Λ. Μενδώνη: Το εμβληματικό μνημείο Αλκαζάρ αποδίδεται το πρώτο εξάμηνο 2026
Δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού από τη Θεσσαλονίκη.

«Το εμβληματικό μνημείο Αλκαζάρ αποδίδεται το πρώτο εξάμηνο 2026 στην πόλη της Θεσσαλονίκης» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στο Τεμένος Χαμζά Μπέη, γνωστό ως Αλκαζάρ, στη Θεσσαλονίκη.
Το έργο της αποκατάστασης του μνημείου έχει αναλάβει από το ΥΠΠΟ, με χρηματοδότηση περίπου 11.000.000 ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η υπουργός Πολιτισμού ενημερώθηκε από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου και τον ανάδοχο για την εξέλιξη της υλοποίησης του, εξαιρετικά σύνθετου και απαιτητικού, έργου καθώς η μορφολογία του μνημείου έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις, λόγω των πολλών επεμβάσεων, σε διάφορες ιστορικές περιόδους.
Μετά την αυτοψία στο έργο, η κ. Μενδώνη δήλωσε: «Τα τελευταία έξι χρόνια υλοποιούμε στη Θεσσαλονίκη ένα πρόγραμμα έργων και δράσεων που ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Αυτό τεκμαίρει την σημασία που αποδίδουμε στα μνημεία και την μακραίωνη ιστορία της Θεσσαλονίκης, τα οποία σταδιακά αποδίδονται στους πολίτες, συντηρημένα και αναδεδειγμένα, προσφέροντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα της πόλης.
Το Τέμενος Χαμζά Μπέη, στο κέντρο της πόλης, στη διασταύρωση των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, σε άμεση γειτνίαση με τη βόρεια είσοδο του σταθμού του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου, είναι ο παλαιότερος ισλαμικός ευκτήριος οίκος στη Θεσσαλονίκη. Οικοδομήθηκε, το 1467, από την κόρη του στρατιωτικού διοικητή Χαμζά Μπέη. Αργότερα, στην περίστυλη αυλή του τεμένους, λειτούργησε για δεκαετίες ο κινηματογράφος Αλκαζάρ, το όνομα του οποίου επικράτησε στη συλλογική μνήμη. Το Τέμενος προστατεύεται δυνάμει του αρχαιολογικού νόμου, ως ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο, από το 1926.
Η αποκατάσταση του Αλκαζάρ, εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Η αποκατάστασή του θα αποδώσει στην πόλη ένα ακόμη εμβληματικό μνημείο. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση του έργου και η απόδοση του μνημείου στην πόλη, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026. Το Υπουργείο Πολιτισμού αποκαθιστώντας τον μνημειακό πλούτο της Θεσσαλονίκης συμβάλλει αποφασιστικά όχι μόνο στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης, αλλά και στην πολιτιστική λειτουργία και οικονομική ανάπτυξή της».
Την κ. Μενδώνη συνόδευσαν στην αυτοψία η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Τσιγαρίδα, η προϊσταμένη του τμήματος έργων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Έφη Χωραφά, υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως και οι υπεύθυνοι του έργου της αναδόχου εταιρείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απόφαση Σοφίας Ζαχαράκη: Εκδηλώσεις στα σχολεία για τον εορτασμό της 1ης Απριλίου Δικαστές και εισαγγελείς για 13ο-14ο μισθό: «Το ΥΠΟΙΚ αρνείται να μας δεχτεί εδώ και επτά μήνες – Πρωτοφανές δείγμα έλλειψης σεβασμού» Ένοχη η Μαρίν Λεπέν για κατάχρηση δημόσιου χρήματος – Απαγόρευση συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr