Κιβωτός του Κόσμου: Η κυβέρνηση “ξήλωσε” τη Διοίκηση – Τι ανακοίνωσε ο Γ. Οικονόμου – ΒΙΝΤΕΟ

"Η δομή δεν κλείνει" αποσαφήνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πληροφορίες για δεύτερο παράλληλο σκάνδαλο με υιοθεσίες. Στο μικροσκόπιο των Αρχών 7 καταγγελίες και 4 άτομα της δομής

NEWSROOM
Κιβωτός του Κόσμου: Η κυβέρνηση “ξήλωσε” τη Διοίκηση – Τι ανακοίνωσε ο Γ. Οικονόμου – ΒΙΝΤΕΟ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την πολύκροτη υπόθεση που αφορά στην οργάνωση Κιβωτός του Κόσμου. Την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης  αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μετά το τσουνάμι των καταγγελιών για κακουργήματα στις δομές της, καταγγελίες που βάζουν στο κάδρο και τo ίδιο το υψηλόβαθμο στέλεχος της Οργάνωσης.

«Θέλω να ξεκινήσω μ’ ένα δυσάρεστο ζήτημα, με αποτρόπαια περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων. Τις μέρες αυτές λίγο μετά τα όσα αποτρόπαια αποκαλύφθηκαν στην υπόθεση του Κολωνού, η κοινωνία μας συγκλονίζεται από νέες καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών. Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα όπως είναι τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών αυτών και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές. Δε χρειάζεται ούτε αδιαφορία ούτε και κωλυσιεργία αλλά ούτε και βιαστικές κινήσεις και συμπεράσματα. Γιατί ό,τι απόφαση κι αν ληφθεί αυτή θα αφορά τα παιδιά», τόνισε.

Είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και εφόσον υπάρξει εγκληματική πράξη, οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Υπογράμμισε ότι ο νόμος ισχύει για όλους και οι αρχές λειτουργούν χωρίς να επιφυλάσσουν διακριτική μεταχείριση σε κανέναν.

Τόνισε ότι πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και πως η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι και είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στη δομή, στην Κιβωτό. «Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής, όποια εξέλιξη κι αν έχει η υπόθεση αυτή που μας έχει ευαισθητοποιήσει όλους».

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι μετά από τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, κ. Χατζηδάκη, της υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου και του γενικού γραμματέα κ. Σταμάτη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού. «Η πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά και γι αυτό η εξέλιξη αυτή είναι επιβεβλημένη», τόνισε.

Επεσήμανε δε, ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη στη διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο.

Κιβωτός του Κόσμου: Αποϊδρυματοποίηση

Εξήγησε ότι παρατηρείται και στην Ελλάδα και διεθνώς στο χώρο της επιμέλειας των ανηλίκων η δραστηριοποίηση εθελοντικών οργανώσεων. Πολλές έχουν μακροχρόνια ιστορία κι έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές κι έχουν αποτρέψει ανθρώπινες τραγωδίες. Ανέφερε ότι διεθνώς καλύτερη πρακτική θεωρείται η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και η ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας, η κυβέρνηση λαμβάνει διαρκώς μέτρα και ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας και ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες γι αυτά οικογένειες.

Αναλυτικά ανέφερε τις τρεις βασικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής

  • Σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτηση του μέχρι την ένταξη του στο Εθνικό Μητρώο υποψήφιων γονέων
  • Θέσπιση του επιδόματος αναδοχής, ως οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, που κυμαίνεται από 325 έως και 1.200 ευρώ το μήνα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των παιδιών
  • Διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που ήταν, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε συμπολίτες μας από 25 έως και 75 ετών, με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ παιδιού και αναδόχου, τα 50 έτη.

Τόνισε ότι η αρμόδια υπουργός φροντίζει εδώ και καιρό για τη θεσμική θωράκιση του χώρου των ιδρυμάτων, με μοναδική μέριμνα με απόλυτη προτεραιότητα το καλό των παιδιών. «Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και ευαίσθητοι. Χωρίς παρορμητισμό», τόνισε. «Όλα πρέπει να γίνουν θεσμικά με βάση τις αρχές του δικαίου και της λογικής».

Υπογράμμισε ότι η θέση και οι πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών είναι ξεκάθαρη και συνοψίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη φράση «καμιά ανοχή».

Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου

Των ανακοινώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου προηγήθηκε όπως έγραψε το dikastiko.gr σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

“Πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία και η ασφάλεια των παιδιών που μένουν σε αυτές τις δομές” τόνισε στην ΕΡΤ ο Κωστής Χατζηδάκης. Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ. Σταμάτης ρωτήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει προσωρινή διοίκηση στην Κιβωτό του Κόσμου και αν είναι όλα στο τραπέζι και απάντησε «πείτε το κι έτσι».

Κιβωτός του Κόσμου: Πληροφορίες για δεύτερο παράλληλο σκάνδαλο με υιοθεσίες

Δεύτερο παράλληλο σκάνδαλο για την Κιβωτό του Κόσμου αναμένεται να έρθει στο φως τις επόμενες ημέρες. Πέρα από τις καταγγελίες για κακοποίηση και ασέλγεια, φαίνεται πως στο κάδρο μπαίνει και το θέμα των υιοθεσιών των παιδιών.

«Μου λένε ότι είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να σκάσει παράλληλο σκάνδαλο για την ίδια δομή που συνδέεται με το θέμα των υιοθεσιών. Έδινε η «Κιβωτός» παιδιά προς υιοθεσία σε οικογένειες»

EUROKINISSI

Πλεύρης: Θα μπει κόσμος φυλακή 

Στο μεταξύ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφερόμενος στο θέμα με αφορμή όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου» σχολίασε για τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και τις βίαιες συμπεριφορές πως, αν ισχύουν «μιλάμε για πολύ σκληρά κακουργήματα, μιλάμε για κόσμο που θα μπει φυλακή». Και συμπλήρωσε πως «η Πολιτεία θα παρέμβει άμεσα για να προστατευτούν αυτά τα παιδιά».

Συμπλήρωσε δε ότι «η Κιβωτός ήταν από τις ΜΚΟ που είχαν πολύ μεγάλη απήχηση στην κοινωνία. Είναι εξοργιστικά αυτά που διαβάσαμε, στο βαθμό που ισχύουν οι καταγγελίες. Όσο και αν μια ΜΚΟ τυγχάνει να έχει καλό όνομα αυτό δεν φτάνει, και είναι υποχρέωση της πολιτείας να την παρακολουθεί». Στόχος, σημείωσε ο υπουργός, είναι να βγαίνουν γρήγορα τα παιδιά από τα ιδρύματα. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μιχαηλίδου είχε φέρει νομοσχέδιο που στόχευε σε αυτό.

Ένταση στη δομή στον Κολωνό: Γονείς ζητάνε τα παιδιά τους πίσω

Ένταση στην Κιβωτό του Κόσμου στην δομή στον Κολωνό σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, όταν γονείς που είναι από τη Συρία, εισέβαλλαν στον χώρο ζητώντας τα παιδιά τους πίσω όπως έγραψε το dikastiko.gr 

Χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα με τις Αρχές να παραμένουν έξω από τη δομή του Κολωνού.

Κιβωτός του Κόσμου: Στο μικροσκόπιο των Αρχών 7 καταγγελίες και 4 άτομα της δομής

Οι αρχές επικεντρώνονται σε ύποπτα ταξίδια, δώρα, σε εργαζόμενους ειδικών αποστολών και σε καταγγελίες για παιδιά που αναγκαστικά σταμάτησαν το σχολείο, ενώ είναι θέμα χρόνου να κληθούν για ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτοι, άτομα που φέρονται να είχαν κεντρικό ρόλο στην οργάνωση, ανάμεσά τους και το υψηλόβαθμο στέλεχος της Κιβωτού.

“Έπεφτε ξύλο, ξεχνούσαν να μου φέρουν φαγητό”

Νέα μαρτυρία ενός κοριτσιού από δομή της Κιβωτού στη Χίο φέρνει στο φως η ΕΡΤ. Η ανήλικη υποστηρίζει ότι τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα και περιγράφει για πρώτη φορά στην ΕΡΤ τα σκληρά χρόνια που φέρεται να βίωσε στην δομή της Χίου. «Με έβαζαν να μαζεύω κουκουνάρια. Κάθε φορά που δεν άκουγα με έκλειναν στο δωμάτιο, ξεχνούσαν να μου φέρουν φαγητό γενικώς τα παιδιά εκεί πέρα είναι σαν δούλοι».

Αποκομμένα από την υπόλοιπη κοινωνία ισχυρίζεται η ανήλικη πως ζούσαν τα παιδιά της Κιβωτού και όπως λέει πολλές φορές τους απαγόρευαν να μιλούν ακόμη και μεταξύ τους. «Έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση δεν σου επέτρεπαν να μιλάς με τα άλλα παιδιά και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι δεν κάνει να σου μιλάνε».

Κομβικό ρόλο αποκτά πλέον η δομή της Καλαμάτας, μετά και τις καταθέσεις του 19χρονου. Κλειδί στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης, αποδεικνύεται το διάστημα, που έφυγαν για πάντα από τη δομή της Καλαμάτας τα μεγαλύτερα παιδιά. Είναι η ίδια περίοδος, που περιέγραψε ο 19χρονος, ότι έγιναν όσα κατήγγειλε.

“Είναι όχι μόνο σκληρό. Είναι φρικιαστικά πραγματικά αυτά που ακούμε και όλες αυτές οι καταγγελίες. Όλα διερευνώνται από την Εισαγγελία Ανηλίκων. Πρέπει να φτάσει το “μαχαίρι στο κόκαλο” σε κάθε περίπτωση” τόνισε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr