Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κρατήθηκε παράνομα σε ψυχιατρείο για 13 ημέρες: Έλαβε αποζημίωση 20.500 ευρώ λόγω πλαστογραφημένης συναίνεσης εγκλεισμού από τον πρώην σύζυγο

Όπως αναφέρει το ΕΔΔΑ, “οι αρχές δεν είχαν ποτέ ερευνήσει τους ισχυρισμούς της προσφεύγουσας για κακομεταχείριση, παρά τα συγκεκριμένα αιτήματά της και την πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κρατήθηκε παράνομα σε ψυχιατρείο για 13 ημέρες: Έλαβε αποζημίωση 20.500 ευρώ λόγω πλαστογραφημένης συναίνεσης εγκλεισμού από τον πρώην σύζυγο (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ // EUROKINISSI)

Χρειάστηκε η καταγγελία της μητέρας της στην αστυνομία, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη από το ψυχιατρικό νοσοκομείο όπου είχε βρεθεί με πλαστογραφημένη συναίνεσή της.

Έφτασε στο σημείο να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για τον παράνομο εγκλεισμό της σε ψυχιατρείο επί 13 ημέρες και δικαιώθηκε, λαμβάνοντας αποζημίωση 20.500 ευρώ.

Η προσφεύγουσα ήταν Ουκρανή υπήκοος και στις 9 Ιουνίου 2013 μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στην περιοχή Kherson. Εισήχθη βάσει εγγράφου που κατέγραφε ότι υπήρχε συγκατάθεση εγκλεισμού της μετά από σχετική ενημέρωση.

Ωστόσο, αργότερα η ίδια αμφισβήτησε τη γνησιότητά της υπογραφής της στο έντυπο συγκατάθεσης, υποστηρίζοντας ότι είχε πλαστογραφηθεί από τον τότε σύζυγό της. Πήρε εξιτήριο στις μετά από 13 μέρες, όταν η μητέρα της κατήγγειλε στην αστυνομία ότι κρατούνταν παράνομα.

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της διαγνώστηκε με οξεία ψυχωτική διαταραχή και της χορηγήθηκαν νευροληπτικά. Σύμφωνα με τον ιατρικό της φάκελο, ήταν επανειλημμένα δεμένη στο κρεβάτι της κάθε φορά που ήθελε να «φύγει κάπου χωρίς λόγο», δεν συμμορφωνόταν με τις εντολές ή ήταν ταραγμένη.

Έκτοτε υποβλήθηκε σε ψυχιατρική αξιολόγηση, η οποία διαπίστωσε ότι δεν έπασχε από κάποια ψυχική διαταραχή. Μεταξύ του 2014 και του 2016 υπέβαλε διάφορες μηνύσεις. Η ποινική έρευνα για παράνομη νοσηλεία της είναι ακόμα εκκρεμής. Πρόσφατα ο φάκελος της υπόθεσης χάθηκε μετά την κατάληψη της Χερσώνας από τη Ρωσία. Καμία ποινική έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς της για κακομεταχείριση δεν κινήθηκε ποτέ.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η προσφεύγουσα «είχε κρατηθεί παράνομα σε ψυχιατρικό νοσοκομείο για 13 ημέρες και ότι δεν υπήρχε αποδεδειγμένη αναγκαιότητα για τη χορήγηση νευροληπτικών φαρμάκων ή την καθήλωσή της στο κρεβάτι Της είχε χορηγηθεί νευροληπτική φαρμακευτική αγωγή και είχε δεθεί στο κρεβάτι της όποτε προσπαθούσε να φύγει, χωρίς να υπάρχει καμία απόδειξη ότι αποτελούσε κίνδυνο για τον εαυτό της ή για τους άλλους ή ότι πραγματικά έπασχε από κάποια ψυχική διαταραχή. Μια τέτοια αυθαίρετη μεταχείριση την έκανε να αισθάνεται ανήσυχη και κατώτερη και συνιστούσε εξευτελιστική μεταχείριση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ