Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

Κολωνάκι: Επιχείρηση για κύκλωμα παράνομης αναπαραγωγής βιβλίων

Το κύκλωμα φέρεται να δραστηριοποιούνταν σε κατάστημα παροχής υπηρεσιών εκτύπωσης, στο οποίο εντοπίστηκαν ψηφιακές βιβλιοθήκες με πάνω από 2.000 τίτλους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κολωνάκι: Επιχείρηση για κύκλωμα παράνομης αναπαραγωγής βιβλίων EUROKINISSI

Ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή του Κολωνακίου, στο πλαίσιο ερευνών για κύκλωμα παράνομης αναπαραγωγής βιβλίων.

Η επιχείρηση οργανώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών.

Σύμφωνα με τις αρχές, το κύκλωμα φέρεται να δραστηριοποιούνταν σε κατάστημα παροχής υπηρεσιών εκτύπωσης, στο οποίο εντοπίστηκαν ψηφιακές βιβλιοθήκες με πάνω από 2.000 τίτλους.

Οι τίτλοι ήταν αποθηκευμένοι σε υπολογιστές του καταστήματος και προσφέρονταν για αναπαραγωγή, με οικονομικό όφελος αποκλειστικά για τον ιδιοκτήτη, χωρίς καμία ενημέρωση ή συγκατάθεση των δικαιούχων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η υπεύθυνη του καταστήματος συνελήφθη και αναμένεται να οδηγηθεί στο αυτόφωρο, αντιμετωπίζοντας σοβαρές ποινικές κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Το φαινόμενο της παράνομης αναπαραγωγής βιβλίων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, υπονομεύοντας τη λειτουργία της εκδοτικής αγοράς και αποστερώντας τους δημιουργούς και εκδότες από νόμιμα έσοδα.

Παράλληλα, απαξιώνει την πνευματική εργασία και διαταράσσει τη διανομή της γνώσης μέσω θεσμικών διαύλων.

Όπως τονίζουν οι αρχές, πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία πλήττει άμεσα την παραγωγή πολιτιστικού και εκπαιδευτικού έργου.

Οι έλεγχοι αναμένεται να εντατικοποιηθούν, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη παραβατικότητα, όπως γύρω από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται συχνότερα.

Έμφαση θα δοθεί και στην πρόληψη, μέσω ενημέρωσης του κοινού και νομικής αντιμετώπισης των συμμετεχόντων, είτε πρόκειται για παρόχους είτε για αποδέκτες των παράνομων υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ