“Κόφτης” αριθμού σελίδων στα δικόγραφα του ΣτΕ – Ακόμα και χρηματική ποινή στον δικηγόρο προβλέπει διάταξη νόμου

Η διάταξη προβλέπει πως τα δικόγραφα των ενδίκων βοηθημάτων και μέσων δεν πρέπει, κατά κανόνα, να υπερβαίνουν τις τριάντα (30) σελίδες. Τα δικόγραφα των υπομνημάτων δεν πρέπει, κατά κανόνα, να υπερβαίνουν τις είκοσι (20) σελίδες.

NEWSROOM
“Κόφτης” αριθμού σελίδων στα δικόγραφα του ΣτΕ – Ακόμα και χρηματική ποινή στον δικηγόρο προβλέπει διάταξη νόμου

Αυστηρό περιορισμό στην έκταση και τον αριθμό των σελίδων των δικογράφων που κατατίθενται στο ΣτΕ προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ρυθμίσεις για τη λειτουργία των δικαστηρίων. Μάλιστα προβλέπεται πως εφόσον η έκταση τους είναι μεγαλύτερη και μετά από σύσταση δεν μειωθεί, μπορεί το δικαστήριο να επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο στον δικηγόρο!

Η διάταξη

Η διάταξη προβλέπει πως τα δικόγραφα των ενδίκων βοηθημάτων και μέσων δεν πρέπει, κατά κανόνα, να υπερβαίνουν τις τριάντα (30) σελίδες. Τα δικόγραφα των υπομνημάτων δεν πρέπει, κατά κανόνα, να υπερβαίνουν τις είκοσι (20) σελίδες.

Σε περίπτωση ουσιώδους υπέρβασης ζητείται από τον πληρεξούσιο δικηγόρο να το προσαρμόσει ενός μηνός και αν δεν το πράξει μπορεί να του επιβάλλει χρηματική κύρωση, το ύψος της οποίας δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο της δικαστικής δαπάνης, που προβλέπεται για τη σύνταξη του εισαγωγικού δικογράφου.

Στο άρθρο 24 του νέου νομοσχέδιου αναφέρεται ενδεικτικά:

Τα δικόγραφα των ενδίκων βοηθημάτων και μέσων που κατατίθενται στο Δικαστήριο, όπως και τα δικόγραφα προσθέτων λόγων και των παρεμβάσεων, δεν πρέπει, κατά κανόνα, να υπερβαίνουν τις τριάντα (30) σελίδες. Τα δικόγραφα των υπομνημάτων δεν πρέπει, κατά κανόνα, να υπερβαίνουν τις είκοσι (20) σελίδες. Σε περίπτωση ουσιώδους υπέρβασης του αριθμού αυτού, η Γραμματεία δύναται, κατόπιν συνεννοήσεως με τον πρόεδρο του αρμόδιου σχηματισμού, να ζητήσει από τον πληρεξούσιο δικηγόρο να προσαρμόσει την έκταση του δικογράφου στα ανωτέρω δεδομένα, εντός προθεσμίας η οποία δεν υπερβαίνει τον ένα (1) μήνα. Αν ο πληρεξούσιος δεν προσαρμοσθεί στην υπόδειξη αυτή, το Δικαστήριο, με την απόφαση που εκδίδεται επί της υπόθεσης, μπορεί να του επιβάλλει χρηματική κύρωση, το ύψος της οποίας δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο της δικαστικής δαπάνης, που προβλέπεται για τη σύνταξη του εισαγωγικού δικογράφου. Το ποσό της κύρωσης περιέρχεται στο ΤΑΧΔΙΚ. Στον Κανονισμό του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης αυτής».

Χρόνος ομιλίας

Υπενθυμίζεται πως , όπως είχε γράψει το dikastiko.gr ήδη με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ(5691/2020) μπαίνει “κοφτης” 30 λεπτών και στη διάρκεια της αγόρευσης για κάθε διάδικο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μέχρι 40 λεπτά αν η αγόρευση αφορά δύο διαδίκους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ:

2. Η παρ. 3 του άρθρου 21 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο Πρόεδρος διευθύνει τη διαδικασία στο ακροατήριο και, ιδίως, διευθετεί τον χρόνο της συζητήσεως, με κριτήρια τη φύση των τιθέμενων ζητημάτων, την ισότητα των διαδίκων κα την οικονομία της δίκης, εν όψει και του αριθμού των υποθέσεων, και δίδει τον λόγο στους διαδίκους, καθώς και στα μέλη της συνθέσεως που επιθυμούν να διατυπώσουν ερωτήσεις. Ο ανώτατος ανά διάδικο χρόνος αγορεύσεως δεν δύναται να υπερβαίνει τα τριάντα (30) λεπτά της ώρας. Εάν οι εκπροσωπούντες τον διάδικο πληρεξούσιοι υπερβαίνουν τους δύο, τότε ο ανώτατος χρόνος αγορεύσεως δεν δύναται να υπερβαί- νει τα 40 λεπτά της ώρας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο Πρόεδρος μπορεί, πριν από τη συνεδρίαση, να καλέσει τους πληρεξουσίους των διαδίκων και, αφού ακούσει τις απόψεις τους, να ορίσει τον ανώτατο ανά διάδικο χρόνο αγορεύσεως. Οι διατάξεις για την ευταξία στο ακροατήριο εφαρμόζονται και στην περίπτωση εμμονής στην υπέρβαση των ορίων αυτών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr