Κομισιόν: Τον Νοέμβρη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού – Πόσες δόσεις αντιστοιχούν στην Ελλάδα

Το Νοέμβριο αναμένεται το εμβόλιο για τον κορονοϊό, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Περίπου 30 εκατ. δόσεις θα είναι διαθέσιμες για τα κράτη-μέλη ως το τέλος του 2020, κάτι που σημαίνει ότι για την Ελλάδα θα εξασφαλιστούν περίπου 600.000 δόσεις. Πρόκειται για το εμβόλιο της εταιρίας AstraZeneca, καθώς από την συγκεκριμένη εταιρία, έχουν αγοράσει όλα τα […]

NEWSROOM
Κομισιόν: Τον Νοέμβρη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού – Πόσες δόσεις αντιστοιχούν στην Ελλάδα

Το Νοέμβριο αναμένεται το εμβόλιο για τον κορονοϊό, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Περίπου 30 εκατ. δόσεις θα είναι διαθέσιμες για τα κράτη-μέλη ως το τέλος του 2020, κάτι που σημαίνει ότι για την Ελλάδα θα εξασφαλιστούν περίπου 600.000 δόσεις. Πρόκειται για το εμβόλιο της εταιρίας AstraZeneca, καθώς από την συγκεκριμένη εταιρία, έχουν αγοράσει όλα τα κράτη-μέλη.

Η Κομισιόν πιστεύει ότι αρχικά θα διανεμηθούν 30 εκατομμύρια δόσεις μέχρι να φτάσουμε τελικά στα 300 εκατομμύρια δόσεις. Όπως ενημέρωσε ο Ευρωπαίος ειδικός, υπάρχουν έξι πιθανά εμβόλια στην οποία επενδύει η Κομισιόν. Τα κράτη-μέλη έχουν παραγγείλει διαφορετικές δόσεις από κάθε ένα από αυτά. Ωστόσο, όλες οι χώρες έχουν επενδύσει στην AstraZeneca.

Η Κομισιόν δεν θέλει τιμές που θα ήταν πολύ υψηλές για ορισμένα κράτη-μέλη. Οι βασικές ανησυχίες της είναι ο χρόνος, η αποτελεσματικότητα και η προσιτή τιμή. «Θέλουμε όλα τα κράτη-μέλη να έχουν την ίδια τιμή και να το λάβουν ταυτόχρονα. Έχουν αποφασίσει ποια εμβόλια θέλουν. Στη συνέχεια θα τα αγοράσουν», είπε ο αξιωματούχος.

Οι πολιτικές εμβολιασμού είναι εθνικές, οπότε είναι εθνική επιλογή το ποιος θα τους πάρει πρώτος από κάθε πληθυσμό. Σχετικά με τη διάθεση εμβολίων σε φτωχότερες χώρες, η δέσμευση της Κομισιόν είναι να κάνουμε το μηχανισμό COVAX επιτυχημένο, ώστε να εξασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση.

Έντονη είναι, ωστόσο, η κριτική προς της Κομισιόν για έλλειψη διαφάνειας στα συμβόλαια που υπογράφει με τις εταιρίες. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έχουν συμπεριληφθεί όροι υπέρ των εταιριών, σε περίπτωση ανεπιθύμητων παρενεργειών. Από την πλευρά της η Επιτροπή επικαλείται «πολύ ευαίσθητα δεδομένα εμπορικά, που δεν γίνεται να δημοσιευτούν».

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr