“Κόκκινη κάρτα” από δικηγόρους για την προτεραιότητα τοποθέτησής τους στις εκλογές – Διακρίνουν παραβίαση των νομοθετικών διατάξεων

Τι αναφέρει σε επιστολή του προς το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δ. Βερβεσός

NEWSROOM
“Κόκκινη κάρτα” από δικηγόρους για την προτεραιότητα τοποθέτησής τους στις εκλογές – Διακρίνουν παραβίαση των νομοθετικών διατάξεων

Παραβίαση των νομοθετικών διατάξεων βάσει των οποίων προβλέπεται να διοριστούν δικηγόροι ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές, διακρίνει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και αυτό επισημαίνεται σε σχετική επιστολή του προέδρου Δημήτρη Βερβεσού προς το αρμόδιο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, παραπέμπει στις διατάξεις όπου οι δικηγόροι θα πρέπει κατά προτεραιότητα να τοποθετούνται ως δικαστικοί αντιπρόσωποι αμέσως μετά τους δικαστικούς λειτουργούς.

Ωστόσο, παρά και τις προηγούμενες έγγραφες επισημάνσεις ήδη από το 2019, το δικηγορικό σώμα πως και στις πρόσφατες εκλογές της 21ης Μαΐου υπήρξαν περιπτώσεις όπου προτάχθηκαν δικαστικοί υπάλληλοι έναντι των δικηγόρων.

Όπως αναφερόταν το 2019 «από την επισκόπηση των στοιχείων αυτών προκύπτει ότι οι Δικηγόροι που έχουν διοριστεί πανελλαδικά ως τακτικοί και αναπληρωματικοί καλύπτουν το 75,90% των πραγματοποιηθέντων διορισμών, αντί του προβλεπόμενου μέχρι τώρα ποσοστού 77,5%. Αντίθετα παρατηρείται αύξηση της ποσόστωσης των δικαστικών υπαλλήλων κατά 1%».

Το φαινόμενο δείχνει να επαναλαμβάνεται με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις νομοθετικές διατάξεις όπου «προκύπτει κατά τρόπο σαφή, ότι κατά τη βούληση του νομοθέτη οι δικηγόροι κατατάσσονται σε υψηλότερη κατάταξη προτεραιότητας έναντι όλων των άλλων κατηγοριών πλην των Δικαστών».

Ωστόσο, επισημαίνει στην επιστολή του προς τον Άρειο Πάγο ο κ. Βερβεσός «η κατά τα ανωτέρω ερμηνεία δεν έχει υιοθετηθεί από το Τμήμα Σας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο να ικανοποιούνται έναντι των Δικηγόρων οι αιτήσεις προτιμήσεως των Δικαστικών Υπαλλήλων για διορισμό τους τόσον εντός του Νομού όπου υπηρετούν, όσον και εκτός Νομού, γεγονός που δεν δικαιολογείται από καμία υπηρεσιακή τελολογία. Μάλιστα δε έχει καθορισθεί μία ποσόστωση των διάφορων κατηγοριών προς διορισμό δικαστικών αντιπροσώπων, ήτις φανερά ευνοεί την κατηγορία ΙΒ’ του άρθρου 68 Π.Δ. 26/12 όπως προκύπτει από τα σχετικά στατιστικά στοιχεία του Αρείου Πάγου, που μας τέθηκαν υπόψιν κατά την κλήρωση για τις εκλογές της 21.5.2023 καθώς διορίζεται το 95% σχεδόν των αιτήσεων προτιμήσεώς τους».

eurokinissi

Οι δικηγόροι πλήττονται οικονομικά, πολλοί υπάλληλοι δεν διαθέτουν νομικές γνώσεις

Στο πλαίσιο της επιστολής, η Ολομέλεια εκθέτει και ένα άλλο μείζον ζήτημα που αφορά την έλλειψη νομικών γνώσεων από κάποιους δικαστικούς υπαλλήλους που αναλαμβάνουν καθήκοντα δικαστικού αντιπροσώπου.

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι διορίζονται αντιπρόσωποι της Δικαστικής Αρχής Δικαστικοί Υπάλληλοι που δεν είναι ΠΕ και πάντως δεν διαθέτουν νομικές γνώσεις προκειμένου να χειριστούν αποτελεσματικά περιστατικά που συμβαίνουν κατά την ημέρα των εκλογών (αυτόφωρα πλημμελήματα, ανακριτικές πράξεις κλπ) και να επιλύσουν λυσιτελώς νομικά ζητήματα που ανακύπτουν (ενστάσεις κλπ)» επισημαίνεται στην επιστολή.

Και προστίθεται πως πέραν των νομοθετικών διατάξεων που ορίζουν την προτεραιότητα του διορισμού τους, «οι Δικηγόροι είναι εκείνοι που πλήττονται οικονομικά από την αναστολή των εργασιών των Δικαστηρίων τις ημέρες προ της διεξαγωγής και μετά την διεξαγωγή των εκλογών, σε αντίθεση με τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, οι οποίοι δεν υφίστανται κάποια περικοπή των αποδοχών τους κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα της αναστολής των εργασιών των Δικαστηρίων, αλλά επιπλέον λαμβάνουν πέραν της αποζημίωσης του Δικαστικού Αντιπροσώπου και του μισθού τους, το εκλογικό επίδομα για τη συμμετοχή τους σε συνεργεία παραλαβής σάκων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr