Κ. Μητσοτάκης: Καλή επένδυση να ξοδεύεις λεφτά στην πανδημία για να προστατεύσεις δουλειές

Η κοινωνική συνοχή των χωρών μελών της Ε.Ε. βρίσκεται στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής που συγκαλείται στο Πόρτο.

NEWSROOM
Κ. Μητσοτάκης: Καλή επένδυση να ξοδεύεις λεφτά στην πανδημία για να προστατεύσεις δουλειές

Οι ηγέτες θα καταλήξουν στην κοινωνική πολιτική που θα ακολουθηθεί έως το 2030, με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Κύριο ζήτημα η μάχη κατά της φτώχειας και της ανισότητας καθώς η ευρωπαϊκή ήπειρος φαίνεται να περνά στο επόμενο στάδιο με την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Όπως δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: “Μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θέλουμε να έχει δουλειά τουλάχιστον το 78% των ενήλικων Ευρωπαίων. Μπορεί να γίνει, εάν απλά κοιτάξετε το μεγάλο ποσοστό γυναικών που δεν έχουν δουλειά σήμερα. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί”.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σάρλ Μισέλ τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει κοινωνική μετάβαση και να δοθεί έμφαση στην ανασυγκρότηση της οικονομίας με έμφαση στην του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή όμως οι ηγέτες δεν συμφωνούν στον ρόλο που θα έχουν οι Βρυξέλλες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ωστόσο είναι αισιόδοξη: “Μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Μαζί μπορούμε να υλοποιήσουμε τους κοινωνικούς μας κανόνες και να τους καταστήσουμε λειτουργικούς για όλους τους Ευρωπαίους. Μαζί θα υλοποιήσουμε αυτά που υποσχέθηκε η Ευρώπη. Ζήτω η Ευρώπη! Ευχαριστώ”.

Για τον πρωθυπουργό επιτάχυνση των επενδύσεων με μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, η έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για να εργάζονται νέοι σε καλά αμειβόμενες θέσεις και μία νέα εργατική νομοθεσία που θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο είναι οι τρεις πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: “Δύναμη να λέει στον εργοδότη του ότι δεν μπορεί να τον ενοχλεί εκτός ωραρίου, όταν εργάζεται με τηλεργασία. Δύναμη να λέει όχι σε οποιαδήποτε κατάχρηση της εργατικής νομοθεσίας και σε απλήρωτες υπερωρίες μέσα από την ψηφιακή κάρτα εργαζομένου”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας λίγο αργότερα σε ειδικό πάνελ των ευρωπαϊκών ηγετών υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας θα έρθει μέσα από τις επενδύσεις και όχι από την κατανάλωση, λέγοντας: “Να ξοδεύεις λεφτά στην πανδημία για να προστατεύσεις δουλειές είναι μια καλή επένδυση. Εάν αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε λίγο περισσότερο χρέος και ότι πρέπει να εφαρμόσουμε μια λίγο διαφορετική μακροοικονομική πολιτική, αυτό είναι το σωστό πράγμα να κάνουμε”.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κάλεσε την Κομισιόν να διατηρήσει τα προγράμματά κατά της ανεργίας: “Δύο είναι τα σημεία: Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αποσυρθεί η νομισματική στήριξη πρόωρα και το πρόγραμμα sure της Κομισιόν θα διατηρηθεί. Ευχαριστώ”.

Το ζήτημα της ισότητας των φύλων προκάλεσε τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που ζήτησαν με τη χρήση του όρου «ισότητα των φύλων» στο κοινό ανακοινωθέν και αυτός αντικαταστάθηκε με τη φράση «οι ηγέτες δεσμεύονται να προωθήσουν την ισότητα για κάθε άτομο».

Σε λίγη ώρα από τώρα, ξεκινά εδώ στο Πόρτο το δείπνο των «27», με τους ηγέτες να εστιάζουν, μετά την κοινωνική ατζέντα, στα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια περιπέτεια του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός θα ανταλλάξει με τους ομολόγους του απόψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στο πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να εφαρμοστεί σύντομα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στην επιστροφή των ταξιδιωτών, θέμα φλέγον για τη χώρα μας εν αναμονή της επίσημης έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, επάνω στην οποία η κυβέρνηση ποντάρει πολλά για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Όσον αφορά στα εμβόλια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σημειώσει ότι η Ελλάδα στηρίζει την απελευθέρωση των πατεντών, όπως πρώτη είχε ζητήσει από τον Απρίλιο του 2020.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, εξέπεμψε μηνύματα για τις μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται στον ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στο μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής. Έδειξε, μάλιστα, ότι η δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας θα αποτελέσει μία από τις μείζονες προτεραιότητες της κυβέρνησης, με όχημα την προσέλκυση των επενδύσεων, την εκπαίδευση, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη νέα εργατική νομοθεσία.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος για την έναρξη των εργασιών της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής, στο Πόρτο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Κοινωνική Σύνοδος του Πόρτο λαμβάνει χώρα σε ένα σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή οικονομία. Καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί και η πανδημία υποχωρεί, η έμφαση της Ευρώπης θα δίνεται λιγότερο στην προστασία των θέσεων απασχόλησης και περισσότερο στη δημιουργία καλών νέων δουλειών.

Αυτό για την Ελλάδα σημαίνει τρία πράγματα: Πρώτον, ουσιαστική επιτάχυνση των επενδύσεων με μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού κλίματος. Δεύτερον, έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση έτσι ώστε οι νέοι μας να έχουν εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να βρουν καλές δουλειές. Και τρίτον, μία νέα εργατική νομοθεσία που θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο.

Δύναμη να επιλέξει ο ίδιος την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Δύναμη να λέει στον εργοδότη του ότι δεν μπορεί να τον ενοχλεί εκτός ωραρίου, όταν εργάζεται με τηλεργασία. Δύναμη να λέει όχι σε οποιαδήποτε κατάχρηση της εργατικής νομοθεσίας και σε απλήρωτες υπερωρίες μέσα από την ψηφιακή κάρτα εργαζομένου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr