Κ. Τσουκαλάς: Μεγάλο ποσοστό χαμηλοσυνταξιούχων μένουν εκτός του επιδόματος λόγω ηλικιακών ορίων
«Φαίνεται μια προχειρότητα: όταν η κυβέρνηση μέχρι πριν λίγες μέρες έλεγε ότι δεν έχει να δώσει ούτε ένα ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενοικιαστές, τώρα έμαθε για το πλεόνασμα; Γραφόταν σε δημοσιεύματα»

«Εξαρχής είπαμε ότι είναι θετικό ακόμη και όταν δίνεται ένα ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια στηρίζει κάθε μέτρο που δίνει έστω μια μικρή ανακούφιση και είμαστε πολύ καθαροί σε αυτό. Εμείς δεν έχουμε χρησιμοποιήσει καν τη λέξη “ψίχουλα”, γιατί δεν μπορείς να αποκαλείς έτσι οτιδήποτε στηρίζει έστω και συγκυριακά μια κοινωνική κατηγορία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αποτελεσματική. Δεν είναι».
Αυτά σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφορικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, ενώ υπογράμμισε κρίσιμους αστερίσκους που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επ’ αυτών. Είπε ειδικότερα πως «όταν απλά αυξάνεται η ζήτηση και δεν δίνονται κίνητρα και στην άλλη πλευρά, τότε θα μετακυληθεί αυτή η επιδότηση στα μελλοντικά ενοίκια, επιβαρύνοντας πάλι τους μισθωτές». Εξέφρασε την ανησυχία ότι «με την ατελή παρέμβαση που επιχειρείται, θα πάνε χαμένα τα χρήματα των φορολογουμένων», προσθέτοντας ότι «η κριτική μας στα προγράμματα “Σπίτι μου 1 και 2” δυστυχώς δικαιώθηκε καθώς οδήγησαν σε περαιτέρω ανατιμήσεις εφόσον αύξησαν μόνο τη ζήτηση».
«Φαίνεται μια προχειρότητα: όταν η κυβέρνηση μέχρι πριν λίγες μέρες έλεγε ότι δεν έχει να δώσει ούτε ένα ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενοικιαστές, τώρα έμαθε για το πλεόνασμα; Γραφόταν σε δημοσιεύματα», είπε. Υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί μόνο υπό δημοσκοπική πίεση», σχολιάζοντας: «Σε λίγο θα μας πουν ότι το Άγιο Φως γέμισε τα ταμεία, για να δικαιολογήσουν την άρνηση τους να καταβάλλουν βοήθημα στους συνταξιούχους το Πάσχα». Ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε τη διάσταση για τις φορολογικές κλίμακες των εκμισθωτών και το μοντέλο που ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ενίσχυση της κατασκευής κοινωνικών κατοικιών και αύξησης του αποθέματος των ακινήτων. «Δεν πρέπει να μας πει η κυβέρνηση αν πέτυχαν τα μέτρα που έλαβε ως τώρα για τη στέγαση; Μείωσαν το ρεύμα ανατίμησης στις τιμές των κατοικιών; Με το που ανακοινώθηκε το “Σπίτι μου 2” αυξήθηκαν 30% οι τιμές σε διάστημα τριών μηνών», κατέληξε ως προς το στεγαστικό.
Σχετικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους υπογράμμισε ότι μεγάλο ποσοστό χαμηλοσυνταξιούχων που έχουν μεγάλη ανάγκη, μένουν εκτός του επιδόματος λόγω ηλικιακών ορίων, ενώ αντέταξε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για νέο ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, μείωση 15% της εισφοράς αλληλεγγύης για τις μεσαίες συντάξεις και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα αλλάξει πολιτική για τα πλεονάσματα. «Όταν έχουμε σε 1 ευρώ άμεση φορολογία 1,8 ευρώ έμμεση φορολογία τη στιγμή που στην Ευρώπη η αναλογία είναι 1-1, όταν το ΑΕΠ αυξάνεται αλλά το κόστος ζωής αυξάνεται πάνω από το ΑΕΠ και οι φορολογικοί συντελεστές μένουν ίδιοι, έχουμε τεράστια φορολογική επιβάρυνση. Όταν φορολογείται με τον ίδιο συντελεστή πιο μεγάλο ονομαστικό εισόδημα, που όμως είναι πιο μικρό πραγματικό εισόδημα, τότε γδέρνουν τη μεσαία τάξη», ανέφερε.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr