Κ. Πιερρακάκης: Αν οι γονείς δεν πληρώνουν τις ζημιές των παιδιών τους, η οφειλή θα πηγαίνει στην εφορία

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, ο καταλογισμός ευθυνών θα ξεκινάει από τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, στη συνέχεια θα προστίθεται ο Δήμος στην εξίσωση και οι γονείς που θα πληρώνουν για την αποκατάσταση των ζημιών.

NEWSROOM
Κ. Πιερρακάκης: Αν οι γονείς δεν πληρώνουν τις ζημιές των παιδιών τους, η οφειλή θα πηγαίνει στην εφορία

Για τα καινούργια μέτρα που θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά στα σχολεία μίλησε χθες βράδυ (5/9) στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο που έχει θεσπιστεί για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν μαθητές στα σχολεία.

Ζημιές σε σχολεία: Στους γονείς οι ευθύνες

Όπως είπε, ο καταλογισμός ευθυνών θα ξεκινάει από τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου και στη συνέχεια θα προστίθεται ο Δήμος στην εξίσωση εφόσον τα σχολεία ανήκουν στους Δήμους.

«Από κει και πέρα, αν ο γονιός δεν θελήσει να πληρώσει τη συγκεκριμένη ζημιά, αυτό πλέον θα πηγαίνει στην εφορία και θα βεβαιώνεται από εκεί», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε κατηγορηματικά ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει.

Για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία ο υπουργός τόνισε ότι απαγορεύεται η εμφανής κατοχή και χρήση τους, ενώ αναφέρθηκε στη φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός «το κινητό στην τσάντα». Εξήγησε ότι άπαξ και χρησιμοποιήσει ένας μαθητής το κινητό τηλέφωνο ή φανεί ότι κρατάει ένα κινητό, θα υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο συνεπειών.

Αφού ανέφερε ότι και παλιά υπήρχε μια εγκύκλιος που απαγόρευε τα κινητά τηλέφωνα όμως δεν είχε συνεπαγόμενες συνέπειες για τη χρήση τους, υπογράμμισε ότι στην εμφανή κατοχή και χρήση προβλέπεται η ποινή της μίας μέρας αποβολή, ενώ άπαξ και βιντεοσκοπηθεί ένα παιδί σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή του, θα αλλάζει σχολείο αυτός ο οποίος βιντεοσκοπεί το πρόσωπο.

Σχετικά με το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι «πρέπει να ανοίξει διάλογος».

«Το Εθνικό Απολυτήριο είναι κάτι που το μελετάμε. Πρέπει να κρατήσουμε τον χαρακτήρα του αδιάβλητο, αλλά από ‘κει και πέρα οφείλουμε να ενισχύσουμε και το Λύκειο, γιατί είναι σαφές ότι έχει αδυνατίσει υπέρ των πανελλαδικών εξετάσεων», είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν τη λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο του 2025: «Πρέπει να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά εκπαιδευτικά αποτελέσματα, να μην είμαστε φοβικοί. Η Ελλάδα πρέπει να μη φοβάται να ανοίγεται».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr