Ημέρα Διαμεσολάβησης- Κ. Μενουδάκος: “Διαμόρφωση μιας νομικής και πολιτιστικής κουλτούρας για την επιδίωξη της επίλυσης των διαφορών, με εναλλακτικές μεθόδους” – ΦΩΤΟ

Επεσήμανε την κρισιμότητα του φιλικού διακανονισμού, χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια. “Πρέπει να αυξήσουμε πάρα πολύ τον αριθμό των υποθέσεων που επιλύονται εξωδικαστικά” τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης

NEWSROOM
Ημέρα Διαμεσολάβησης- Κ. Μενουδάκος: “Διαμόρφωση μιας νομικής και πολιτιστικής κουλτούρας για την επιδίωξη της επίλυσης των διαφορών, με εναλλακτικές μεθόδους” – ΦΩΤΟ

“Λύση” ο εξωδικαστικός μηχανισμός στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης ανέφεραν όλοι οι αρμόδιοι κατά την πρόσφατη εορταστική εκδήλωση για την «Ημέρα της Διαμεσολάβησης».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Στις ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ανάπτυξη της διαμεσολάβησης ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης των διαφορών αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ και Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Όπως σημείωσε, «οι ρυθμίσεις του νέου αυτού νόμου αποδείχθηκαν κατά βάση επιτυχείς. Το κύριο ζητούμενο όμως σήμερα είναι η διαμόρφωση μιας νομικής και πολιτιστικής κουλτούρας για την επιδίωξη της επίλυσης των διαφορών, με εναλλακτικές μεθόδους, σε πνεύμα φιλικού διακανονισμού, χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια, η οποία αποτελεί χρονοβόρα, δαπανηρή και συχνά αναποτελεσματική  για τα πραγματικά συμφέροντα των αντιδίκων διαδικασία. Για την αλλαγή νοοτροπίας, προς την κατεύθυνση αυτή, είναι προέχων ο ρόλος των δικηγόρων».

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ, Μενουδάκος σημείωσε ότι «το κύριο ζητούμενο όμως σήμερα είναι η διαμόρφωση μιας νομικής και πολιτιστικής κουλτούρας για την επιδίωξη της επίλυσης των διαφορών, με εναλλακτικές μεθόδους, σε πνεύμα φιλικού διακανονισμού, χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια, η οποία αποτελεί χρονοβόρα, δαπανηρή και συχνά αναποτελεσματική  για τα πραγματικά συμφέροντα των αντιδίκων διαδικασία. Για την αλλαγή νοοτροπίας, προς την κατεύθυνση αυτή, είναι προέχων ο ρόλος των δικηγόρων».

Εξωδικαστικός μηχανισμός- Γ. Φλωρίδης: «Πρόθεση η ενίσχυση του θεσμού για την επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης»

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, καθιστώντας σαφή την «πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον θεσμό της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης».

Όπως επίσης ανακοίνωσε είναι σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα και σύνταξη έκθεσης από τον ΟΠΕΜΕΔ, η οποία «θα παραδοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε έξι μήνες, ώστε να μπορέσουμε να οργανώσουμε το καινούργιο πλαίσιο στην Ελλάδα.

Φιλοδοξούμε ότι από το φθινόπωρο που θα το νομοθετήσουμε, η Ελλάδα θα μπει σε μια καινούργια εποχή όσον αφορά στον τομέα αυτό», εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα οδηγήσει σε ένα πόρισμα που θα έχει τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές».

ΟΠΕΜΕΔ

Το τιμητικό βραβείο στον Κ. Τσιάρα: «Οι πολίτες να επιλέγουν έναν πιο εύκολο δρόμο» είπε

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η απονομή τιμητικού βραβείου στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΜΕΔ κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο, για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο δικαστικό σύστημα επί θητείας του, καθώς και για τη συστηματική εργασία του για τις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών.

«Οι πολίτες να κατανοήσουν ότι είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο απλό, αντί να ταλαιπωρούνται για χρόνια, με βάση αυτό που συμβαίνει στα δικαστήρια, να επιλέγουν ένα πολύ πιο σύγχρονο, πολύ πιο άνετο» είπε ο Κώστας Τσιάρας.

«Χρειάζεται κατά κάποιον τρόπο να υπάρχει ένα πρόγραμμα δημοσιότητας για τη διαμεσολάβηση και, βεβαίως, οι πολίτες να κατανοήσουν ότι είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο απλό, αντί να ταλαιπωρούνται για χρόνια, με βάση αυτό που συμβαίνει στα δικαστήρια, να επιλέγουν ένα πολύ πιο σύγχρονο, πολύ πιο άνετο, πολύ πιο οικονομικό, πολύ πιο ειρηνικό τρόπο επίλυσης των διαφορών τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας για το θεσμό της Διαμεσολάβησης.

Οι αναφορές των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και άλλων παριστάμενων

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) κ. Δημήτρης Φινοκαλιώτης, στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι «η διαμεσολάβηση αποτελεί ένα πρώτο εργαλείο για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όσο γίνεται τους ρυθμούς αυτούς, ιδίως σε κάποιες κατηγορίες υποθέσεων, που έχουν και έντονα ευαίσθητα κοινωνικά στοιχεία, όπως παραδείγματος χάρη, οικογενειακές διαφορές». Όπως διευκρίνισε, «πιστεύουμε στον θεσμό της Διαμεσολάβησης, όχι μόνο για σκοπούς επιτάχυνσης, αλλά ακριβώς γιατί προσπαθεί να μας διδάξει όλους πώς μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας χωρίς εντάσεις».

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) κ. Λουκία Σαράντη, υπογράμμισε ότι, «είναι βέβαιο πως στην εξωστρέφεια της χώρας μας, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και η ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτός ο θεσμός πρέπει να προχωρήσει και ο ΣΒΕ είναι εδώ για να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, στον δικό του χαιρετισμό επεσήμανε ότι, «είναι σημαντικό που αυτή η εκδήλωση γίνεται στο Επιμελητήριό μας, που ως γνωστόν ήταν από την αρχή στην ιδρυτική ομάδα του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών στη Θεσσαλονίκη», κάνοντας παράλληλα αναφορά στα οφέλη του θεσμού.

Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων που συμμετείχαν σε πάνελ, το οποίο συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, ο οποίος τόνισε την «ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για ένα νέο, σύγχρονο σύστημα επίλυσης διαφορών», κάτι που, όπως εξήγησε, απαιτεί και τη σταδιακή αλλαγή της κουλτούρας των πολιτών. «Η ταχεία επίλυση πολλών αστικών – εμπορικών διαφορών, χωρίς δικαστήρια, με τον θεσμό της διαμεσολάβησης, όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, θα οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης της δικαιοσύνης και στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας», τόνισε ο κ. Κανελλόπουλος.

Τα μέλη του πάνελ αναφέρθηκαν στις προοπτικές που δίνει, σε διάφορους τομείς, ο θεσμός της διαμεσολάβησης, ενώ κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού. Κατά αλφαβητική σειρά τοποθετήθηκαν οι κ.κ.: Πέτρος Αλικάκος, ΔΝ, Πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, Ζωή Γιαννοπούλου, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, ΔΝ, Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΙΚΔΘ, Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επίλυσης Διαφορών,  Κατερίνα Κωτσάκη, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών, Δικηγόρος, ε.τ., Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης Υπουργείου Δικαιοσύνης, Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών του Ερευνητικού Οργανισμού διαΝΕΟσις, Νικόλαος Μόσχος,| Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Διαμεσολαβητής. Άννα Πλεύρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας και ΕΕΔ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου,  Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος ΟΠΕΜΕΔ

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

Τα ενθαρρυντικά στατιστικά που προκύπτουν από την πετυχημένη ρύθμιση της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας Διαμεσολάβησης (ΥΑΣ), τόνισε η Εκτελεστική Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ κ. Δέσποινα Λασκαρίδου, η οποία είχε και τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης. Όπως επεσήμανε, «η διαμεσολάβηση έχει αρχίσει ήδη να εισάγεται στην καθημερινότητα του πολίτη και του επιχειρηματία» και σημείωσε πως «τώρα κοινός στόχος όλων μας είναι να αυξήσουμε το ποσοστό και να διαδώσουμε τον θεσμό της Διαμεσολάβησης, γιατί τα οφέλη του είναι προφανή».

Χαιρετισμό απέστειλε και ο κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Υφυπουργός εσωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης. Αναφερόμενος στον θεσμό της Διαμεσολάβησης αναφέρει ότι «συνιστά πραγματική και σημαντική αλλαγή», εξηγώντας πως «τα διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι στις έννομες τάξεις όπου εφαρμόστηκε η διαμεσολάβηση είχε θετικά αποτελέσματα». Συγχαίροντας τους συνδιοργανωτές και τους εισηγητές για τις εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις, εξέφρασε την προτροπή του προς τον ΟΠΕΜΕΔ «για τη συνέχιση αντίστοιχων ενημερωτικών δράσεων, αλλά και τη διάδοση της ιδέας της διαμεσολάβησης, ιδίως στις νεότερες ηλικίες» και προανήγγειλε τη στήριξη τού Υφυπουργείου Μακεδονίας και Θράκης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συγχαρητήριο μήνυμα, για τη διοργάνωση της εορταστικής εκδήλωσης, απέστειλε και ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης. Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησε μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, τέθηκαν ερωτήσεις και τοποθετήθηκαν με σχόλια και προτάσεις για τον θεσμό οι κ.κ. Νικόλαος Βαλεργάκης, τ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μανουσάκης τ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Βικτωρία Λιούτα, Διαμεσολαβήτρια, Μέλος ΚΕΔ, Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη Διευθύντρια Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης ΙΚΔΘ.

Ποιοι παρέστησαν στην εκδήλωση

Την εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Πουλόπουλος, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, ο κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, Συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία, η κ. Κωνσταντίνα Νάκου, Αρεοπαγίτης.

Επίσης, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Αρτεμησία Κομπάρου, κ. Αριστείδης Ράβανος, κ. Έφη-Ειρήνη Γιατρά, κ. Αθανάσιος Δράγιος, κ. Κατερίνα Μάρου, κ. Αντώνιος Μικροπαντρεμένος, κ. Ευγνωσία Ραφτοπούλου, κ. Άννα Φώλια.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν και ο κ. Νίκος Βαλεργάκης, τ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, τ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), ο κ. Νίκος Γρέντζελος, Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), ο κ. Δημήτρης Βαριάμης, Γενικός Γραμματέας Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΕΣΕΒΕΕ), ο κ Χρήστος Βρίκος, Γενικός Γραμματέας Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), η κ. Τέτα Αγαλίδου, Χρηματοοικονομική Μεσολαβήτρια, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Χρηματοοικονομικού Μεσολαβητή, η κ. Μπερναντέτ Παπαβασιλείου-Σρέκενμπεργκ, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΕΚΠΑ, ως εκπρόσωπος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, η κ. Εύη Αυλογιάρη, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών ADR HELLENIC και Πρόεδρος Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Προξένων (FICAC), η κ. Θεοδώρα Θανασούλη, Πρόεδρος του Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών – Ελληνικό Κέντρο Οικογενειακής Διαμεσολάβησης (ΕΛΚΟΙΔ)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr