Κ. Τσιάρας: Αναμορφώσαμε το νομικό μας οπλοστάσιο – Οι νέοι Κώδικες και η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης – ΦΩΤΟ

Στα σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο υπουργός στο πλαίσιο εκδηλώσεων της ΔΕΘ.

NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Αναμορφώσαμε το νομικό μας οπλοστάσιο – Οι νέοι Κώδικες και η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης – ΦΩΤΟ

Στο νομοθετικό έργο του υπουργείου κατά τα τελευταία δύο έτη και στις αλλαγές στους Κώδικες, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας ότι «αναμορφώσαμε το νομικό μας οπλοστάσιο», ενώ χαρακτήρισε «τομή, που βαίνει σε φάση ολοκλήρωσης» την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, αλλά και στις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών.

«Έχουμε διανύσει ένα πολύ μεγάλος μέρος της διαδρομής για μία σύγχρονη Δικαιοσύνη που μπορεί να ανταποκρίνεται σε ανάγκες και κελεύσματα των καιρών», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ.

«Αναμορφώνουμε το νομικό μας οπλοστάσιο για να ανταποκρίνεται στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και να ακολουθούμε τα βήματα που ακολουθούν τα περισσότερα δικαιικά συστήματα της Ευρώπης» υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας.

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στους Κώδικες ο υπουργός υπενθύμισε ότι έχουν ήδη ψηφισθεί ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων και η νέα Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ την άλλη εβδομάδα εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. “Έρχονται οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ενώ ολοκληρώνουμε με δύο πολύ μεγάλα νομοσχέδια: την αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών και τον Νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την ψηφιακή Δικαιοσύνη

Στα δείγματα γραφής του προγράμματος «Ψηφιακή Δικαιοσύνη» αναφέρθηκε επίσης ο Κώστας Τσιάρας, επισημαίνοντας πως άρχισε να υλοποιείται γρηγορότερα μέσα στην πανδημία και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μιλώντας στο forum που συνδιοργάνωσαν η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με θέμα «Ψηφιακή Δικαιοσύνη» και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 έχουν εκδοθεί και παραληφθεί από πολίτες, 137.851 πιστοποιητικά, αποφεύγοντας τα γκισέ των γραμματειών των δικαστηρίων.

Το ίδιο διάστημα της πανδημίας έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά από το Πρωτοδικείο Αθηνών 39.509 δικαστικές (πολιτικές) αποφάσεις και έχουν παραληφθεί ατελώς από τους διαδίκους των γραμματειών των δικαστηρίων.

«Αυτό σημαίνει πως ναι μεν η στρατηγική της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης αποδίδει αλλά οφείλουμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε πόρους και ανθρώπινο κεφάλαιο στην ηλεκτρονικοποίηση της δικαιοσύνης, δημιουργώντας υπεραξία για τους πολίτες και την οικονομία μας», τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Ο υπουργός, αναφέρθηκε εκτενώς στο μεγαλύτερο πρόγραμμα για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη που έχει εκπονηθεί ποτέ και το οποίο περιλαμβάνει την επέκταση του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ σε όλα τα Δικαστήρια και όλες τις Εισαγγελίες της Επικράτειας, την επέκταση των υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης, την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την αναβάθμιση του ΟΣΔΔΥ-ΔΔ, τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αφερεγγυότητας και τη διασύνδεσή του με το ΓΕΜΗ.

Παράλληλα, προωθείται εντός του 2021 το έργο της ψηφιακής καταγραφής, αποθήκευσης και διάθεσης πρακτικών συνεδριάσεων, ενώ θεσμοθετούνται, σε μόνιμη βάση και χωρίς δημοσιονομικό κόστος η ηλεκτρονική έκδοση και παραλαβή αντιγράφου αποφάσεων από τα δικαστήρια και ποινικών αποσπασμάτων από το ηλεκτρονικό Ποινικό Μητρώο, καθώς επίσης θεσπίζεται η δυνατότητα για έκδοση ηλεκτρονικών διαταγών πληρωμής.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις δράσεις για την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος μέσω του νέου Γραφείου Στατιστικών της Δικαιοσύνης που νομοθετήθηκε με τον ν. 4700/2020 και ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση της στατιστικής επιστήμης στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.

Αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης και στην αναβάθμιση των δικαστικών μεγάρων της χώρας. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική παραχώρησης του κτιρίου του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) Πύλης Αξιού στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ένα πάγιο αίτημα των δικηγόρων της πόλης για να υπάρξει αποσυμφόρηση των δικαστικών υπηρεσιών που στεγάζονται στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΔΣΘ, Στάθη Κουτσοχήνα, που έθεσε το συγκεκριμένο θέμα της παραχώρησης, συνδέοντάς το, μάλιστα, με τη δυνατότητα διαμόρφωσης μίας πλατείας Δικαστηρίων που θα ενώνει το Δικαστικό Μέγαρο τόσο με το κτίριο του ΙΚΑ όσο και με τα παρακείμενα Διοικητικά Δικαστήρια, ο κ. Τσιάρας ανέφερε πως είναι «όντως μία καλή λύση για να δώσουμε τη δυνατότητα περισσότερων χώρων».

Για το παραπάνω θέμα τοποθετήθηκε κι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που παραβρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ανακούφισης του Δικαστικού Μεγάρου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την σημερινή εικόνα που παρουσιάζει, ενώ τάχθηκε υπέρ της προοπτικής ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου και της ανάδειξης μίας περιοχής η οποία βρίσκεται σε προνομιακό σημείο της Θεσσαλονίκης, δίπλα από το λιμάνι, στη δυτική είσοδο της πόλης.

Επισήμανε δε ότι, εκτός από την ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης, βαίνει σε τροχιά υλοποίησης το κτιριακό έργο ΣΔΙΤ που αφορά στην κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων σε Έδεσσα, Σέρρες και Κιλκίς. Σχολιάζοντας τέλος την πανδημία του κορονοϊού, ευχήθηκε «να περάσουμε ανώδυνα αυτή τη δύσκολη περίοδο, με κοινή λογική και βασική παραδοχή ότι οι εμβολιασμοί και τα μέτρα είναι ο μόνος τρόπος για να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία και την υγεία όλων μας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ