Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στους Κώδικες: Τι άλλαξε μετά τη δημόσια διαβούλευση

Πιθανότατα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή και θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές. Αρχές του μήνα αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια

NEWSROOM
Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στους Κώδικες: Τι άλλαξε μετά τη δημόσια διαβούλευση

Στην τελική ευθεία για την ψήφισή του βρίσκεται το νομοσχέδιο με τις πάνω από 100 αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του dikastiko.gr το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή (ή στις αρχές της επόμενης βδομάδας) δρομολογώντας τις διαδικασίες συζήτησης, με την ακρόαση των φορέων και ψήφισης του. Εκεί αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλες οι επιμέρους διαφωνίες ή διορθώσεις που ζητούν δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι. Ήδη πάντως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έχουν γίνει τροποποιήσεις αλλά και επιμέρους αλλαγές (όχι στην βασική φιλοσοφία του σχεδίου νόμου) στο τελικό κείμενο. Οι αλλαγές αυτές είναι προφανώς αποτέλεσμα της διαβούλευσης (1 μήνα) που κατέγραψε ρεκόρ σχολίων και προτάσεων και εισηγήσεων των φορέων της δικαιοσύνης που συμμετέχουν στο σχετικό διάλογο.

Νομοσχέδιο με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Η συνάντηση

Πολλές από τις αλλαγές περιέγραψε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Σε αυτή συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Ι. Μπούγας και ο σύμβουλος του υπουργείου, εισαγγελέας κ. Παναγόπουλος.

Από την ολομέλεια, πέραν του προέδρου Δημ. Βερβεσού, συμμετείχαν οι πρόεδροι του ΔΣ Λαμίας Θανάσης Μακρυγιάννης , ΔΣ Πειραιά Ηλ. Κλάππας και Ηρακλείου Νικ.Λογοθέτης καθώς και οι διακεκριμένοι δικηγόροι Πολ. Τσιρίδης, Θεόδωρος Μαντάς και Αλεξ. Δημάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

-Μειώνεται το παράβολο για την υποβολή αιτήματος αναβολής (αναβολόσημο) για κώλυμμα στο πρόσωπο του δικηγόρου. Η προτεινόμενη διάταξη έλεγε πως “για την παραδεκτή υποβολή αιτήματος αναβολής ο διάδικος καταβάλλει παράβολο υπέρ του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) ως εξής: α) ογδόντα (80) ευρώ για αιτήματα ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, β) εκατόν είκοσι (120) ευρώ για αιτήματα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, γ) διακόσια (200) ευρώ για αιτήματα ενώπιον των Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και των Εφετείων. Το παράβολο επιστρέφεται αν το αίτημα της αναβολής απορριφθεί από το δικαστήριο. Το αίτημα υποβάλλεται μόνο μία (1) φορά.».

Η αλλαγή στα ποσά θα είναι αντίστοιχα 40, 60, 100 ευρώ ανάλογα με το δικαστήριο, δηλαδή μείωση 50%.

Freepik

-Καταργούνται τα πειθαρχικά μέτρα τάξης που επέβαλλε με την προσθήκη εδαφίου στην παράγραφο 2 στο άρθρο 336 ΚΠΔ: Ανέφερε πως “σε περίπτωση σοβαρής διατάραξης της συνεδρίασης ή προσβλητικής συμπεριφοράς κατά του δικαστηρίου ή μέλους του το δικαστήριο, πέραν της υποχρέωσης ανακοίνωσης αξιόποινης πράξης του άρθρου 38, υποχρεούται να υποβάλλει πειθαρχική αναφορά ενώπιον του Προέδρου του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, διαβιβάζοντας αντίγραφα των πρακτικών της δίκης, για την κίνηση της διαδικασίας των άρθρων 152 έως 159 περί πειθαρχικής διαδικασίας του Κώδικα Δικηγόρων. Αν απαγγελθεί πειθαρχική κατηγορία κατά του συνηγόρου, γίνεται αμέσως σύντομη διακοπή της συνεδρίασης, για να ετοιμάσει την υπεράσπισή του», αναφέρει η προτεινόμενη διάταξη.

Η διάταξη επανέρχεται στην πρότερη μορφή της αφού απαλείφεται η υποχρέωση του δικαστηρίου να υποβάλλει πειθαρχική αναφορά κατά του δικηγόρου.

-Επίσης ο δεύτερος βαθμός του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου θα είναι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο και όχι το Μονομελές Εφετείο.

– Δε θα ισχύσει η πρόβλεψη στο προστιθέμενο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 42 ΠΚ για δυνατότητα πλήρους ποινής στην απόπειρα. Οι δικηγόροι ανέφεραν πως “η απόπειρα ενέχει πάντοτε μειωμένο άδικο σε σύγκριση με το τετελεσμένο έγκλημα, δεδομένου ότι ελλείπει το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης ή παράλειψης του υπαιτίου. Ο ΠΚ κλιμακώνει το άδικον της πράξης επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (αντικειμενικό άδικον) και, επομένως, η δυνητική επιβολή πλήρους ποινής στην απόπειρα δημιουργεί ενδοσυστηματική αντίφαση και εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας”.

Η πρόβλεψη για την κατάργηση της ενδιάμεσης διαδικασίας (έκδοση βουλεύματος δια συμβουλίου) θα αφορά λιγότερα αδικήματα, καθώς π.χ δε θα ισχύσει για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως κι άλλα ζητήματα (π.χ αναβολές) θα αξιολογηθούν και κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Βασικό ζήτημα προς συζήτηση εφόσον δεν έχει προβλεφθεί στις ήδη υπάρχουσες αλλαγές θα είναι το αίτημα των δικηγόρων για υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου σε δίκες που προβλέπεται ποινή άνω των 2 ετών, από τη στιγμή που ο κατηγορούμενος κινδυνεύει πλέον με φυλάκιση και για τέτοιες ποινές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr