Κομισιόν κατά της Ελλάδας για τα «ανοιχτά» αεροπορικά εισιτήρια και την πολιτική ακύρωσης ταξιδιών

Προειδοποιητική επιστολή σε Ελλάδα, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβακία, απέστειλε η Κομισιόν επειδή οι εθνικοί τους κανόνες παραβιάζουν τη νομοθεσία της Ε.Ε για τους καταναλωτές και τα δικαιώματα των ταξιδιωτών. Επι της ουσίας η Κομισιόν ενεργοποιεί διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Ελλάδας και των άλλων χωρών που δεν υποστήριξαν […]

NEWSROOM

Προειδοποιητική επιστολή σε Ελλάδα, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβακία, απέστειλε η Κομισιόν επειδή οι εθνικοί τους κανόνες παραβιάζουν τη νομοθεσία της Ε.Ε για τους καταναλωτές και τα δικαιώματα των ταξιδιωτών.

Επι της ουσίας η Κομισιόν ενεργοποιεί διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Ελλάδας και των άλλων χωρών που δεν υποστήριξαν τα δικαιώματα των καταναλωτών σχετικά με την πλήρη αποζημίωση από την ακύρωση των αεροπορικών εισιτηρίων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτά τα δέκα κράτη μέλη παραβιάζουν το άρθρο 12 παράγραφος 4 της οδηγίας της Ε.Ε 2015/2302 για τα οργανωμένα ταξίδια. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ταξιδιωτικά εισιτήρια έπρεπε να ακυρωθούν. «Καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης, η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι τα δικαιώματα των καταναλωτών παραμένουν έγκυρα και ισχύοντα στο τρέχον άνευ προηγουμένου πλαίσιο και τα εθνικά μέτρα για τη στήριξη της βιομηχανίας δεν πρέπει να υποβαθμιστούν», αναφέρει η Κομισιόν.

Στις 13 Μαΐου 2020, η Κομισιόν εξέδωσε ειδική σύσταση για τα κουπόνια, δηλαδή τα ανοιχτά εισιτήρια, στο τρέχον πλαίσιο για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στη δημιουργία ελκυστικών, αξιόπιστων και ευέλικτων συστημάτων κουπονιών. «Ωστόσο, σε αυτά τα 10 κράτη μέλη, εξακολουθούν να ισχύουν ειδικοί εθνικοί κανόνες για τα οργανωμένα ταξίδια που επιτρέπουν στους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών να εκδίδουν κουπόνια, αντί για επιστροφή χρημάτων, για ακυρωμένα ταξίδια ή για να αναβάλουν την επιστροφή πέραν της περιόδου των 14 ημερών, όπως ορίζεται στην οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια», υπογραμμίζει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής χρημάτων και άλλων μορφών επιστροφής χρημάτων, όπως ένα κουπόνι. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει προειδοποιητικές επιστολές στην Τσεχική Δημοκρατία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.

Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη έχουν πλέον δύο μήνες για να απαντήσουν στην Επιτροπή και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντόπισε η Κομισιόν. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες, να προχωρήσει δηλαδή δικαστικά τη διαδικασία.

Ειδικά για Ελλάδα και Ιταλία

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει, αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές στην Ελλάδα και την Ιταλία για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ που προστατεύουν τα δικαιώματα των επιβατών. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία έχουν λάβει μέτρα που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ε.Ε για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 261/2004) και για τα πλωτά ταξίδια (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1177/2010). Επιπλέον, η Ιταλία έχει λάβει μέτρα που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για τα ταξίδια με λεωφορείο και πούλμαν (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 181/2011) και δικαιώματα σιδηροδρομικών επιβατών (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1371/2007).

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πολλές εταιρείες στον τομέα των μεταφορών αντιμετώπισαν μη βιώσιμες ταμειακές ροές και καταστάσεις εσόδων. Καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης, η Επιτροπή κατέστησε σαφώς σαφές ότι τα δικαιώματα των επιβατών παραμένουν σε ισχύ στο τρέχον άνευ προηγουμένου πλαίσιο και τα εθνικά μέτρα για τη στήριξη της βιομηχανίας δεν πρέπει να τα μειώσουν.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί επίσης την κατάσταση σε άλλα κράτη μέλη ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που επιτρέπει στους αερομεταφορείς να προσφέρουν κουπόνια ως τη μόνη μορφή επιστροφής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε για τα δικαιώματα των επιβατών, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής χρημάτων και άλλων μορφών επιστροφής χρημάτων, όπως ένα κουπόνι. Εάν τους προσφερθούν κουπόνια, οι επιβάτες πρέπει να συμφωνήσουν με αυτήν τη λύση. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν τώρα δύο μήνες για να απαντήσουν στα επιχειρήματα που προέβαλε η Επιτροπή, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ