Ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή : Πόσοι κρίθηκαν ένοχοι και γιατί – Το σκεπτικό του δικαστηρίου
Εγκληματική οργάνωση και με τη βούλα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών κηρύχθηκε σήμερα η Χρυσή Αυγή, με την απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάζει ως ένοχους για συμμετοχή σε αυτήν 50 εκ των 65 κατηγορουμένων. Μεταξύ αυτών, είναι 7 πρώην μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της ΧΑ, οι οποίοι καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και αντιμετωπίζουν ποινή […]
Εγκληματική οργάνωση και με τη βούλα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών κηρύχθηκε σήμερα η Χρυσή Αυγή, με την απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάζει ως ένοχους για συμμετοχή σε αυτήν 50 εκ των 65 κατηγορουμένων.
Μεταξύ αυτών, είναι 7 πρώην μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της ΧΑ, οι οποίοι καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών –θα οριστικοποιηθεί μετά τα ελαφρυντικά που τυχόν αναγνωρίσει το δικαστήριο. Πρόκειται για τον πρώην γενικό γραμματέα της ΧΑ Νίκο Μιχαλολιάκο καθώς και για τους Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Από τους υπόλοιπους 43 που κατηγορούνταν μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αθώοι κρίθηκαν οι 13 και ένοχοι οι 30. Σε εκείνους που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι και 11 πρώην βουλευτές της ΧΑ.
Είναι οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνιος Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Επίσης, μεταξύ των καταδικασθέντων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι οι δολοφόνοι του 25χρονου Σ. Λούκμαν, δύο εκ των εμπλεκόμενων στην επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια», ένας από την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» και ο πυρηνάρχης της ΧΑ στην Ιεράπετρα που έχει καταδικαστεί για επίθεση σε πακιστανούς εργάτες.
Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μετατρέψει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη όσον αφορά στην επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, το εν λόγω αδίκημα παραγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2021. Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φυσσα τον καθ΄ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά, οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με επαπειλούμενη ποινή ισόβιας κάθειρξης και 15 ακόμη από τους συνολικά 17 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.
Το χρονικό της δίκης
Υπενθυμίζεται ότι η δίκη διεξάγεται από τον Απρίλιο του 2015, και οι δικαστές ανακοίνωσαν σήμερα την ετυμηγορία τους 5,5 χρόνια μετά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι με δράστη τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.
Το βάρος της απόφασης έπεσε στα τρία τακτικά μέλη του δικαστηρίου, πρόεδρος του οποίου είναι η αρεοπαγίτης, σήμερα, Μαρία Λεπενιώτη και μέλη οι δικαστές Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόλγου, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησαν σειρά διασκέψεων προκειμένου να αποτιμήσουν το αποδεικτικό υλικό της μακρόχρονης και επίπονης διαδικασίας επ’ ακροατηρίου όλα αυτά τα χρόνια.
Για την ακρίβεια κλήθηκαν να αποτιμήσουν υλικό και μαρτυρικές καταθέσεις που προέκυψαν από τις συνολικά 453 συνεδριάσεις του δικαστηρίου, την εξέταση 216 μαρτύρων, να αναγνωστούν 438 έγγραφα, να απολογηθούν όλοι οι κατηγορούμενοι και να αγορεύσουν οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής και οι συνήγοροι υπεράσπισης.
Η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισε πολλά εμπόδια που συνέβαλλαν στη καθυστέρηση της ολοκλήρωσής της. Εκτός του όγκου της δικογραφίας – αρκεί να αναφερθεί πως το ψηφιοποιημένο υλικό (βίντεο, καταγεγραμμένες συνομιλίες, φωτογραφίες και άλλα) ξεπερνά τα δύο terrabyte – υπήρξε αρχικά ζήτημα με την στέγασή της, κατόπιν το 2016 σημειώθηκε η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων ενώ η διαδικασία καθυστέρησε και το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr