Καμία διάταξη των Κωδίκων δεν στερεί ημέρες άδειας από νεοδιόριστους δικαστικούς υπαλλήλους – Τι προβλέπεται

Ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της κανονικής άδειας των νεοδιόριστων εξέδωσε ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας.

NEWSROOM
Καμία διάταξη των Κωδίκων δεν στερεί ημέρες άδειας από νεοδιόριστους δικαστικούς υπαλλήλους – Τι προβλέπεται

Με συγκεκριμένα παραδείγματα και διευκρινίσεις ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας (ΣΔΥΑ) αναφέρεται στους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λήψη αδειών από νεοδιόριστους δικαστικούς υπαλλήλους.

Και σύμφωνα με αυτήν, καθιστά σαφές πως «οι νεοδιόριστοι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα λήψης δύο (2) ημερών κανονικής άδειας για κάθε έναν (1) μήνα υπηρεσίας, δίχως να εξαιρείται κανένας μήνας υπηρεσίας από τον υπολογισμό του συνολικού αριθμού ημερών κανονικής άδειας. Επομένως, η στέρηση τεσσάρων (4) ημερών άδειας από τους νεοδιόριστους υπαλλήλους δεν προκύπτει από καμία διάταξη του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων αλλά ούτε και από τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων».

Ειδικότερα, απαντάει στο κρίσιμο ζήτημα για τους νεοδιόριστους οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα λήψης της κανονικής άδειας μετά τη συμπλήρωση δύο μηνών προϋπηρεσίας, κατά τους οποίους δικαιούνται περιορισμένο αριθμό αδειών και οι οποίες σύμφωνα με τον ΣΔΥΑ δεν συνυπολογίζονται στην κανονική άδεια.

«Ο νομοθέτης δεν εξαιρεί από τον υπολογισμό των ημερών αδείας τους μήνες που προηγούνται της θεμελίωσης του δικαιώματος. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε η αναφορά στον αριθμό αδειών που δεν μπορεί να υπερβεί ο υπάλληλος θα ήταν δίχως κανένα νόημα, καθώς ο αριθμός των αδειών θα ήταν υποχρεωτικά μικρότερος» αναφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΔΥΑ παραπέμπει στις σχετικές νομοθετικές διατάξεις. «Η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου, που αφορά το χρονικό διάστημα πριν τη συμπλήρωση ενός (1) έτους υπηρεσίας, ορίζει: «Πριν από τη συμπλήρωση έτους και εφόσον έχουν παρέλθει δύο (2) μήνες από τον διορισμό του, ο δικαστικός υπάλληλος δικαιούται κανονική άδεια δύο (2) ημερών για κάθε μήνα υπηρεσίας. Η άδεια αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τον συνολικό αριθμό των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται ο υπάλληλος κατά ημερολογιακό έτος».

Και όπως σημειώνει «από την ίδια τη διατύπωση του άρθρου προκύπτουν τα εξής: α) Η κανονική άδεια δύο (2) ημερών αντιστοιχεί σε κάθε έναν (1) μήνα υπηρεσίας. β) Το δικαίωμα λήψης της κανονικής άδειας θεμελιώνεται αφού ο υπάλληλος συμπληρώσει δύο (2) μήνες υπηρεσίας. γ) Το σύνολο της κανονικής άδειας που μπορεί να λάβει ο υπάλληλος δεν μπορεί να υπερβεί τον συνολικό αριθμό των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται ο υπάλληλος κατά ημερολογιακό έτος, άρα τις είκοσι πέντε (25) ημέρες.

Ημέρες άδειας από νεοδιόριστους δικαστικούς υπαλλήλους: Τα παραδείγματα

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, το άρθρο 48 του Ν. 3528/2007 – Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων (που ομοιάζει με το αντίστοιχο του Ν. 4798/2021 – Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων) οι νεοδιοριζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται κανονικής αδείας δύο (2) ημέρων για κάθε μήνα υπηρεσίας τους και μέχρι το όριο των είκοσι (20) ημερών. Το δικαίωμα λήψης της κανονικής άδειας θεμελιώνεται με την πάροδο των δύο (2) πρώτων μηνών υπηρεσίας.

Επομένως, από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας τους και για δύο μήνες δεν μπορούν να λάβουν κανονική άδεια, παρόλο που θεωρούνται ως χρόνος υπηρεσίας. Κατόπιν από τον τρίτο μήνα δικαιούνται να λάβουν την κανονική τους άδεια για κάθε μήνα υπηρεσίας τους. Επομένως τον τρίτο μήνα έχουν διανύσει ήδη 2 μήνες για τους οποίους δικαιούνται τέσσερις (4) ημέρες (2 μήνες x 2 ημέρες ανά μήνα) και ούτω καθεξής έως το όριο των είκοσι (20) ημερών που θέτει ο παραπάνω Κώδικας.

Αντιστοίχως με το άρθρο 101 του Ν. 4798/2021 οι δικαστικοί υπάλληλοι δικαιούνται επίσης δύο (2) ημέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας τους και μέχρι το όριο των είκοσι πέντε (25) ημερών που θέτει ο Κώδικας. Το δικαίωμα λήψης της κανονικής άδειας θεμελιώνεται και στην περίπτωση αυτή με την πάροδο των δύο (2) πρώτων μηνών υπηρεσίας. Η δε υπηρεσία αρχίζει από την ημερομηνία ανάληψης που πιστοποιείται με σχετική έκθεση, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 4898/2021.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τους δημοσίους υπαλλήλους

Όπως επισημαίνει ο ΣΔΥΑ, η εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.51/538/12254/14-5-2007 εξηγεί με παράδειγμα πως μπορεί να ληφθεί με αυτόν τον τρόπο η κανονική άδεια για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Αντιστοίχως για τους δικαστικούς υπαλλήλους το παράδειγμα είναι το ίδιο με τη διαφορά ότι δικαιούνται είκοσι πέντε (25) ημέρες ήδη από το πρώτο έτος. Επομένως, στο παραπάνω παράδειγμα οι υπολογισμοί της εγκυκλίου θα διαμορφώνονταν ως εξής:

Ο δικαστικός υπάλληλος που διορίστηκε στις 9/2/2007 και έως 9/2/2008 (ήτοι για τους πρώτους δώδεκα μήνες) θα πάρει άδεια έως είκοσι πέντε (25) ημερών και ειδικά δύο (2) ημέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας, μετά τη θεμελίωση του δικαιώματός του με το πέρας των πρώτων δύο (2) μηνών (ήτοι από 9/4/2007). Από 9/2/2008 έως 31/12/2008 θα πάρει την αναλογία των είκοσι πέντε (25) ημερών που δικαιούται μετά το πέρας των πρώτων δώδεκα (12) μηνών υπηρεσίας.

Δηλαδή: Από 9/2/2007 έως 9/2/2008 (για τους πρώτους δώδεκα μήνες), θα πάρει είκοσι πέντε (25) ημέρες συνολικά. Από 9/2/2008 έως 31/12/2008 θα πάρει 23 ημέρες (25/12 x 11 μήνες) αναλογικά και μέχρι το όριο των 25 ημερών που δικαιούται εντός του 2008.

Ή αλλιώς:

Εντός 2007: Από 9/2/2007 έως 31/12/2007: 23 ημέρες για τους 11 πρώτους μήνες υπηρεσίας.

Εντός 2008: Από 1/1/2008 έως 9/2/2008: 2 ημέρες για τον 12ο από τους πρώτους 12 μήνες. Από 9/2/2008 έως 31/12/2008: 23 ημέρες αναλογικά και επομένως συνολικά για το ημερολογιακό έτος 2008: 25 ημέρες, όπως ορίζει η παράγραφος 1 του άρθρου 101 του Κώδικα.

Tέλος, σε σχετικό έγγραφο που αφορά τις άδειες υπαλλήλων της ΑΑΔΕ αναφέρεται: «Μετά το πέρας των δύο μηνών, και για τους επόμενους δέκα μήνες πραγματικής υπηρεσίας, γεννάται δικαίωμα για δύο ημέρες κανονικής άδειας ανά μήνα (αναλογία 20/10 ανά μήνα), έτσι ώστε με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους πραγματικής υπηρεσίας ο υπάλληλος να θεμελιώσει είκοσι ημέρες κανονικής άδειας».

Έτσι, σύμφωνα με τον ΣΔΥΑ «επαληθεύεται, δηλαδή, ότι και σε αυτή την περίπτωση ο υπάλληλος μπορεί να λάβει αριθμό κανονικό αδειών ίσο με το ανώτατο όριο του ημερολογιακού έτους. Με απλά μαθηματικά προκύπτει – ξανά – ότι αυτό δεν θα συνέβαινε αν αφαιρούσαμε δύο (2) μήνες υπηρεσίας από τον υπολογισμό της κανονικής άδειας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ