“Κόκκινη κάρτα” βγάζουν σε τράπεζα 42 πολίτες: Έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης, αλλά δεν προστατεύθηκαν οι λογαριασμοί τους

Κατέθεσαν αγωγή- μαμούθ διεκδικώντας τα ποσά που υπεξαιρέθηκαν. Τι δηλώνει στο dikastiko.gr η συνήγορός τους, Κατερίνα Φραγκάκη.

NEWSROOM
“Κόκκινη κάρτα” βγάζουν σε τράπεζα 42 πολίτες: Έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης, αλλά δεν προστατεύθηκαν οι λογαριασμοί τους

Σε παντελή έλλειψη ετοιμότητας στην αντιμετώπιση καταστάσεων σχετικών με ηλεκτρονική απάτη εστιάζεται η αγωγή 42 πολιτών κατά της τράπεζας, οι οποίοι είδαν τα χρήματά τους να κάνουν “φτερά” από τους λογαριασμούς τους.

«Άπαντες οι ενάγοντες, πελάτες της εναγόμενης Τράπεζας, το διάστημα από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022 πέσαμε θύματα επιτήδειων, οι οποίοι αντέγραψαν πιστά το υπολογιστικό περιβάλλον της εναγόμενης, με αποτέλεσμα την αφαίρεση χρημάτων από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, τα οποία είχαμε με κόπο και μόχθο συγκεντρώσει, εξαιτίας σωρείας πταισμάτων από την πλευρά της εναγόμενης τράπεζας τόσο αναφορικά με την ασφάλεια που παρέχει στους πελάτες της, όσο και με την βραδυπορία στην ανταπόκριση των αιτημάτων μας, αλλά και την παράλογη πολιτική να μην επιτρέπει την αμφισβήτηση συναλλαγών που δεν έχουν εκκαθαριστεί» αναφέρεται στην αγωγή.

«Άπαντες λάβαμε μηνύματα είτε στα κινητά μας τηλέφωνα είτε στα mail μας, από αποστολείς που είχαν αντιγράψει πιστά τα διακριτικά γνωρίσματα της εναγόμενης, κατά τέτοιο τρόπο που δεν ήταν δυνατό, ακόμη και ο πλέον επιμελής καταναλωτής να αντιληφθεί διαφορά σε σχέση με τα μηνύματα που πράγματι στέλνει η εναγόμενη. Τα μηνύματα αυτά επικαλούνταν κάποιο πρόβλημα ως προς την επικαιροποίηση των προσωπικών μας στοιχείων ή προσωρινή αναστολή των συναλλαγών και μας υποδείκνυε έναν σύνδεσμο (link) μέσω του οποίου θα επιλυόταν το πρόβλημα.

Ο σύνδεσμος αυτός οδηγούσε στην αρχική σελίδα του web – banking της εναγόμενης που και πάλι ήταν πιστή αντιγραφή του κανονικού, καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό διαφοράς. Μάλιστα η σελίδα αυτή είχε το πρόθεμα «https», το οποίο υποδηλώνει πως η σύνδεση είναι ασφαλής. Έχοντας την πεποίθηση, λοιπόν πως πρόκειται για την κανονική σελίδα web – banking της εναγόμενης, καταχωρίσαμε τους προσωπικούς μας κωδικούς για να συνδεθούμε και να προχωρήσουμε στην επίλυση του εκάστοτε προβλήματος. Στη συνέχεια λαμβάναμε κάποιους κωδικούς ΟΤΡ, τους οποίους προσθέταμε, αλλά εμφανιζόταν σφάλμα κατά την καταχώριση. Μόλις γινόταν αυτό η σελίδα έδειχνε να φορτώνει για πολλή ώρα χωρίς να γίνεται τίποτα και ακολουθούσαν διαδοχικά μηνύματα στα κινητά μας τηλέφωνα πως έγινε εγγραφή νέας συσκευής και εμφάνιση στοιχείων κάρτας» επισημαίνεται.

Και καταλήγουν: «Κάπου εκεί όλοι υποψιαζόμασταν τι έχει συμβεί και ελέγχαμε τις κινήσεις των λογαριασμών μας όπου φαινόταν η αφαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών και η μεταφορά τους σε άγνωστους σε εμάς λογαριασμούς χωρίς να έχουμε δώσει ποτέ εντολή προς τούτο και χωρίς να έχουμε δώσει την έγκρισή μας για τη συναλλαγή αυτή».

freepik

Ηλεκτρονική απάτη: Χρειάστηκαν 7 μήνες για να απαντήσουν

Στο πλαίσιο της αγωγής, οι πολίτες ζητάνε να αποκατασταθούν πλήρως για τα χρήματα που απώλεσαν με την ηλεκτρονική απάτη, αλλά και για την ηθική βλάβη εξαιτίας της υπαιτιότητας της εναγόμενης. Είναι χαρακτηριστικό βάσει των καταθέσεων πως η τράπεζα δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματά τους.

«Μεταφέρθηκαν από τον τραπεζικό μου λογαριασμό, στον οποίο συνδικαιούχος είναι και ο σύζυγός μου, συνολικά 860 ευρώ με την αιτιολογία «revolut». Κάλεσα αμέσως στα κεντρικά της εναγόμενης και ανέφερα το περιστατικό ζητώντας να ακυρωθούν οι συναλλαγές για τις οποίες δεν είχα δώσει καμίας έγκριση, αφού δεν έλαβα μήνυμα επιβεβαίωσης ή κωδικό μιας χρήσης. Ζήτησα να κλειδωθεί αμέσως το e-banking και να ακυρωθούν οι κάρτες μου. Προς μεγάλη μου έκπληξη η απάντηση που έλαβα από την εναγόμενη ήταν πως έπρεπε να περάσουν 5 εργάσιμες ημέρες για να ακυρωθούν οι κάρτες μου, τα στοιχεία των οποίων ήταν εκτεθειμένα σε επιτήδειους που μπορούσαν να κάνουν αυθαίρετα συναλλαγές μέσω αυτών. Μετά από 3 μέρες συνεχών τηλεφωνημάτων και οχλήσεων εκ μέρους μου, εν τέλει ακύρωσα τις κάρτες και έκανα αίτημα αμφισβήτησης. Τους καλούσα κάθε εβδομάδα για να μάθω την πορεία του αιτήματός μου και κάθε φορά εισέπραττα την αδιαφορία τους και τη διαβεβαίωση πως κάποια στιγμή θα μου απαντούσαν, όπως και έγινε κάποια στιγμή μετά από 7 ολόκληρους μήνες. Όμως η απάντηση στο αίτημα αμφισβήτησής μου ήταν αρνητική και πλέον βρίσκομαι έκθετη και απροστάτευτη, με κάποιους απατεώνες να μου έχουν υπεξαιρέσει 860 ευρώ λόγω της αδυναμίας της εναγόμενης να δημιουργήσει ένα ασφαλές ηλεκτρονικό περιβάλλον για τους χρήστες της» αναφέρει χαρακτηριστικά μία από τις προσφεύγουσες.

Ηλεκτρονική απάτη: Λόγω αδιαφορίας επί 5 ολόκληρες ημέρες ο λογαριασμός ήταν έκθετος στις ορέξεις απατεώνων

Σοκαριστική είναι και άλλη μία κατάθεση. «Την 1η Ιανουαρίου 2022 αντιλήφθηκα ότι έγιναν στις 26 Δεκεμβρίου 2021 6 συνολικά συναλλαγές με την κάρτα μου αξίας 2.054.57 ευρώ με την αιτιολογία «lukoil» . Ειδοποίησα την τράπεζα, αμέσως μόλις το αντιλήφθηκα, δηλαδή την 1 Ιανουαρίου και έκανα αίτημα αμφισβήτησης Από την τράπεζα μου κλείδωσαν την κάρτα και το IBAN και μου είπαν να πάω σε ένα υποκατάστημα να εκδώσω καινούρια κάρτα. Με συνέδεσαν στο τηλεφωνικό κέντρο με μια υπάλληλο η οποία μου είπε πως προσπάθησαν να κάνουν 8 συναλλαγές από το λογαριασμό μου και από την τράπεζα το κατάλαβαν μετά τις 3 συναλλαγές που πέρασαν ότι δεν έδινα εγώ την εντολή.

Παρ’ όλα αυτά δεν με ειδοποίησε κανένας για πέντε ολόκληρες ημέρες που είχαν αντιληφθεί πως είχαν γίνει μη εγκεκριμένες συναλλαγές και επικαλέστηκαν δήθεν φόρτο εργασίας. Στις 31 Ιανουαρίου έλαβα email από την εναγόμενη ότι δεν δέχονται την αμφισβήτηση και ότι ορθά έγιναν οι συναλλαγές από εμένα και μάλιστα από τη Ρουμανία, όπου δεν έχω βρεθεί ποτέ !!!

Ποτέ δεν μου ήρθε ειδοποίηση για την έγκριση της συναλλαγής ούτε και κωδικός μίας χρήσης, όπως σε όλες τις προηγούμενες συναλλαγές που είχα κάνει και που έχω κάνει από τότε. Τα προσωπικά μου στοιχεία, τα στοιχεία της κάρτας μου και τους κωδικούς ΙΒΑΝ δεν τα έχω δώσει πουθενά και η κάρτα δεν έχει φύγει ποτέ από τα χέρια μου, ούτε έχω πατήσει σε κάποιο από τα link που στέλνουν επιτήδειοι με σκοπό να αποσπάσουν τα στοιχεία των καταναλωτών. Είναι σαφές πως όποιος υπεξαίρεσε τα χρήματα, προσπέλασε το σύστημα ασφαλείας της τράπεζας και δημιούργησε ένα περιβάλλον ακριβώς ίδιο με της τράπεζας για την είσοδο στο e-banking, προκειμένου να αποσπάσουν τους προσωπικούς μου κωδικούς, πράγμα που κατάφεραν.

freepik

Από την πλευρά της η εναγόμενη, όχι μόνο δεν κατάφερε να προβλέψει και να αποτρέψει την έκθεση των προσωπικών μου στοιχείων, αλλά ακόμα και όταν αντιλήφθηκε πως γίνονταν μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές, δεν μπήκε στον κόπο να με ειδοποιήσει και μόνο αφού το κατάλαβα εγώ, 5 ολόκληρες ημέρες μετά, ανέστειλα τη λειτουργία του λογαριασμού. Εξαιτίας της αδιαφορίας της εναγόμενης δηλαδή, ο λογαριασμός μου έμεινε επί 5 ολόκληρες ημέρες έκθετος στις ορέξεις απατεώνων που ήθελαν να αφαιρέσουν χρήματα από τον λογαριασμό μου. Έκανα ένσταση κατά της απορριπτικής απάντησης στο αίτημα αμφισβήτησης κατά της εναγόμενης, ενώ υπέβαλα έγκληση ενώπιο του ΑΤ Γαλατσίου κατά παντός υπευθύνου. Μέχρι και σήμερα η εναγόμενη αδιαφορεί, παρά το γεγονός πως πρόκειται για δική της υπαιτιότητα, αφού δεν φρόντισε να προστατεύσει τους καταναλωτές από την ηλεκτρονική απάτη, δεν σταμάτησε ως όφειλε την μεταφορά παρότι έδρασα άμεσα και δεν είχε λάβει τα μέτρα που μπορούσε και όφειλε με αποτέλεσμα να θέσει τα προσωπικά μας δεδομένα έρμαια των επιτήδειων, δεν ζήτησε ούτε καν τον κωδικό μια χρήσης!!! Ταυτόχρονα η εναγομένη δεν είχε ενημερώσει εγκαίρως τους πελάτες της ότι υφίσταται κίνδυνος εξαπάτησης μέσω της αποστολής email και δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα ούτως ώστε να μην είναι δυνατή η αντιγραφή κατ’ απομίμηση του ηλεκτρονικού περιβάλλοντος που χρησιμοποιούν οι πελάτες της τράπεζας για να συνδεθούν στο e-banking με τους προσωπικούς τους κωδικούς».

Κατερίνα Φραγκάκη: Η τράπεζα ουδέποτε ενημέρωσε τα θύματα εγκαίρως

Στις ευθύνες της τράπεζας σχετικά με την ηλεκτρονική απάτη αναφέρεται η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη, που εκπροσωπεί τους πολίτες στην αγωγή τους. Στη δήλωσή της στο dikastiko.gr σημειώνει:

“Άπαντες οι ενάγοντες, χωρίς καθυστέρηση, αμέσως μόλις αντιληφθήκαν την αφαίρεση χρημάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, κάλεσαν χωρίς δεύτερη σκέψη την γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της εναγόμενης, προκειμένου να αναφέρουν το γεγονός και να σταματήσει η μεταφορά των χρημάτων. Οι υπεύθυνοι όμως δεν έδειχναν το παραμικρό ενδιαφέρον και στις περισσότερες των περιπτώσεων τους  παρέπεμπαν από τον ένα «αρμόδιο» στον άλλο, μέχρι να βρεθεί κάποιος να τους ακούσει.

dikastiko

Κανένας υπάλληλος δεν δεχόταν μέσω τηλεφώνου την αμφισβήτηση και ζητούσε τη φυσική τους παρουσία σε κάποιο υποκατάστημα, κάτι που τους κόστιζε πολύτιμο χρόνο, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις είτε λόγω εργασίας είτε λόγω πέρατος του ωραρίου των τραπεζών, η επίσκεψη αυτή δεν μπορούσε να γίνει παρά μόνο το επόμενο πρωί, αν μεσολαβούσε δε και σαββατοκύριακο, τότε τα πράγματα δυσκόλευαν ακόμη περισσότερο. Η απαίτηση αυτή των υπαλλήλων για φυσική τους παρουσία καθιστούσε τα πράγματα πολύ δύσκολα γιατί χανόταν σημαντικός χρόνος εντός του οποίου η συναλλαγή μπορεί να ολοκληρωνόταν και να ήταν αδύνατη πλέον η αναζήτηση του ποσού.

Βέβαια, αυτό ήταν το μικρότερο πρόβλημα, γιατί ακόμα και όταν πηγαίναν στο εκάστοτε υποκατάστημα, οι υπάλληλοι τους ενημέρωναν πως για να γίνει το αίτημα αμφισβήτησης έπρεπε πρώτα να εκκαθαριστεί η συναλλαγή, καθώς αυτή ήταν η πολιτική της τράπεζας. Με λίγα λόγια, η εναγόμενη περίμενε πρώτα να αποδεσμευτεί το ποσό από τον λογαριασμό του δικαιούχου και να πάει στον άγνωστο λογαριασμό ενός τρίτου, που με δόλια μέσα απέσπασε το ποσό και μετά να μπορέσει να γίνει η αμφισβήτηση της συναλλαγής.

Η Τράπεζα επέδειξε παντελή έλλειψη ετοιμότητας στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων ηλεκτρονικής απάτης. Όλες οι Τράπεζες οφείλουν μόλις ενημερωθούν για τέτοιες περιπτώσεις απάτης άμεσα να ειδοποιούν τους πελάτες τους με την αποστολή ενημερώσεων στα email τους αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βγαίνει ειδοποίηση στο e-banking τους για να αποφύγουν περιπτώσεις ηλεκτρονικής εξαπάτησης. Όμως η Τράπεζα ουδέποτε ενημέρωσε τα θύματα εγκαίρως! Μάλιστα η Τράπεζα αν και είχε απλά δεσμεύσει τα χρήματα τους και μπορούσε να μην τα αποδώσει και παρά την αμφισβήτηση της μεταφοράς τα αποδέσμευε και τελικά τα κατέβαλε στους απατεώνες, παρότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες συναλλαγές!!!”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ