Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων: Δεν θα δικάζει – υποχρεωτικά- ο ίδιος δικαστής τις υποθέσεις που αναβάλλει

Η ρήτρα αναβολών, δηλαδή η διάταξη που επέβαλλε να δικάζεται η υπόθεση που αναβάλλεται από σύνθεση στην οποία μετέχει ο ίδιος προεδρεύων δικαστής, δεν θα περάσει τελικά στον νέο Κώδικα οργανισμού Δικαστηρίων μετά από αίτημα των δικαστών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων: Δεν θα δικάζει – υποχρεωτικά- ο ίδιος δικαστής τις υποθέσεις που αναβάλλει EUROKINISSI

Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων: Την απάλειψη της λεγόμενης “ρήτρας αναβολών”, ενός μέτρου που και κατά το παρελθόν είχε ληφθεί για να μειώσει τις αναβολές που δίνουν οι δικαστές στα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, κέρδισε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στις αντιπροτάσεις της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Η διάταξη δε θα συμπεριληφθεί στις νέες διατάξεις, μετά την παρέμβαση των δικαστών , καθώς η ίδια η ΕνΔΕ ενημέρωσε πως – μεταξύ άλλων- “…απαλείφονται οι παρ. 3 και 8 του άρθρου 20 του αρχικού σχεδίου, που προέβλεπε την επαναφορά του θεσμού του ορισμού προεδρεύοντος δικαστή δύο φορές τον χρόνο και αναβολή των υποθέσεων σε σύνθεση που μετέχει ο ίδιος προεδρεύων δικαστής”.

Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων

EUROKINISSI

Τι έλεγε ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων

Ουσιαστικά με τη διάταξη , ο νέος κώδικας, έκανε τους δικαστές συνυπεύθυνους για τις αναβολές με την έννοια ότι ήξεραν πως ακόμα και αν την ανέβαλλαν , θα την έβρισαν μπροστά τους και πάλι. Με αυτο τον τρόπο εκτιμήθηκε αρχικά πως οι δικαστές θα γίνουν πιο φειδωλοί στις αναβολές, ένα προβλημα που ταλανίζει τη Δικαιοσύνη. Μάλιστα οι ίδιοι οι δικαστές , προ καιρού, με ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων είχαν ταχθεί υπέρ της θέσπισης πλαφόν αναβολών (π.χ 2) ανά υπόθεση.

Η διάταξη όμως του νέου Κώδικα , κατά τους δικαστές ήταν στη λάθος κατεύθυνση. Τι έλεγε λοιπόν; Πως επανέρχεται ο θεσμός του ορισμού προεδρεύοντος δικαστή δύο φορές τον

χρόνο (Ιανουάριο και Ιούνιο), ο οποίος θα προεδρεύει στις ίδιες υποθέσεις και σε περίπτωση αναβολής της δίκης. Εν ολίγοις δικάζεις τις υποθέσεις που αναβάλλεις.

“Απέτυχε”

Οι δικαστές όμως εξέφρασαν αντιρρήσεις για το θέμα , θυμίζοντας πως η διάταξη αυτή θεσπίστηκε και επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί , δυο φορές (2012 και 2014) και καταργήθηκε αντίστοιχα άλλες δυο (2013 και 2015): “Ο θεσμός αυτός δοκιμάστηκε και στο παρελθόν και απέτυχε κυρίως λόγω του προσδιορισμού μεγάλου αριθμού υποθέσεων σε μεταγενέστερες δικασίμους, οι οποίες εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατον να συζητηθούν από την ίδια σύνθεση, με περαιτέρω αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία των δικηγόρων, των διαδίκων και των μαρτύρων.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύστημα αυτό προβλέφθηκε για πρώτη φορά με τον Ν. 4055/2012 και άμεσα, μετά τη διαπίστωση των τεράστιων προβλημάτων και καθυστερήσεων που επέφερε, καταργήθηκε με τον Ν. 4139/2013 και μάλιστα στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας στον νόμο αυτό επισημαίνεται ότι το σύστημα αυτό δημιούργησε στην πράξη πολύ σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη και ομαλή διεξαγωγή των ποινικών υποθέσεων, διότι οι διατάξεις αυτές οδηγούν σε υπερφόρτωση των δικασίμων με υπερβολικό αριθμό υποθέσεων που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη η εκδίκασή τους, με αποτέλεσμα την άσκοπη ταλαιπωρία όλων των παραγόντων της δίκης.

Στη συνέχεια, το ίδιο αυτό σύστημα επανήλθε με τον Ν. 4312/2014, αλλά και πάλι διαπιστώθηκε η αποτυχία του και καταργήθηκε με το άρθρο 46 παρ. 2 Ν. 4356/2015. Η επαναφορά για τρίτη φορά εντός λίγων ετών του ίδιου αποτυχημένου στην πράξη θεσμού είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις και αδικαιολόγητη ταλαιπωρία όλων των παραγόντων της ποινικής δίκης και γι’ αυτό προτείνεται η απάλειψη των σχετικών διατάξεων από το νέο Σχέδιο ΚΟΔΚΔΛ”, είναι η θέση της ΕνΔΕ.

Η άποψη των δικαστών εισακούστηκε και η διάταξη τελικά δεν θα ισχύσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ