Κρεσέντο προκλητικότητας: Η Τουρκία με νέο χάρτη διεκδικεί το μισό Αιγαίο – Οργισμένη αντίδραση ΥΠΕΞ: “Βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές”

"Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου" αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

NEWSROOM
Κρεσέντο προκλητικότητας: Η Τουρκία με νέο χάρτη διεκδικεί το μισό Αιγαίο – Οργισμένη αντίδραση ΥΠΕΞ: “Βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές”

Σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας έχει επιδοθεί σταθερά και αταλάντευτα τις τελευταίες μέρες η Τουρκία. Η δε μονταζέρια της προπαγάνδας στην Άγκυρα έχει “πάρει φωτιά”. Με κάθε πιθανό και απίθανο μέσο αλλά κυρίως μέσω twitter (ναι αυτό που ήθελε να κλείσει ο “Σουλτάνος”), διαχέεται μια εμπρηστική ρητορική που ρίχνει συνεχώς νερό στον μύλο της έντασης που δημιουργεί και συντηρεί η Τουρκία.

Το νέο επεισόδιο το προκάλεσε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, μοίρασε το Αιγαίο στα δύο, πιστός στο όνειρο των διεκδικήσεων που σηματοδοτεί το τουρκικό δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Τον χάρτη αυτό ανήρτησε στο twitter ο Adil Karaismailoglu.

Η ανάρτηση που “έβαλε φωτιά” 

«Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης στην Γαλάζια Πατρίδα μας για να συμπεριλάβουμε τις περιοχές αναζήτησης των εθνικών μας πλοίων που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλή τύχη στη χώρα μας στο νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης» έγραψε ο Adil Karaismailoglu.

Η οργισμένη αντίδραση της Ελλάδας

Όπως ήταν αναμενόμενο, ούτε αυτή η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας πέρασε έτσι. Η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση. Μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας απαντά  σε οργισμένο ύφος στην Άγκυρα και μιλά ανοιχτά για κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ