Κτηματολόγιο: Πράσινο φως για τη μεταβίβαση των “αγνώστου ιδιοκτήτη” ακινήτων στους δήμους – Τι προβλέπει νομοθετική ρύθμιση
Λύση στο χρόνιο πρόβλημα των δήμων δίνει νομοθετική διάταξη που περιλαμβάνεται στον νέο νόμο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τι προβλέπει για την ταχεία μεταβίβαση εγγραφών του Κτηματολογίου.
Λύση σε μια σημαντική εκκρεμότητα του Κτηματολογίου αναφορικά με τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα των δήμων φέρνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.
Στην τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τη Βουλή, προβλέπεται η διόρθωση πλημμελειών στις κτηματολογικές εγγραφές γρήγορα, απλά και με νομική ασφάλεια για όλους τους δήμους.
Συγκεκριμένα, με τροπολογία που προετοιμάστηκε μετά από συνεργασία του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιου για ζητήματα Κτηματολογίου Γ. Στύλιου με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και Φορολογικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και υπέβαλε προς ψήφιση από το Κοινοβούλιο ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, εισάγεται ειδική ρύθμιση για την αποκατάσταση των πλημμελειών κτηματολογικών εγγραφών που αφορούν σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού σε όλη την επικράτεια.
Ειδικότερα, η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά στα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα, όπως αυτά ορίζονται στα εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), που καταχωρίστηκαν εσφαλμένα στις κτηματολογικές εγγραφές ως «άγνωστου ιδιοκτήτη». Σύμφωνα με την διάταξη, προβλέπεται ότι αυτά τα ακίνητα, μετά την οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών, περιέρχονται αυτοδικαίως κατά κυριότητα στον οικείο ΟΤΑ, εφόσον τα εν λόγω ακίνητα εμφανίζονται ως κοινόχρηστα και κοινωφελή στο ΓΠΣ.
Συγκεκριμένα, η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρώνεται με την έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τη σύμφωνη γνώμη της κατά τόπο αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Στη συνέχεια, η πράξη αυτή προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο ΟΤΑ στα αρμόδια Κτηματολογικά Γραφεία, τα οποία και θα προβαίνουν στην σχετική εγγραφή στα κτηματολογικά βιβλία.
Περαιτέρω, προκειμένου να επιλύεται το συγκεκριμένο πρόβλημα ακόμα ταχύτερα, με την ίδια διάταξη προβλέπεται και νέα, εναλλακτική διαδικασία διόρθωσης των σχετικών σφαλμάτων πριν από την οριστικοποίηση των ανακριβών εγγραφών. Σύμφωνα με αυτή, εγγραφές άγνωστου ιδιοκτήτη που αφορούν σε κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα που σύμφωνα με το ΓΠΣ εμφανίζονται ως κοινόχρηστα και κοινωφελή μπορούν να διορθώνονται εξωδικαστικά, με την παροχή συναίνεσης της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, όλες οι άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου διατηρούν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας διόρθωσης, την κυριότητα των ακινήτων, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προβλεπόμενες στο νόμο προϋποθέσεις. Η εφαρμογή της διάταξης αναμένεται να θεραπεύσει με διαφάνεια και νομική ασφάλεια ένα χρόνιο πρόβλημα των ΟΤΑ, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και, μολονότι είχε επισημανθεί από την ΚΕΔΕ ήδη από το 2018, δεν είχε επιλυθεί έως σήμερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρατείνονται οι προθεσμίες διόρθωσης εγγραφών στο Κτηματολόγιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 Στο Δημόσιο επιστρέφει ακίνητο: Η απόφαση – βόμβα του Εφετείου Δωδεκανήσου Ρόδου για την πλαστή εκποίηση του κτιρίου Έρχεται η ψηφιακή Δικαιοσύνη: Τηλεδίκες, άυλες υπογραφές για όλους τους δικηγόρους και αναβάθμιση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στα δικαστήρια Το Κτηματολόγιο εκσυγχρονίζεται: Στόχος η επιτάχυνση των διαδικασιών και η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις Το σχέδιο για το e-ΚτηματόλογιοΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr