Ισ. Ντογιάκος στην γ.σ. της Ένωσης Εισαγγελέων: “Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε”
Τι είπε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, τις "τηλεδίκες', αλλά και τις υπό εξέλιξη μεγάλες έρευνες της Δικαιοσύνης (π.χ για υποκλοπές).
«Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε», ήταν το κέλευσμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου προ τους συναδέλφους του στην 37η γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ).
Κατά το χαιρετισμό του στη συνέλευση ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, επισήμανε: «Δεν χωρά αμφιβολία πως ο ρόλος του εισαγγελέα είναι κομβικός όχι μόνο στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας αλλά και στο συνολικό οικοδόμημα της Δικαιοσύνης. Η προάσπιση της συνταγματικής θέσης του αποτελεί ουσιώδη όρο, αναπόσπαστο κομμάτι της ορθής δικαστικής λειτουργίας και εγγύηση των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων».
Μεταξύ άλλων ο Γ. Κώτσηρας σημείωσε: «Η Δικαιοσύνη, παρά τις δυσκολίες, τα τελευταία τρία χρόνια μετασχηματίζεται ριζικά και αποτελεσματικά, με την ποιότητα των δικαστικών υπηρεσιών να αναβαθμίζεται μέσω της ψηφιοποίησης και των θεσμικών παρεμβάσεων (π.χ. Δικαστική Αστυνομία), τις υποδομές να βελτιώνονται (κατασκευάζονται μετά από χρόνια νέα δικαστικά μέγαρα ανά την χώρα) και τα ανθρώπινα δικαιώματα να θωρακίζονται έτι περαιτέρω. Η Δικαιοσύνη ενισχύεται και ουσιαστικά, με μεταρρυθμίσεις και τροποποιήσεις που εδραιώνουν την ασφάλεια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτα».
Ισίδωρος Ντογιάκος: Αύξηση της ατομικής ευθύνης για την αντιμετώπιση των “πληγών” της Δικαιοσύνης
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος μέσω της ομολίας του στη συνέλευση της ΕΕΕ άσκησε δριμεία κριτική σε συναδέλφους, δικηγόρους και κράτος. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε «είναι γεγονός ότι ορισμένα από τα μακροχρόνια προβλήματα έχουν πλέον δημιουργήσει ένα είδος επικίνδυνου εθισμού που αδρανοποιεί τα αντανακλαστικά της (σ.σ.: Δικαιοσύνης) και δηλητηριάζει την κοινή γνώμη σε βάρος της».
Αναφορικά με την ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων, την ποιότητα και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι «η αύξηση του βαθμού της ατομικής ευθύνης ενός εκάστου σε όλα τα επίπεδα ανεξαιρέτως» , συμπληρώνοντας «Τα στελέχη της Δικαιοσύνης, κάθε ένα από τη θέση που κατέχει, με λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια σε συνδυασμό με τις πνευματικές και διανοητικές ικανότητες του ασφαλώς και μπορεί να προσφέρει περισσότερο από όσο ήδη προσφέρει, ώστε συνδυαστικά οι ατομικές προσπάθειες όλων να αποφέρουν το βέλτιστό δυνατό αποτέλεσμα. Η αύξηση της ατομικής ευθύνης κάθε στελέχους της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα για τη πειστική αντίκρουση των κακόβουλων επιθέσεων και την αντιμετώπιση των δυσκολιών, αλλά ακόμα και εχθρών (ιδεατών ή πραγματικών) που αντιμετωπίζει. Μόνο μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας και εκούσια ανάληψη βαρύτερων ευθυνών θα μπορούσε να βοηθήσει, αν όχι στην επίλυση, τουλάχιστον στην ο μείωση της πίεσης των προβλημάτων της Δικαιοσύνης».
Ο κ. Ντογιάκος, σημείωσε ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θεωρούνται άτομα αυξημένων πνευματικών ικανοτήτων κι έχουν το πλεονέκτημα να αντιλαμβάνονται να προβλήματα και τις ανάγκες της Δικαιοσύνης και να βοηθούν στην επίλυσή τους, τονίζοντας γι ακόμα μια φορά την ανάγκη οξυμένης αίσθησης ατομικής ευθύνης.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «είμαι σίγουρος ότι μπορούν να αντιληφθούν πως ένας από τους τρόπους αυτούς είναι η αύξηση της ατομικής ευθύνης τους απέναντι στο θεσμό που υπηρετούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τώρα είναι ανεύθυνοι. Απλά θεωρώ ότι πρέπει να προσφέρουν κάτι περισσότερο από αυτό που τώρα προσφέρουν από τα ανεξέλεγκτα αποθέματά τους. Ένα είναι βέβαιο. Ότι χρειάζονται άνθρωποι με έμπνευση και ιδανικά διαφορετικά από τα σημερινά για να επέλθει το επιθυμητό και χρήσιμο για όλους αποτέλεσμα».
Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι «η ραγδαία αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών δεν είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση ή βελτίωση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης» και προσέθεσε ότι η κοινωνία θέλει να αγαπάει και να σέβεται «τον εισαγγελέα εκείνον που υπηρετεί έντιμα, ευσυνείδητα και τίμια τη θεσμική του θέση και έχει έντονη και ζωντανή παρουσία».
Στο “τραπέζι” τηλεδίκες, δικηγόροι και υποκλοπές
Ο κ. Ντογιάκος έκανε μνεία και σε τηλεδίκες, ανίκανους δικηγόροι των «τηλεπαραθύρων», αλλά και παρακολουθήσεις.
Αναφερόμενος στις τηλεδίκες επεσήμανε «Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ποινική Δικαιοσύνη βρίσκεται στο προσκήνιο της κοινωνικής ζωής και το σπουδαιότερο, στο στόχαστρο των μέσων επικοινωνίας, αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο αγώνας είναι άνισός, όχι όμως χαμένος. Οι μάχες μεταξύ «τηλεοπτικών δικών» και τεκμηρίου αθωότητας καθημερινές…. αντιπαρατίθενται καθημερινά η υπερβολή με το μέτρο, η ψυχραιμία με την ένταση, η άγνοια με τη γνώση, η εντιμότητα με τη σκοπιμότητα. Οι τηλεδίκες στην κορύφωσή τους. Το τηλεοπτικό βήμα αντιμάχονται «διάφοροι» και κόπτονται δήθεν για την αλήθεια και το μόνο που τελικά επιτυγχάνουν είναι να την κακοποιούν συστηματικά και συνειδητά. Όταν πρόκειται για δικηγόρους κάποιοι εξ αυτών προσδοκούν πολλά από την παρουσία τους στην τηλεδίκη, παρά το γεγονός ότι η εικόνα τους δεν πείθει και για τις ικανότητές τους. Συνήθως δεν το πετυχαίνουν. Πετυχαίνουν, όμως, με βεβαιότητα να επιδεικνύουν τη νομική τους ανεπάρκεια, την έπαρση και την αλαζονεία τους».
Ο κ. Ντογιάκος σχολίασε και το μείζον ζήτημα που δεν είναι άλλο από τις υποκλοπές, τονίζοντας ότι «οι έρευνες θα προχωρήσουν χθες, με τα δεδομένα και στοιχεία που υπάρχουν» και οι εισαγγελικές αρχές θα κάνουν το καλλίτερο δυνατό στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Κλείνοντας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τόνισε: «Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε».
Ευάγγελος Μπακέλας: Δικαστές δέχονται απειλές από δικηγόρους
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΕΕ, εισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μπακέλας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναποτελεσματικότητα και στις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης ενώ χαρακτήρισε θετική τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας.
Ο κ. Μπακέλας ανέφερε, επίσης, ότι ετησίως κατατίθενται 150.000 μηνύσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και 50.000 μηνύσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης δικαστικών αιθουσών και κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων καθώς όπως είπε υπάρχουν Εισαγγελίες με έναν μόνο δικαστικό υπάλληλο.
Ο. Ε Μπακέλας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι εισαγγελείς δέχονται επιθέσεις και απειλές από δικηγόρους που χειρίζονται ποινικές υποθέσεις.
Στη γενική συνέλευση της ΕΕΕ παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, ενώ χαιρετισμό απηύθηναν εκπρόσωποι των κομμάτων, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, ο γενικός επίτροπος επικρατείας των των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Χρήστος Κακλαμάνης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Δ.Υ. Ε.), κ.λπ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημόσια έκκληση του Θέμη Σοφού στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τη Νομική Βοήθεια : “Απλήρωτοι νέοι συνάδελφοι και συμπολίτες μας χωρις υπεράσπιση” Απάτη – μαμούθ γνωστής ελληνικής εταιρίας τεχνολογίας σε βάρος της ΕΕ- Γιατί η Αρχή για το ξέπλυμα “δέσμευσε” τους λογαριασμούς 47 στελεχών Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη έλαβε ο 25χρονος δράστης Αποκάλυψη – Νομοσχέδιο: Πως επιτρέπει παρακολούθηση ακόμα και προσώπων που ΔΕΝ εμπλέκονται σε κανένα έγκλημα!Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr