Πέμπτη 03 Απριλίου 2025

Κυρ. Μητσοτάκης: Επίδομα και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους από 1η Απριλίου

Στη δευτερολογία του μίλησε για τη στήριξη των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και προανήγγειλε επίσημες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κυρ. Μητσοτάκης: Επίδομα και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους από 1η Απριλίου EUROKINISSI

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την κοινή αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε «Θυμίζω τα 100 ευρώ αύξηση από 1η Ιουλίου 2025 θα τα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων».

Ο ίδιος προανήγγειλε επίσημες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, τοποθετήθηκε και για τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τον ρόλο της Ευρώπης, αφήνοντας αιχμές για την παθητική της στάση τις τελευταίες δεκαετίες: «Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπήρξε γεωπολιτικά αφελής. Διαπίστωνα αδυναμία κατανόησης των γεωπολιτικών συσχετισμών».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Τραμπ το 2017, σημείωσε: «Ο τότε και νυν Αμερικανός πρόεδρος με τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, είπε μια μεγάλη αλήθεια. Ότι μετά την πτώση του τείχους και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού η Ευρώπη εκχώρησε τις υποχρεώσεις στην άμυνα στις ΗΠΑ».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αμέλησε τις δεσμεύσεις της, τονίζοντας: «Η Ελλάδα εκπλήρωνε την υποχρέωση της και δαπανούσε το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα».

Σε μια φράση με έντονο συμβολισμό και καθαρό μήνυμα για τον γεωπολιτικό ρεαλισμό που οφείλει να υιοθετήσει η Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται σήμερα και μέσα σε αυτή την ζούγκλα να λέει ότι είναι φυτοφάγο εν μέσω σαρκοφάγων».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είπε: «Οι πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν η ΝΔ και το ΕΛΚ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή να προτάξουν τα θέματα της άμυνας».

Παραδέχθηκε πάντως πως «γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μας ικανοποιούν ούτε προς ταχύτητα ούτε στην έκτασή τους αν θέλουμε να μιλήσουμε για στρατιωτική αυτονομία».

Κυρ. Μητσοτάκης: Η απάντηση στον Ν. Ανδρουλάκη και η Ρήτρα Διαφυγής

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός είπε: «Επί της αρχής στην τοποθέτησή σας δεν άκουσα ουσιαστικές διαφοροποιήσεις με το σχέδιο το οποίο παρουσίασα σήμερα ως προς τις εθνικές προτεραιότητες σχετικά με τον αμυντικό σχεδιασμό. Επιτρέψτε, όμως, κάποιες εισαγωγικές παρατηρήσεις για το γεωπολιτικό τοπίο μέσα στο οποίο διεξάγεται αυτή η συζήτηση. Είναι ακριβές να πει κανείς ότι η Ευρώπη τα τελευταία χώρια υπήρξε γεωπολιτικά αφελής. Αυτή τη φράση την έχω χρησιμοποιήσει επανειλημμένως και εντός και εκτός συνόρων, όταν διαπίστωνα μία αδυναμία κατανόησης των γεωπολιτικών συσχετισμών και μία θα έλεγα αφέλεια ευρωπαϊκή, η οποία στηριζόταν σε ένα πλαίσιο παραδοχών το οποίο όλοι αντιλαμβανόντουσαν ότι έπαυε πια να ισχύει. Το 2017, όταν ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίον εκφράζεται, είπε στην Ευρώπη μια μεγάλη αλήθεια, ότι μετά την πτώση του τοίχους και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η Ευρώπη ουσιαστικά απεμπόλησε τις ευθύνες της απέναντι στην ευρωπαϊκή άμυνα εκχωρώντας ουσιαστικά αυτήν την αρμοδιότητα στις ΗΠΑ. Με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να παρέχουν μία ασπίδα ασφάλειας στην Ευρώπη, χωρίς όμως η Ευρώπη να κάνει αυτά τα οποία τις αναλογούν στα πλαίσια μία συμμαχίας, στο ΝΑΤΟ, το οποίο υποχρέωνε τις ευρωπαϊκές χώρες, να δαπανούν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα δεν άνηκε ποτέ σε αυτή την κατηγορία, γιατί πάντα ήμασταν πάνω από το 2%. Αυτή η πραγματικότητα, λοιπόν, δυστυχώς αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση, μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και μετά την επανεκλογή του ίδιου Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος μας είχε ήδη προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα ήταν διατεθειμένες να αναλάβουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος για την προστασία της Ευρώπης. Ουσιαστικά μας υποχρέωσε να κοιταχθούμε με απότομο τρόπο στον καθρέφτη, και να αναλογιστούμε τις δικές μας, τις ευρωπαϊκές εννοώ, αδυναμίες. Και εδώ φάνηκε ότι κάποιοι από μας, που μιλούσαμε για την ανάγκη στρατιωτικής αυτονομίας εδώ και χρόνια, είχαμε τελικά δίκαιο. Διότι η Ευρώπη, και για να δανειστώ μία φράση του Προέδρου Μακρόν, δεν μπορεί σε αυτή τη γεωπολιτική ζούγκλα να προσποιείται ότι είναι ένα φυτοφάγο ζώο εν μέσω πολλών καρνιβόρων».

«Η Ρήτρα Διαφυγής είναι μια επιτυχία γιατί δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία» είπε.

«Ο τελικός κριτής δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι οι αγορές και η βιωσιμότητα του χρέους μας. Η ευελιξία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φειδώ γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την συνολική δημοσιονομική σταθερότητα» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ