Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Κ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: «Παράθυρο ευκαιρίας» για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

«Παράθυρο ευκαιρίας» για ΑΟΖ και οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας βλέπει ο πρωθυπουργός - Μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: «Παράθυρο ευκαιρίας» για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ EUROKINISSI

Η κρίση στην Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Δυτικά Βαλκάνια κυριάρχησαν στη χθεσινοβραδινή ομιλία του πρωθυπουργού στην 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Κ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: «Παράθυρο ευκαιρίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα έναντι της Άγκυρας είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, λέγοντας ότι υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του προβλήματος με την Τουρκία. 

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, τάχθηκε υπέρ της εκεχειρίας των 21 ημερών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενώ ζήτησε να υπάρξει παγκόσμια συμφωνία για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των social media, με γνώμονα την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον πόλεμο του Ισραήλ και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στην Μέση Ανατολή να κάνουν ένα βήμα πίσω και να ξεκινήσουν τον διάλογο.

«Υποστηρίζουμε την εκεχειρία των 21 ημερών, η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί .Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την άμεση επιστροφή των ομήρων», ανέφερε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι πρόκειται για μια βίαιη πρόκληση προς τη διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη.

Για το Κυπριακό ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει ούτε να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών και κάλεσε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δεσμευθούν για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης για το κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε πάντα ένα όραμα και επανέλαβε ότι δεν έχει θέση στην περιοχή η αναβίωση των εθνικισμών. Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, διευκρινίζοντας ότι οι ίδιες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σεβαστούν το κράτος δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις από την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία των παιδιών, και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία, όχι μόνο με τη συμμετοχή των χωρών αλλά και των εταιρειών τεχνολογίας.

Έκανε, τέλος, εκτενείς αναφορές στην αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά και σημείωσε ότι και οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να λειτουργούν με κανόνες όπως οι βιομηχανίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ