Καθολική αποχή σήμερα των δικηγόρων Αθήνας: Καταθέτουν πειθαρχική αναφορά κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου – Το χρονικό της υπόθεσης

Πώς ο πειθαρχικός έλεγχος των δικαστικών αρχών που αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι, με την επιβολή περιοριστικών όρων, οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα Πολεοδομίας Ρόδου οδήγησε σε αίτημα για πειθαρχικό έλεγχο της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ιωάννας Κλάπα.

NEWSROOM
Καθολική αποχή σήμερα των δικηγόρων Αθήνας: Καταθέτουν πειθαρχική αναφορά κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου – Το χρονικό της υπόθεσης

Πειθαρχική αναφορά κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, καταθέτουν σήμερα (7/4) οι δικηγόροι Αθήνας στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη και πραγματοποιούν καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους σε όλες τις δίκες.

Καθολική αποχή δικηγόρων Αθήνας

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία (33 υπέρ -16 κατά), ο Δικηγορικός Σύλλογος εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση της προέδρου του Αρείου Πάγου να ζητήσει τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών αρχών Ρόδου (ανακρίτριας και εισαγγελέως) που αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι, με την επιβολή περιοριστικών όρων, οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα Πολεοδομίας Ρόδου.

Η παρέμβαση της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, οι οποίες εκφράστηκαν μέσα από ορυμαγδό ανακοινώσεων από δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους. Όμως, οι τελευταίοι δεν περιορίστηκαν στην έγγραφη αποτύπωση της διαφωνίας τους· έθεσαν θέμα πειθαρχικού ελέγχου της Ιωάννας Κλάπας και πλέον το αίτημά τους θα εξεταστεί από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο πειθαρχικός έλεγχος οδηγεί σε… νέο πειθαρχικό έλεγχο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ώρα που οι δικηγόροι θέτουν ενώπιον του Γ. Φλωρίδη την πειθαρχική αναφορά κατά της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, η ίδια έχει ήδη στα χέρια της την έκθεση-αναφορά του επιθεωρητή της 6ης Δικαστικής Περιφέρειας, αρεοπαγίτη Αθανάσιου Θεοφάνη, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες μετέβη στο νησί της Ρόδου και ολοκλήρωσε τον πειθαρχικό έλεγχο της ανακρίτριας και της εισαγγελέως.

Είχε προηγηθεί εντολή της Ι. Κλάπα στην πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών Ασημίνα Υφαντή, με την οποία ζητήθηκε ο συγκεκριμένος πειθαρχικός έλεγχος.

Αυτό είναι ένα σημείο που αναμένεται οι δικηγόροι να τονίζουν στην αναφορά τους κατά της κυρίας Κλάπα καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» (OPEN), η κ. Κλάπα ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν είναι αρμόδια να ζητήσει πειθαρχικό έλεγχο δικαστικών λειτουργών καθώς γι’ αυτό, όπως εξήγησε, έχει αρμοδιότητα η πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Αντίθετη ως προς αυτό άποψη εξέφρασε, την ίδια ώρα στην ίδια εκπομπή, η επίτιμη αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννα Ζαΐρη.«Είναι στα πλαίσια των καθηκόντων της προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά το ζήτημα είναι αν υπάρχει διάκριση στο πώς και πότε κάνουμε το κάθε πράγμα. Ο πειθαρχικός έλεγχος είναι ένας τρόπος ελέγχου – γιατί και οι δικαστές ελέγχονται, δεν είναι ανέλεγκτοι. Το γεγονός όμως ότι αυτές οι κινήσεις γίνονται ακριβώς τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια υπόθεση, τις καθιστά ρητά ακατάλληλες. Αν έπρεπε να γίνει, έπρεπε να γίνει με μεγαλύτερη ψυχραιμία», τόνισε η κ. Ζαΐρη και πρόσθεσε:

«Δεν ζητάμε πειθαρχικό έλεγχο επειδή δεν μας άρεσε η κρίση κάποιου διότι έτσι διαμορφώνουμε μια ψυχολογία φοβική στον δικαστή, η οποία καταλύει ευθέως τη δικαστική ανεξαρτησία, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη […] Ένας πειθαρχικός έλεγχος δίνει ένα μήνυμα σε όλο το δικαστικό σώμα ότι “προσέξτε γιατί αν δεν αρέσει η κρίση σας, θα ελεγχθείτε άμεσα, ενώ χειρίζεστε την υπόθεση” […] Δεν έχει καμία σημασία αυτή τη στιγμή το δικαίωμα ή μη της προέδρου, αλλά ότι με αυτή την κίνηση δημιουργείται μια φοβική ψυχολογία στο σύνολο του σώματος».

Αντιδράσεις από δικαστές και εισαγγελείς

Στην παρέμβαση της κυρίας Κλάπα αντέδρασε τόσο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία, επικαλούμενη το Σύνταγμα, την Παγκόσμια Χάρτα του Δικαστή και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, σημείωσε ότι «δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για το δικαστικό λειτουργό η κρίση που εκφέρει κατά την άσκηση των καθηκόντων του» όσο και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία «η παραγγελία της άσκησης πειθαρχικού ελέγχου για δικαιοδοτική κρίση δικαστικού λειτουργού και η ευρεία γνωστοποίησή της πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και τελικά βλάπτει την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και την ίδια τη δημοκρατία, θέτοντας υπό διαρκή αμφισβήτηση τον θεσμό και τροφοδοτώντας την κακόβουλη και απαξιωτική συζήτηση περί δήθεν αδυναμίας και ανεπάρκειας των λειτουργών της.

Στο ίδιο ύφος ήταν και η ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, η οποία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για «το κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργείται σε βάρος των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου».

Παράλληλα, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου «αισθάνεται υποχρεωμένη να διακηρύξει τη θέση της ότι, υπό το υφιστάμενο πλέγμα εγγυήσεων της δικαστικής ανεξαρτησίας, κοινό και υπερνομοθετικό, εθνικό και διεθνές, δεν νοείται ο δικαστικός λειτουργός να υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο για την, έστω εσφαλμένη, κρίση που εξέφερε κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών του καθηκόντων», ενώ και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ σημείωσε πως «παρακολουθούμε με ανησυχία φαινόμενα όπως η κίνηση της ανωτέρω πειθαρχικής διαδικασίας κατά δικαστικών λειτουργών για τη δικαιοδοτική τους κρίση, καθώς μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr