωότητας σε τεκμήριο ενοχής” λέει ο δικηγόρος του – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr