Κορονοϊός: Τέλος στα πιστοποιητικά νόσησης για επαναμόλυνση – Ποιοι εξαιρούνται
Αλλαγές σε ότι αφορά το πιστοποιητικό νόσησης ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε επίσης ότι βρισκόμαστε πλέον κατά μέσο όρο στα 17.000 με 18.000 κρούσματα κάθε μέρα. Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό σε όσους έχουν νοσήσει για δεύτερη φορά, η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι πρόκειται για […]
Αλλαγές σε ότι αφορά το πιστοποιητικό νόσησης ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε επίσης ότι βρισκόμαστε πλέον κατά μέσο όρο στα 17.000 με 18.000 κρούσματα κάθε μέρα.
Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό σε όσους έχουν νοσήσει για δεύτερη φορά, η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι πρόκειται για διοικητική απόφαση που θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις ή το μονοδοσικό εμβόλιο, είχαν νοσήσει στο παρελθόν και νόσησαν για δεύτερη φορά πριν προλάβουν να κάνουν την 3η αναμνηστική δόση.
Η ίδια σημείωσε ότι η επιτροπή έχει αποφασίσει από το Φθινόπωρο να να μην δίνεται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναμόλυνσης.
Ωστόσο, θα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, όπως είπε, αποφασίστηκε το πιστοποιητικό μόλυνσης να χορηγείται μόνο σε όσους έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον βασικό εμβολιασμό και δεν έκαναν τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης.
Μάλιστα δήλωσε πως «κατανοούμε το πρόβλημα που υπάρχει για εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό τους εμβολιασμό και την στιγμή που έληγε το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, νόσησαν για δεύτερη φορά».
Συμπλήρωσε, δε, πως προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι ο πλήρης εμβολιασμός τους και να μην έχουν κάνει τρίτη δόση του εμβολίου.
Παράλληλα, η ίδια εξήγησε πως «όποιος έχει κάνει και την τρίτη δόση, δεν έχει ανάγκη πιστοποιητικού νόσησης γιατί το πιστοποιητικό του εμβολιασμού ισχύει συνεχώς».
Σκληροί δείκτες και “Όμικρον”
Η Βάνα Παπαευαγγέλου εκτός από τις αναφορές για το πιστοποιητικό νόσησης, έκανε λόγο για σαφή αποσύζευξη μεταξύ σκληρών δεικτών της πανδημίας και μολύνσεων από την Όμικρον, τονίζοντας ότι αυτό άνοιξε τη συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων και στην Επιτροπή, αλλά έσπευσε να πει ότι είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η πανδημία τελειώνει, καθώς εξακολουθούμε να έχουμε στη χώρα μας 120.000 ενεργά κρούσματα.
Η ίδια πρόσθεσε ότι στο εξής θα συνυπάρχουμε με τον ιό και θα πρέπει να αποφασίσουμε πως θα ζήσουμε με αυτόν. Ο καθένας θα πρέπει να λάβει την ατομική του ευθύνη απέναντι σ’ αυτούς που έχει στο σπίτι του αν είναι άτομα ηλικιωμένα ή έχουν χρόνια νοσήματα, είπε και πρόσθεσε ότι ευχόμαστε να μην υπάρξει νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα.
Για μία ακόμη φορά τόνισε την αξία του εμβολιασμού αναφερόμενη σε μελέτες από το Ισραήλ που έδειξαν ότι είχαν 60% με 80% πιθανότητα να νοσήσουν για δεύτερη φορά, όσοι δεν εμβολιάστηκαν γιατί θεώρησαν ότι είχαν νοσήσει και ήταν άτρωτοι.
Μάλιστα εξήγησε ότι το 95% όσων χάνουν τη ζωή τους, είναι άνω των 60 ετών και οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι.
Η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι παρατηρείται μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων σε κάποια νησιά. Αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται και από τα λήμματα της Καστοριάς, της Ξάνθης και των Ιωαννίνων.
Όπως πρόσθεσε το 96% πλέον των νέων κρουσμάτων αφορούν την Όμικρον και μόνο το 2,2% τη μετάλλαξη Δ.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr