“Κλειδώνει” στο ΣτΕ το ύψος των κτιρίων – Κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας

Αύριο η συζήτηση για τα “μπόνους” ύψους που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.

NEWSROOM
“Κλειδώνει” στο ΣτΕ το ύψος των κτιρίων – Κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας

Τη συνταγματικότητα ή μη διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), με τις οποίες δίνονται κίνητρα για την αύξηση της δόμησης και την προσαύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους θα εξετάσει αύριο Παρασκευή 11 Οκτωβρίου η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται από το Ανώτατο Δικαστήριο η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά τέσσερις υποθέσεις που παραπέμφθηκαν λόγω σπουδαιότητας σε αυτήν με αποφάσεις του Ε’ Τμήματος.

«Ως γνωστόν, το Σύνταγμα επιβάλλει η χωροταξική και πολεοδομική διαμόρφωση της χώρας να γίνεται μετά από ορθολογικό σχεδιασμό, με σεβασμό στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε περιοχής, να μην προκαλεί επιδείνωση στους όρους διαβίωσης των κατοίκων και να έχει προηγηθεί ειδική επιστημονική μελέτη» επισημαίνεται από το ΣτΕ.

Όπως σημειωνόταν στόχος είναι να εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα απόφαση εξαιτίας της σημαντικότητας του ζητήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η πλευρά του Δημοσίου φέρεται να μην έχει έτοιμη την σχετική μελέτη που πρέπει να κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για την υπεράσπιση των νέων διατάξεων του ΓΟΚ, γεγονός που μπορεί να έχει ως συνέπεια καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης.

Στο ΣτΕ το ύψος κτιρίων: Τα ζητήματα προς διερεύνηση

Ειδικότερα, η Ολομέλεια καλείται, μεταξύ άλλων, να αποφασίσει:

Ι) εάν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), με τις οποίες δίνονται κίνητρα για την αύξηση της δόμησης και την προσαύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους (έτσι όπως αυτό καθορίζεται σε ειδικές ανά περιοχή διατάξεις), προκειμένου να κατασκευαστούν φιλικά για το περιβάλλον κτίρια και να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια θα κρίνει αν είναι συνταγματικές οι διατάξεις που επιτρέπουν (i) την αύξηση του συντελεστή δόμησης (κατά 10%, 15% και 20%), εάν ο κατασκευαστής μειώσει το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου (κατά 10%, 15% και 20% αντίστοιχα),

(ii) την αύξηση του συντελεστή δόμησης (κατά 5% ή 10%), εάν αναβαθμιστεί ενεργειακά το κτίριο,

(iii) την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κάθε κτιρίου κατά 1 μ., εάν χρησιμοποιηθεί το ισόγειο και η pilotis ως χώρος στάθμευσης οχημάτων ή εάν κατασκευαστεί φυτεμένο δώμα με κτίσμα ή εάν μειωθεί το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου κατά 5%,

(iv) την κατασκευή φυτεμένου δώματος (το οποίο περιλαμβάνει κτίσμα μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ. και μέγιστου ύψους 3,40 μ.) χωρίς να προσμετράται στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κάθε κτιρίου

(v) να μην προσμετρώνται στον οριζόμενο συντελεστή δόμησης ορισμένες κατασκευές, όπως πατάρια, σοφίτες, έρκερ, φυτεμένα δώματα και κλιμακοστάσια.

ΙΙ) εάν πριν από τη θέσπιση των διατάξεων αυτών του ΝΟΚ έπρεπε να προηγηθεί στρατηγική εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ για τα σχέδια ή προγράμματα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η τελευταία απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, τον περασμένο Μάιο εκδόθηκε νέα απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ όπου σύμφωνα με αυτήν ουσιαστικά, ακυρώνεται η προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος να βρει μία οριστική επίλυση του θέματος μέσω τροπολογίας. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως θα φέρει και αρκετές “βίαιες” παρενέργειες σύμφωνα με τους παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Στην αντίπερα όχθη, οι κατασκευαστές αναφέρουν πως ανατρέπεται ένας υπάρχον σχεδιασμός και η αγορά “τινάζεται στον αέρα” ενώ οι δήμαρχοι δηλώνουν πως δικαιώθηκαν με την απόφαση του ΣτΕ, καθώς το τελευταίο διάστημα επικρατούσε χάος στην κατασκευή ακινήτων τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη στη γενικότερη αταξία.

Πιο αναλυτικά, η απόφαση του Τμήματος Αναστολών έκανε δεκτή τη προσφυγή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και ουσιαστικά έκρινε ως νόμιμη την εντολή του δημάρχου για πάγωμα αδειών στην πολεοδομία, έως ότου κριθεί οριστικά η υπόθεση από την Ολομέλεια. Στο σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας σημειώνεται ότι στην αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται τετελεσμένα.

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφει η πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος, Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, «στην υπηρεσία δόμησης του δήμου συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας, με τις οποίες ορισμένοι από τους ενδιαφερομένους ζητούν την εφαρμογή των πολεοδομικών προσαυξήσεων του ΝΟΚ (κινήτρων), παρά το ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να κριθούν οι διατάξεις αυτές αντίθετες στο Σύνταγμα, γεγονός που θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του αιτούντος δήμου.

Πέραν τούτου, όμως, στην περίπτωση αυτή οι σχετικές οικοδομικές άδειες ενδέχεται να πρέπει να ανακληθούν στο σύνολό τους, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον αιτούντα δήμο και τους ενδιαφερομένους, αλλά και τους καλόπιστους τρίτους, οι οποίοι θα έχουν εν τω μεταξύ αποκτήσει εμπράγματα δικαιώματα σε οριζόντιες ιδιοκτησίες, που θα πρέπει στη συνέχεια να κατεδαφιστούν κατά το μέρος που στηρίζονται στην εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων».

Το ΣτΕ εκδίδοντας προσωρινή διαταγή, ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ακυρώθηκε το «εντέλλεσθε» προς την πολεοδομία να μην εκδίδει άδειες με τα μπόνους του ΝΟΚ.

Ως φυσικό ακόλουθο, η αναφερθείσα απόφαση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους δημάρχους που έκαναν χρήση του “εντελλέσθε”, με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, να αναφέρει: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί η πόλη μας θα προστατευθεί από την υπερδόμηση μέχρι να βγει η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr