Επαναφορά 13ου-14ου μισθού: Κατηγορηματικό «όχι» του υπουργείου Οικονομικών – Στο ΣτΕ η λύση – Το αίτημα της ΕνΔΕ
Ο υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη δαπάνη παραβιάζει και αυξάνει το δημόσιο χρέος - Τι υποστηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων - Για το ζήτημα θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ακόμη ένα ξεκάθαρο «όχι» στην επαναφορά 13ου και 14ου μισθού είπε η κυβέρνηση, αυτή τη φορά μέσω του υφυπουργού Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την επαναφορά δώρων εορτών και άδειας σε εργαζόμενους στο Δημόσιο.
«Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί μια υπεύθυνη κυβέρνηση να κάνει. Δεν υπάρχουν άλλα 2,5 δισεκατομμύρια για να δώσει. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε ο κ. Πετραλιάς και εξήγησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η η χώρα θα μπει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και η Ε.Ε. θα απαιτήσει αυτομάτως αντίμετρα.
Αυτή είναι η πάγια θέση της κυβέρνησης απέναντι στο, επίσης πάγιο, αίτημα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), η οποία έχει υποβάλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών από τις 27 Σεπτεμβρίου 2024.
Σύμφωνα με την Ένωση, «ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει μετά την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη “μεταμνημονιακή εποχή”. Ο θεσμός των δώρων, που εξακολουθεί να ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να παραμείνει ζωντανός και στον Δημόσιο. Αντικατοπτρίζει υπερεκατονταετείς αγώνες και κατακτήσεις των εργαζομένων που δόθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες πολιτικές και οικονομικές συθήκες. Το αίτημά μας είναι δίκαιο και απαιτείται μια ευρύτερη κοινωνική στήριξή του».
Το Συμβούλιο της Επικρατείας
Για το ζήτημα θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ζητώντας την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού που κόπηκαν με μνημονιακό νόμο, ενώ παράλληλα ζητούν η αγωγή τους να δικαστεί ως πρότυπη δίκη, με αφορμή την εξίσωση των αμοιβών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ειδικότερα, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατέθεσε αγωγή υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα κατέθεσε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του η ΑΔΕΔΥ. Από κοινού ζητούν την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας, αλλά και να αναγνωριστεί η υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει αναδρομικά τον 13ο και 14ο μισθό της διετίας 2023 και 2024.
Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι η μη επαναφορά των δώρων και του επιδόματος θερινών διακοπών είναι αντίθετη σε μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022) και στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2041/ΕΕ περί επαρκών κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιτάσσει ίση μεταχείριση εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αναφορικά με τη διασφάλιση επαρκούς και δίκαιου κατωτάτου μισθού ο οποίος εγγυάται το αξιοπρεπές της διαβίωσής τους.
Η ΑΔΕΔΥ και ο δημόσιος υπάλληλος, μέσω της δικηγόρου τους, ζητούν να επανέλθει ο 13ος και ο 14ος μισθός στο ύψος που ορίζει το άρθρο 9 του νόμου 3205/2023 και να καταργηθεί η ρύθμιση του μνημονιακού νόμου 4093/2012 δώδεκα χρόνια μετά τη ψήφισή του και την περικοπή των δύο δώρων και της θερινής άδειας.
Η ΑΔΕΔΥ, επισημαίνει ότι η αίτηση πρότυπης δίκης έγινε προκειμένου να κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, το εάν είναι σύμφωνη προς το Σύνταγμα, την Οδηγία 2041/2022/ΕΕ και το άρθρο 31 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης, η παράλειψη του κοινού νομοθέτη να επαναθεσμοθετήσει τα επιδόματα εορτών και αδείας (13ο και 14 μισθό) στους εργαζομένους του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την προβαλλόμενη εξίσωση των κατωτάτων μισθών των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την υπάρχουσα καταβολή, των επιδομάτων εορτών και αδείας (13ος και 14ος μισθός), στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.
ΕνΔΕ: Ο 13ος και 14ος μισθός έχουν ιστορία 100 ετών στη χώρα μας
Σε συνέντευξή του στο dikastiko.gr, o πρόεδρος της EνΔΕ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε:
«Ο 13ος και 14ος μισθός έχουν ιστορία 100 ετών στη χώρα μας. Καταβάλλονταν από τους εργοδότες, είτε Δημόσιο είτε ιδιώτες, μέσα σε περιόδους ταραγμένες πολιτικά και οικονομικά. Αντιπροσωπεύουν τμήμα των αποδοχών των εργαζομένων και δεν χαρίστηκαν από κανέναν. Ανεστάλη η καταβολή τους στον δημόσιο τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης των αρχών της περασμένης δεκαετίας. Στον ιδιωτικό τομέα ευτυχώς εξακολουθούν να καταβάλλονται και με τον τρόπο αυτό δεν αποτελούν μια ιστορική ανάμνηση αλλά υπαρκτή πραγματικότητα.
»Σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που βυθίστηκαν επίσης σε μια οικονομική περιδίνηση αντίστοιχη της Ελλάδας, η αναστολή καταβολής των «Δώρων» διήρκεσε μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια επανήλθαν. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογητική βάση πλέον μετά την έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια, να παρακρατά το Δημόσιο, τμήμα των μισθών των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5%, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Το αίτημα της ΕνΔΕ στηρίζουν, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ, το ΚΚΕ, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας.
Eπαναφορά 13ου – 14ου μισθού: Η θέση της κυβέρνησης
Απέναντι στα επιχειρήματα αυτά, η κυβέρνηση απαντάει -όπως σημείωσε ο κ. Πετραλιάς- ότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι αυτή που αύξησε για πρώτη φορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια και υπενθυμίζει 15 μόνιμες αυξήσεις που έγιναν την τελευταία διετία λόγω της πληθωριστικής κρίσης και αυτά που έρχονται για το επόμενο διάστημα:
– Αναμόρφωση μισθολογίου ιατρών του ΕΣΥ. Αύξηση 10%, κόστος 65 εκατομμύρια.
– Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εισοδήματος και στον δημόσιο τομέα. Κόστος 202 εκατομμύρια.
– Διευθέτηση διαφόρων μισθολογικών θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων: μισθολογική εξέλιξη ΟΒΑ, εθελοντών μακράς διάρκειας, επέκταση μάχιμης πενταετίας, ειδική αποζημίωση για νυκτερινή απασχόληση, ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή. Κόστος 60 εκατομμύρια.
– Κατάργηση εισφοράς 1% υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κόστος 80 εκατομμύρια ευρώ.
– Αύξηση οριζοντίως των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους κατά 70 ευρώ με κόστος 558 εκατομμύρια ευρώ.
– Αύξηση της οικογενειακής παροχής στο Δημόσιο για τα παιδιά κατά 20 έως 50 ευρώ τον μήνα με κόστος 155 εκατομμύρια ευρώ.
– Αύξηση των επιδομάτων θέσεως ευθύνης 30% σε όλο το Δημόσιο με κόστος 52 εκατομμύρια ευρώ.
– Αύξηση κατά 30 ευρώ του επιδόματος παραμεθορίου. Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας ενστόλων, αύξηση μισθολογίου μελών ΔΕΠ 10% με ετήσιο κόστος 41 εκατομμύρια ευρώ.
– αύξηση των αποζημιώσεων μετακίνησης και διανυκτέρευσης με κόστος 43 εκατομμύρια ευρώ.
– Αύξηση του αντισταθμιστικού επιδόματος και της πάγιας αντιμισθίας δικαστικών, που αναφέρατε, με κόστος 15 εκατομμύρια ευρώ.
– Αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών του ΕΣΥ κατά 20% πέρυσι με ετήσιο κόστος 45 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον αύξηση ειδικής αποζημίωσης για πληρώματα πολεμικών πλοίων σε αποστολή άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.
– Αύξηση τον Οκτώβριο του κινήτρου προσέλκυσης ιατρών σε προβληματικές περιοχές 16 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά που έχουν εφαρμοστεί το 2023 και το 2024 έχουν ετήσιο κόστος 1,37 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο εδώλιο ο 58χρονος εκπαιδευτικός που κατηγορείται για αποπλάνηση μαθήτριας Πυροβολισμοί στον Άγιο Δημήτριο: Άγνωστοι άνοιξαν “πυρ” κατά ΙΧ Πρ. Παυλόπουλος και Κ. Καραμανλής μεταξύ των παρόντων στην κηδεία του πρώην προέδρου του ΔΣΑ, Γιάννη Αδαμόπουλου Πτώση ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό: “Θα στραφούμε κατά της εταιρείας συντήρησης” λέει ο Α. ΓεωργιάδηςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr