Καμπανάκι κινδύνου από Ν. Χαρδαλιά: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη»

Ο περιφερειάρχης Αττικής πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση: «Εξαγγελίες χωρίς χρήματα είναι εξαγγελίες χωρίς δέσμευση».

NEWSROOM
Καμπανάκι κινδύνου από Ν. Χαρδαλιά: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη»

Αυτοψία στον Μαραθώνα, στο πλαίσιο του καθαρισμού των ρεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, πολλά από τα οποία παραμένουν μπαζωμένα, έκανε σήμερα (20/9) ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη»

«Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «η Αττική δεν είναι θωρακισμένη».

«Στην Ανατολική Αττική συνολικά καθαρίζουμε 38 ρέματα. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει 19 ρέματα, πάνω από 10,4 χιλιόμετρα και μέχρι τέλος Οκτωβρίου έχουμε περίπου 20,9 χιλιόμετρα ακόμα σε άλλα 19 ρέματα. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια δαιδαλώδης διαδικασία. Συνεχίζουμε την ίδια στιγμή σε Κηφισιά κ.λπ. Είναι μια Λερναία Ύδρα. Καθετί που καθαρίζουμε προκύπτει κάτι άλλο.

Πέταξε, μάλιστα, το μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση λέγοντας: «Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό, για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, είναι να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι ευθύνης ποια ρέματα είναι της Περιφέρειας, ποια των Δήμων και ποια του υπουργείου Υποδομών. Να πάρει μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία η κυβέρνηση.

»Το βασικότερο είναι ότι αναμένουμε από την κυβέρνηση και δη από το οικονομικό επιτελείο να μας εξασφαλίσει και όλους τους απαραίτητους πόρους. Γιατί εξαγγελίες χωρίς χρήματα είναι εξαγγελίες χωρίς δέσμευση. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει δημοσιονομική πίεση, όμως οτιδήποτε αφορά στην ανθρώπινη ζωή, στην ανθρώπινη περιουσία και στο φυσικό περιβάλλον είναι συνταγματικές επιταγές και νομίζω ότι είναι στην άμεση προτεραιότητα», σημείωσε με έμφαση.

Αναφερόμενος στην έλλειψη ικανής σχετικής χρηματοδότησης είπε ότι «το 2010, όταν πέρασε η αρμοδιότητα του καθαρισμού των ρεμάτων στην περιφέρεια, οι πόροι που μεταφέρθηκαν απηχούσαν τα δεδομένα εκείνης της εποχής, τα οποία σήμερα έχουν αλλάξει. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δώσει τη δυνατότητα αναθεωρήσεων σε όλα τα έργα, καθώς έχουν υπερπολλαπλασιαστεί οι τιμές και το κόστος των έργων και το βασικότερο είναι ότι έχουν αλλάξει και τα όρια αντοχής των έργων, αντιλαμβάνεστε ότι μετά από περίπου 15 χρόνια, πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Άλλα ήταν τα κλιματικά δεδομένα το 2010 και άλλα είναι σήμερα.

»Η συζήτηση για τη διαλεύκανση του επιμερισμού των αρμοδιοτήτων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις. Για το ζήτημα αυτό, ξεκαθαρίζω ότι ως περιφερειάρχης και ως ενεργός πολίτης, δεν πρόκειται να ανεχθώ καμία έκπτωση. Τρέχουμε, όπως διαπιστώνετε, σε κάθε επίπεδο, για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr