Κ. Τσιάρας: Δεν ασπάζομαι τη θεωρία του πολιτικού κόστους – Στην πολιτική, το μεγαλύτερο κόστος προέρχεται από την αδράνεια και τη στασιμότητα
Οι νόμοι δεν είναι γραμμένοι στις πέτρες του Μωυσή δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας πως δεν έχει εμμονές, ούτε κανέναν πολιτικό εγωισμό. «Εφόσον κριθεί πως κάποιες ρυθμίσεις πρέπει να επικαιροποιηθούν, θα αναλάβω την πρωτοβουλία», υπογραμμίζει.
Απαιτείται θάρρος για τολμηρές μεταρρυθμίσεις αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και εμφανίζεται κατηγορηματικός πως δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το όποιο πολιτικό κόστος, θέση που είχε διατυπώσει και μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο “Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών” όπως έγραψε το dikastiko.gr
«Δεν ασπάζομαι τη θεωρία του πολιτικού κόστους. Στην πολιτική, το μεγαλύτερο κόστος προέρχεται από την αδράνεια και τη στασιμότητα, τις οποίες τιμωρούν οι πολίτες πολύ πιο αυστηρά ακόμα και από μια άστοχη απόφαση. Στο τέλος της ημέρας, απαιτείται θάρρος για τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό είμαστε στην πολιτική. Για τις μεγάλες αλλαγές που τελικά λειτουργούν πάντοτε υπέρ των πολλών και της κοινωνίας» τονίζει σε συνέντευξή του στο Manifesto και στη Μαρία Δήμα.
Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει σε τροποποιήσεις νομοθετημάτων, που ψηφίστηκαν επί της θητείας του, υποστηρίζοντας σε κάθε περίπτωση στόχοι της κυβέρνησης μέσω των νέων ρυθμίσεων υπήρξε η αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στους πολίτες, η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης και η διασφάλιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων.
«Όλες οι ρυθμίσεις οι οποίες νομοθετήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα τελευταία τρία χρόνια αποτέλεσαν προϊόν μακράς επεξεργασίας από τις αρμόδιες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές πριν ψηφιστούν από τη Βουλή των Ελλήνων και υπηρετούν ξεκάθαρους στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση: Να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στους πολίτες, να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης και να διασφαλιστεί η ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων. Βεβαίως, η κοινωνία έχει τη δική της δυναμική και οι συνθήκες αλλάζουν ώστε να είναι πιθανό, ακόμα τα πιο άρτια νομοθετήματα να μην υπηρετούν μακροπρόθεσμα τον στόχο για τον οποίο θεσπίστηκαν» τονίζει ο κ. Τσιάρας.
Τσιάρας: Ανοικτός σε διορθώσεις και κριτική – Όρος επιβίωσης η Δικαιοσύνη
Διευκρινίζει ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση, οι νόμοι δεν είναι γραμμένοι στις πέτρες του Μωυσή και προσωπικά δεν έχω εμμονές ούτε διακατέχομαι από κανέναν πολιτικό εγωισμό. Εφόσον κριθεί πως κάποιες ρυθμίσεις πρέπει να επικαιροποιηθούν, είμαι έτοιμος να αναλάβω την πρωτοβουλία για να διορθωθεί οτιδήποτε χρειάζεται».
Ο ίδιος, απαντώντας σε επικρίσεις και αντιδράσεις που έχουν υπάρξει για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζει πως «στην κριτική διαθέτω υψηλές αντοχές. Μπορώ να σας πω πως την επιζητώ κιόλας. Με κάνει να βλέπω τα πράγματα με πιο καθαρή ματιά».
Και όπως επισημαίνει: «Η Δικαιοσύνη είναι όρος επιβίωσης. Χωρίς Δικαιοσύνη καταρρέει οποιοδήποτε οικοδόμημα. Χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή, ούτε νοείται χωρίς αυτή λειτουργούσα οικονομία και Δημοκρατία».
Τσιάρας: Οι “κουκούλες” μαρτύρων και η διαμεσολάβηση
Την αναγκαιότητα να μην χρησιμοποιείται καταχρηστικά ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, παραπέμποντας στην κρίση των εισαγγελικών αρχών για να βγαίνουν οι… κουκούλες.
«Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό που θεσπίστηκε για να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και προφανώς, το καθεστώς της προστασίας παρέχεται κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις από τις εισαγγελικές αρχές. Είναι αυτονόητο επίσης, πως οι όροι αυτοί δεν πρέπει να καταστρατηγούνται και ο θεσμός να χρησιμοποιείται καταχρηστικά για σκοπιμότητες ξένες προς την αποκάλυψη της ουσιαστικής αλήθειας. Σε αυτή την περίπτωση, οι εισαγγελικές αρχές δύνανται κατά την ανεξάρτητη κρίση τους, να αξιοποιούν τα νομικά εργαλεία που τους παρέχει ο νόμος προκειμένου να αίρεται η προστασία και να αποκαλύπτονται τα στοιχεία των μαρτύρων στους θιγόμενους» ανέφερε.
Ο υπουργός εκτιμά πως ο θεσμός της διαμεσολάβησης και της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών έχει αποτελέσματα. «Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων ετών είναι εξόχως ενθαρρυντικά για το μέλλον του θεσμού. Περισσότερες από μία στις δέκα υποθέσεις που υπάγονται στην Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία επιλύονται χωρίς να φθάσουν τα εμπλεκόμενα μέρη στις δικαστικές αίθουσες, ενώ στην εκούσια Διαμεσολάβηση τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά, αγγίζοντας το 80%. Αυτές οι στατιστικές δεν δείχνουν απλά πως το νέο πλαίσιο είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό, μετατρέποντας σταδιακά τη Διαμεσολάβηση από μια υποχρεωτική διαδικασία στη συνειδητή επιλογή των εμπλεκόμενων μερών για την επίλυση των διαφορών τους» τονίζει.
Οι γυναικοκτονίες και το ιδιώνυμο αδίκημα
Ο υπουργός Δικαιοσύνης θεωρεί πως με την πρόβλεψη της ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας ανεξαρτήτως καλύπτεται νομικά και το ζήτημα των γυναικοκτονιών. Αφήνει ανοικτό ωστόσο το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί η γυναικοκτονία ιδιώνυμο αδίκημα στον Ποινικό Κώδικα, επισημαίνοντας πως όλα εξετάζονται από την διαρκή επιτροπή παρακολούθησης.
«Εκτιμώ πως με την πρόβλεψη για την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης, ως μοναδικής ποινής, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από δόλο, ανεξαρτήτως του φύλου του θύματος, το ζήτημα των γυναικοκτονιών έχει καλυφθεί νομικά. Σε κάθε περίπτωση όλα τα ζητήματα που αφορούν την ποινική μεταχείριση των αδικημάτων εξετάζονται ενδελεχώς από την διαρκή επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».
Σημειώνει ωστόσο πως διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως οι αυστηρές ποινές λειτουργούν αποτρεπτικά, αλλά δεν εξαλείφουν την εγκληματικότητα και για το λόγο η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργείων αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της βίας ενώ ειδικά για την ενδοοικογενειακή θα υπάρξει επιτροπή που θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως σε όλα τα προηγμένα νομικά συστήματα των δυτικών δημοκρατιών, οι αυστηρές ποινές λειτουργούν μεν αποτρεπτικά αλλά δεν μπορούν να εξαλείψουν την εγκληματικότητα. Για τον λόγο αυτό, δίνεται όλο και περισσότερο βάρος στην ενίσχυση των δομών για την προστασία των θυμάτων και στη λειτουργία Ειδικών Υπηρεσιών των διωκτικών αρχών για την καταστολή της βίας. Ειδικά για τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, τόσο το Υπουργείο Εργασίας, όσο και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Για να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατές συνέργιες, όμως, όπως έχω ήδη πει εργαζόμαστε για τη συγκρότηση μιας ειδικής επιτροπής, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να εκσυγχρονίσουμε όλο το πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, προσεγγίζοντας το φαινόμενο ολιστικά» υποστήριξε ο κ. Τσιάρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνάντηση δικαστών με Τσιάρα για τον νέο Κώδικα: Έρχονται συναντήσεις με όλα τα κόμματα – Οι θέσεις και οι αντιρρήσεις Κ. Τσιάρας: Υπάρχει λόγος αναθεώρησης του δικαστικού χάρτη – Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από πολιτικό κόστος ή να κάνουμε συνδικαλισμό – ΒΙΝΤΕΟ Ώρα μεταστέγασης των δικαστηρίων της Ευελπίδων σε 40.000 τ.μ. στον Άρειο Πάγο – Κ. Τσιάρας: Δημιουργούμε ένα ενιαίο και λειτουργικό πολεοδομικό συγκρότημα για τη Δικαιοσύνη K. Τσιάρας: Ανοιχτή η συζήτηση να γίνει αυτοτελές αδίκημα η “γυναικοκτονία” Εγκαίνια έκθεσης στα πρώην Δικαστήρια της Σανταρόζα παρουσία Τσιάρα-ΚώτσηραΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr