Καθημερινά περιστατικά βίας με ανήλικους θύτες: Η τροποποίηση του Άρθρου 127 ΠΚ αυξάνει τις πιθανότητες προφυλάκισης
Ο ποινικολόγος Κωνσταντίνος Γώγος εξηγεί στο dikastiko.gr ότι προβλέπονται εκτιτέες ποινές για ανηλίκους άνω των 15 ετών - Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προφυλάκιση του 17χρονου που κατηγορείται για επίθεση με φαλτσέτα εναντίον 12χρονου σε σχολείο της Ερμιόνης.
Bία με ανήλικους θύτες: Καθημερινά περιστατικά βίας, με ανήλικους θύτες και θύματα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με το φαινόμενο να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί, αν όχι σοκαριστικοί. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το 2023 η αστυνομία συνέλαβε περίπου 6.150 ανήλικους δράστες, ενώ το 2024 σημειώνεται αύξηση σχεδόν 50% καθώς έχουν ήδη καταγραφεί 8.978 συλλήψεις τους πρώτους εννιά μήνες του έτους.
Το μόνο «ενθαρρυντικό» στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με τον υπουργό, τα περιστατικά είναι περίπου 20% λιγότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή πλέον είναι περισσότερα τα καταγγελλόμενα περιστατικά, εξ ου και οι συλλήψεις.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ήδη προαναγγείλει αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου όσον αφορά τους γονείς (βλ. «Γ. Φλωρίδης: Υπάρχει κενό στον νόμο για την παραμέληση εποπτείας ανηλίκων»), ενώ το θέμα της επικείμενης αυστηροποίησης των ποινών ανέδειξε το dikastiko.gr («Βία ανηλίκων: Αυστηροποίηση της διάταξης παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων (360 ΠΚ) – Κοινωφελής εργασία και πρόστιμα;») χθες, 27 Σεπτεμβρίου.
Την ίδια μέρα ένας 17χρονος προφυλακίστηκε στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στη Νέα Κασσαβέτεια Μαγνησίας επειδή απείλησε και ξύρισε με φαλτσέτα 12χρονο στο προαύλιο σχολείου της Ερμιόνης στην Αργολίδα και του πήρε δύο ευρώ από την τσέπη του. Σε βάρος του 17χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για ληστεία κατά συναυτουργία και πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης αδύναμου ατόμου.
Η δικαστική απόφαση για την προφυλάκιση του 17χρονου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο ποινικολόγος Κωνσταντίνος Γώγος εξηγεί στο dikastiko.gr ότι «το υπάρχον σύστημα προβλέπει εκτιτέες ποινές για ανήλικους δράστες οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους. Ειδικότερα, ο νομοθέτης έχει αποφασίσει ότι σε μικρότερη ηλικία είναι τέτοια η φύση της ανηλικότητας που δεν επιτρέπει την επιβολή εγκλεισμού. Αντιθέτως, για τους άνω των 15 ετών πλέον έχει τροποποιηθεί το Άρθρο 127 ΠΚ, επιτρέποντας πλέον την επιβολή περιορισμού σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων. Φυσικά, η διάταξη έχει “ντυθεί” με επιπλέον διασφαλίσεις, ήτοι ο δικαστής θα πρέπει να επεξηγήσει ειδικά και εμπεριστατωμένα το λόγο για τον οποίο κρίνει ότι πρέπει να επιβληθεί περιορισμός. Οι προηγούμενες καταδίκες για το ίδιο αδίκημα είναι για παράδειγμα ένας τέτοιος λόγος».
Η τροποποίηση του Άρθρου 127 ΠΚ έγινε τον Φεβρουάριο του 2024 αλλά, με βάση σχετικό ΦΕΚ, άρχισε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «πρόκειται για μια ιδιαιτέρως κρίσιμη τροποποίηση αφού πρώτον επιτρέπει την επί της ουσίας κράτηση του ανήλικου δράστη, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία για τον εν τέλει σωφρονισμό του. Σε κάθε περίπτωση δημιουργεί μακροπρόθεσμα την αντίληψη της εξάλειψης της πεποίθησης ότι ο ανήλικος παραμένει πάντα ατιμώρητος. Επιπρόσθετα, διευρύνει τη δυνατότητα περιορισμού σε όλα ανεξαιρέτως τα κακουργήματα. Άλλωστε, η πρακτική της ποινικής καθημερινότητας έχει δείξει ανήλικους δράστες να εμπλέκονται σε σωρεία ποινικών αδικημάτων χωρίς αυτά επί της ουσίας να είναι μόνον αδικήματα βίας».
Στο ερώτημα αν η δυνατότητα εγκλεισμού ενός ανήλικου παραβάτη θα οδηγήσει σε πιθανό σωφρονισμό του, ο κ. Γώγος μάς απάντησε: «Σαφώς και μπορεί, υπό την προϋπόθεση όμως ότι πρώτον δε θα γίνει κατάχρηση του μέτρου και δεύτερον κατά το χρονικό διάστημα παραμονής στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα του σχολείου στο οποίο θα πήγαινε κανονικά, θα αποκτήσει δεξιότητες και πιστοποίηση πάνω σε αυτές και γενικά το κατάστημα θα εξασφαλίσει ότι ο ανήλικος θα βγει ένας νέος καλύτερος άνθρωπος στην κοινωνία. Η απλή παραμονή χωρίς βελτίωση και σωφρονισμό δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, πλην φυσικά της τιμωρίας που είναι και αυτό ένα κομμάτι του δικαιικού μας συστήματος».
Σε κάθε περίπτωση, η «τροποποίηση των διατάξεων που αφορά τους ανήλικους παραβάτες έρχεται να δώσει νέα δυναμική στην απόδοση δικαιοσύνης, δίνοντας μεγαλύτερη ευχέρεια τόσο στους ανακριτές αλλά και στους δικαστές να επιβάλουν ποινές οι οποίες μπορούν να εκτιθούν», τόνισε ο ποινικολόγος.
Bία με ανήλικους θύτες: Το Άρθρο 127 ΠΚ, μετά την τροποποίηση
«Περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων επιβάλλεται μόνο σε ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον η πράξη τους, αν την τελούσε ενήλικος, θα ήταν κακούργημα. Η απόφαση πρέπει να περιέχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, από την οποία να προκύπτει γιατί τα αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα δεν κρίνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση επαρκή, ενόψει των ιδιαίτερων συνθηκών τέλεσης της πράξης και της προσωπικότητας του ανηλίκου. Κρίνοντας από τις περιστάσεις, το δικαστήριο μπορεί να αντικαταστήσει εν όλω ή εν μέρει την έκτιση του περιορισμού σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων, σε κατ’ οίκον έκτιση ή σε κοινωφελή εργασία, με αναλογική εφαρμογή των άρθρων 104Α και 105».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βιασμός 5χρονου σε νηπιαγωγείο στην Αλεξανδρούπολη: Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και νηπιαγωγών – Άρθηκε η κράτησή τους Δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα: Ομολόγησε το έγκλημα η 49χρονη σύζυγός του Στην ψηφιακή εποχή εισήλθε το ΣτΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα eThemisID Υπόθεση Παλαιοχριστιανών: Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους ο 45χρονος κι η σύζυγός τουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr