Κ. Μητσοτάκης: Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναδειχθεί η υποκρισία.

NEWSROOM
Κ. Μητσοτάκης: Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου

Αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου ζήτησα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου – όπως είπε – να αποκαλυφθεί υποκρισία των πολιτικών του αντιπάλων.

«Θα σας διευκολύνω κ. Τσίπρα και κυρία Γεννηματα. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου για να αναλάβετε κι εσείς επώνυμα και φανερά τις ευθύνες σας και να αναδειχθεί η υποκρισία σας και να δουμε στο τέλος πόσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου θα έχετε ψηφίσει και να η «μητέρα όλων των μαχών» θα καταλήξει τελικά να έχετε ψηφίσει δύο στα τρία. Εκτός αν επιλέξετε τελικά το δρόμο της αποχώρησης από την αίθουσα!» ανάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του ρώτησε απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς αν θα ψηφίσουν συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, λέγοντας: «Καταγγείλατε το νομοσχέδιο πριν ακόμα βγει σε δημόσια διαβούλευση. Σήμερα διαπιστώνω ότι επιμένετε να μη μιλάτε για τα άρθρα του αλλά για τα fake news τα οποία κατασκευάζεται στην θέση τους. Δεν θα παραιτηθώ όμως από την προσπάθεια να διαμορφωθεί μία στοιχειώδης διακομματική συναίνεση γύρω από μερικές εύλογες αλλαγές που ζητάει ίδια πραγματικότητα. Σας ερωτώ λοιπόν κυρία Γεννηματά και κύριε Τσίπρα θα ψηφίζετε έστω και τώρα την ψηφιακή κάρτα που καταργεί την μαύρη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση – ασφάλιση των τασυμεταφορέων; Θα ψηφίσετε την εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους; Θα στηρίξετε την διεύρυνση των περιπτώσεων που καθιστούν άκυρη μια πώληση; Δεν φαντάζομαι να αρνηθείτε της ευρωπαΐκής ρήτρες κατά της βίας και της παρενόχλησης, υπέρ της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία; Θα πείτε ναι ή θα πείτε όχι στην καθιέρωση στην Ελλάδα της άδειας πατρότητας με αποδοχές, την γονική άδεια τεσσάρων μηνών; Μήπως τελικά μας αιφνιδιάσετε και αρνηθείτε και την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα όπως και κάθε εργαζομένου που ασκεί τα καθήκοντά του; Και τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται από την εργασία του όταν λήγει το ωράριο του;»

Απαντά σε παθογένειες του παρελθόντος

Το νομοσχέδιο απαντά σε παθογένειες του παρελθόντος, σε προκλήσεις του παρόντος αλλά και στα ζητούμενα του μέλλοντος τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στην Φωφη Γεννήματα ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως είχε την αίσθηση πως μιλούσε ο Αλέξης Τσιπρας στη θέση της. «Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στη χώρα, όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς, αλλά άκουγα τον κύριο Τσίπρα. Και πρέπει να σας δώσω μία φιλική συμβουλή. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες, αλλά αυτά πρέπει να τα λύσετε μεταξύ σας» είπε π πρωθυπουργός και δέχτηκε τις διαμαρτυρίες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό νομοσχέδιο που ενσωματώνει σημαντικές οδηγίες και λύνει προβλήματα ετών. «Ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά μετά το 1982. Θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά το μεσαίωνα. Απάντα σε παθογένειες του παρελθόντος, σε προκλήσεις του παρόντος αλλά και στα ζητούμενα του μέλλοντος. Όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης ενός καθεστώτος που ίδιοι καταγγέλλουν. Με τα 129 άρθρα του το νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινά επικυρώνοντας δύο από τις πιο εμβληματικές συμβάσεις στον τομέα της εργασίας, την 187 για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία και την 190 για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε δέκα τομές του νομοσχεδίου αναλύοντας τις αλλαγές που θα φέρουν στο εργασιακό τοπίο.

1. «Τομή πρώτη είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, την οποία θα χτυπά ο εργαζόμενος χτυπώντας ταυτόχρονα την μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες αλλά και την εισφοροδιαφυγή. Στο εξής οι ώρες απασχόλησης του θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και χωρίς να μεσολαβεί κάνεις στην πλατφόρμα του υπουργείου εργασίας

2. «Γιατί είναι κακό η επιθεώρηση εργασίας να παύει να ανήκει στον κάθε υπουργό και να αναβαθμίζεται σε ανεξάρτητη αρχή όπως είναι η εθνική αρχή διαφάνειας; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια μέσα στην επιθεώρηση εργασίας; Θα κάνει ελέγχους διασταυρώνοντας τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας με τις απαιτήσεις για παράδειγμα δεδουλευμένων ή των επιδομάτων αδείας και στο εξής τα δικά της πορίσματα θα συγκροτούν την αντικειμενική βάση για την επίλυση κάθε εργατικής διαφοράς».

3. «Αλλαγή 3η είναι η δυνατότητα ο κάθε εργαζόμενος να διευθετεί ο ίδιος το χρόνο δουελειάς του. Αν το επιθυμεί ο ίδιος θα μπορεί να εργαστεί έως 2 ώρες περισσότερο, αυτές θα μεταφράζονται σε πρόσθετη άδεια ώστε να μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες. Με αυτό τον τρόπο μία επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργεί πιο έντονα όταν αυτό χρειάζεται, αλλά και ο εργαζόμενος θα μπορεί να διατηρεί ελεύθερες μέχρι και τρεις ημέρες την εβδομάδα. Είναι κάτι το οποίο ευνοείται εποχικά επαγγέλματα αλλά διευκολύνει και μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων».

4. «Τετάρτη παρέμβαση είναι η εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης.

5. «Πέμπτη αλλαγή είναι στις συνθήκες εργασίας των Κουριερ που θα φέρουν πλέον κράνη και συνδικαλιστική εκπροσώπηση»

6. «Η έκτη παρέμβαση αφορά την άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές. Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ότι είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το δεκαήμερο της σχετικής ευρωπαΐκής οδηγίας. Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση επί ένα εξάμηνο. Εισάγεται επίσης γονική άδεια τεσσάρων μηνών με επιδότηση στο πρώτο δίμηνο και για τους δύο γονείς. Οι γυναίκες προστατεύονται από περιστατικά βίας και παρενοχλήσεων. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας. Αυτά θα ισχύουν και για την υιοθεσία τέκνου αλλά και τις περιπτώσεις παρένθετης μητρότητας».

7. «Η έβδομη πρωτοβουλία εναρμονίζει τον αριθμό των υπερωριών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, έτσι η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως, με τις ανάλογες βεβαίως προσαυξήσεις στην αμοιβή των εργαζομένων. Στην απέναντι όχθη όταν θα υπάρξει υπέρβαση αυτού του ορίου, υπερωρίες θα αποζημιώνονται με βάση το 120% του κανονικού ωρομισθίου αντί του 80% σήμερα».

8. «Η όγδοη η καινοτομία φέρει την Ελλάδα πρωτοπόρα στη νομοθέτηση κανόνων στην τηλεργασία. Αυτή θα γίνεται υποχρεωτική μόνο για λόγους δημόσιας υγείας με τη σχετική υποδομή να βαραίνει τον εργοδότη. Όποτε κι αν συμβαίνει, θα την συνοδεύει το δικαίωμα στην αποσύνδεση όπως συμβαίνει στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί, να ενοχλεί με διαρκή e-mail των εργαζομένων από απόσταση εκτός του ωραρίου του. Προβλέπονται μάλιστα και οι τεχνικές διαδικασίες ώστε ηλεκτρονική επικοινωνία εργοδότη εργαζόμενου να ολοκληρώνεται αυτόματα μετά το πέρας της εργασίας».

9. «Η ένατη αλλαγή αγορά την λειτουργία των επιχειρήσεων τις Κυριακές. Στο εξής θα λειτουργούν και στην Ελλάδα οποίες επιχειρήσεις επιθυμούν τις Κυριακές όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η σχετική λίστα διευρύνεται, όμως το δικαίωμα των εργαζομένων παραμένουν σταθερά, η αμοιβή τους προσαυξάνεται κατά 75% και κάθε εργάσιμη μέρα θα αναπληρώνεται με μία ακόμα μέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα. Είναι μία ρύθμιση από τις πιο φιλεργατικές σε ολόκληρη την Ευρώπη».

10. «Η 10η αλλαγή εδραιώνει τη δημοκρατική διαφάνεια στο σημερινό σκοτεινό λαβύρινθο του συνδικαλισμού. Με μετρό από τον επαναφέρουν στον αληθινό του ρόλο δηλαδή σε αυτόν της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων. Με δικλείδες που αποτρέπουν την κατάχρηση των κινητοποιήσεων, που τελικά περιθωριοποιεί και τα δίκαια αιτήματα των συνδικαλιστών αλλά και με πρόνοιες ώστε οι διεκδικήσεις μιας ομάδας πολιτών να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων. Γιατί το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση Δευτεροβάθμιου σωματείου. Με αλλά λόγια η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr