Κρας – τεστ οι επόμενες μέρες για lockdown και στην Αττική – Τρομάζουν τα λύματα
Στα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκεται στραμμένη η κυβέρνηση, προκειμένου να αξιολογήσει τις επόμενες ημέρες εάν τα μέτρα που έχει λάβει είναι επαρκή. Τα στοιχεία- ρεκόρ για τα κρούσματα, τα οποία δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Για το λόγο αυτό, και με κυρίαρχο το στοιχείο της αύξησης κατά 30% των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο μέσα σε μία μόνον ημέρα, οι εισηγήσεις και για ένα lockdown στην περιφέρεια Αττικής, βρίσκονται στο τραπέζι. Ανησυχητική είναι και η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, που φτάνει στις 60.000 μονάδες.
Όπως αποκάλυψε στο ΘΕΜΑ 104,6, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας «την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων».
Κατά τον κ. Θωμαΐδη με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μία καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».
Απαγόρευση από νομό σε νομό – Δεν αποκλείεται μοντέλο Θεσσαλονίκης και αλλού
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, καθώς έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα μία απόπειρα κατοίκων σε περιοχές όπου βρίσκονται σε αυξημένη επιτήρηση, να επιχειρούν να μεταβούν σε γειτονικές περιοχές στις οποίες ακόμη δεν έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα.
«Δεν αποκλείεται κι αυτό, με βάση την εξέλιξη που έχουμε δει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε πει από την αρχή ότι δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που επιβάλλει η επιδημιολογική κατάσταση. Είχαμε την εισήγηση των ειδικών τις προηγούμενες ημέρες και πράξαμε ανάλογα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (στον ΣΚΑΙ), σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής του μοντέλου Θεσσαλονίκης σε όλη τη χώρα.
«Το σχέδιό μας είναι δυναμικό καθώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στα δεδομένα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε κάθε φάση αυτής της πανδημίας. Τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες, σχετίζονται άμεσα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής αλλά και κάθε φάσης της εξέλιξης του ιού» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Τρίτης.
«Στην Ελλάδα, η επιδημία από την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σημεία εκθετικής αύξησης ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας» σημείωσε κατά την ενημέρωση το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιοργκίνης. Και πρόσθεσε: «Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
«Για να ξεδιπλωθεί η στρατηγική που υπάρχει για τους επόμενους μήνες, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είδαμε μια επιθετική έξαρση το προηγούμενο διάστημα, κυρίως, στη Βόρεια Ελλάδα και γι’ αυτό πήραμε τα πρώτα μέτρα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων, όχι επιθετική ευτυχώς ακόμη. Και ελπίζουμε να μπορέσουμε με τα μέτρα που έχουμε πάρει να αναχαιτίσουμε αυτό το κύμα, να το φέρουμε σε μια επίπεδη κατάσταση και σιγά-σιγά σε πτωτική πορεία. Αν γίνει αυτό, τότε θα λήξουν τα μέτρα, πιο γρήγορα» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βασίλης Κικίλιας: Γενικό lockdown και στην Αττική αν χρειαστεί Κώστας Τσιάρας: Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί λόγω κορονοϊού – Άργησε να εκδοθεί η ΚΥΑ Πρόεδρος Γιατρών Θεσσαλονίκης: Οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη έχουν σχεδόν γεμίσει – Μεγάλη η πίεση στο Σύστημα ΥγείαςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr