Καναδικό δικαστήριο έκρινε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι «ασφαλής χώρα» για την επαναπροώθηση προσφύγων
Καναδικό δικαστήριο έκρινε χθες Τετάρτη παράνομη τη διμερή συμφωνία της χώρας με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας οι αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στον Καναδά μέσω του αμερικανικού εδάφους θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι η Ουάσινγκτον παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. Βάσει της Συμφωνίας Ασφαλούς Τρίτης Χώρας (STCA) […]
Καναδικό δικαστήριο έκρινε χθες Τετάρτη παράνομη τη διμερή συμφωνία της χώρας με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας οι αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στον Καναδά μέσω του αμερικανικού εδάφους θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι η Ουάσινγκτον παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών.
Βάσει της Συμφωνίας Ασφαλούς Τρίτης Χώρας (STCA) οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν σε επίσημο σημείο διέλευσης μεταξύ των συνόρων ΗΠΑ-Καναδά στέλνονται πίσω ώστε να υποβάλλουν αίτηση για παροχή ασύλου στην πρώτη χώρα στην οποία έφτασαν.
Δικηγόροι προσφύγων που δεν τους επετράπη η είσοδος στο καναδικό έδαφος προσέφυγαν δικαστικά εναντίον της συμφωνίας, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι «ασφαλής» τρίτη χώρα υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Αν Μαρί Μακ Ντόναλντ αποφάσισε ότι η συμφωνία παραβιάζει τη Χάρτα Δικαιωμάτων του Καναδά, όμως ανέστειλε την εφαρμογή της απόφασής της για έξι μήνες, ώστε να δώσει χρόνο στο κοινοβούλιο να απαντήσει. Ειδικοί αναφέρουν ότι η αναστολή της συμφωνίας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Καναδά.
«Ενημερωθήκαμε για την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου και την εξετάζουμε», δήλωσε η Μάρι-Λιζ Πάουερ εκπρόσωπος του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μπιλ Μπλερ.
Η Νεντίρα Τζεμάλ Μουστέφα, μία από τους πρόσφυγες που προσέφυγε εναντίον της συμφωνίας, περιέγραψε την παραμονή της σε απομόνωση στις ΗΠΑ ως μια «τρομακτική (…) και ψυχολογικά τραυματική εμπειρία». Η Μουστέφα, μια πολίτης Αιθιοπίας που πλέον ζει στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι ανακουφίστηκε από την απόφαση του δικαστηρίου. «Στο τέλος της ημέρας είμαστε όλοι άνθρωποι», τόνισε. «Δεν αξίζει σε κανέναν να του συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο».
Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία Καναδά, μία από τις οργανώσεις που συμμετείχαν στην προσφυγή, χαιρέτισε μια «απόφαση ορόσημο».
Προσπαθώντας να περιορίσουν το κύμα
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν περάσει παράτυπα τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τις καναδικές αρχές να καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν το κύμα των προσφύγων που προσπαθούν να εισέρθουν στη χώρα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.
Τον Μάρτιο ο Καναδας, που έχει κλείσει τα σύνορά του με τις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον τους παράτυπους μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και θα τους στέλνει πίσω στις ΗΠΑ, οι οποίες επεσήμαναν ότι θα τους επαναπατρίζουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr