«Λαγός τη φτέρη έσειε» με τα μάτια στην ασυλία στο Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο-φωτογραφίες)
Η μάχη του Γ. Λαγού στις «καθυστερήσεις» στοχεύει στο μπλοκάρισμα της ασυλίας του από την Ευρωβουλή, είναι η ξεκάθαρη ερμηνεία του χθεσινού δικαστικού άσσου από τον Γιάννη Λαγό, ο οποίος έσπευσε στις … καθυστερήσεις της δίκης να επιχειρήσει να εξαιρέσει τους δικαστές της σύνθεσης, πλην της εισαγγελέως.
Με αυτό τον τρόπο ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής προσπαθεί να μπλοκάρει την άρση της ασυλίας του από την Ευρωβουλή, με την εμφάνισή του – όπως είχε δικαίωμα- μόλις δεύτερη φορά μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας.
Από τις διατυπώσεις του Λαγού καθίστανται σαφή δυο πράγματα:
-Πρώτον πως μιλώντας στην Ελλάδα για «θεμελιώδη δικαιώματά του» που «καταπατώνται» για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και της αρχής της δίκαιης δίκης, ουσιαστικά χτίζει νομική επιχειρηματολογία για να μπλοκάρει ή τέλος πάντων να δυσκολέψει την άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό έχει ένα ισχυρό κίνητρο για τον ίδιο αφού ουσιαστικά σημαίνει πως όχι μόνο θα μπορεί να είναι ευρωβουλευτής (κάτι που ανεξάρτητα από την φυλάκισή του ή όχι θα ισχύει) με όλα τα προνόμια αλλά κυρίως πως δεν θα οδηγηθεί στις φυλακές μετά την καταδίκη του .
-Δεύτερον πως με την δημόσια παρουσία του και κυρίως μιλώντας για «67 αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους που επιχειρείται να χύσουν το αίμα τους» , δηλαδή μιλώντας εξ ονόματος όλων – πλην προφανώς του 68ου του Ρουπακιά- επιχειρεί να κάνει μια ηγετική εμφάνιση σε έναν χώρο που έχει μείνει – κατά την κρίση του – ακέφαλος. Αρα να κεφαλαιοποιήσει σε επόμενο χρόνο και πολιτικά οφέλη.
Η κίνηση αυτή έρχεται δεκαπέντε μήνες μετά την ανεξαρτητοποίησή του από την Χρυσή Αυγή και τον καυγά με την ηγεσία του κόμματος που του ζητούσε πίσω την έδρα. Στο μεσοδιάστημα ο Λαγός ως ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ίδρυσε τον φορέα Εθνική Λαϊκή Συνείδηση και πλέον είναι ξεκάθαρο από τη δημόσια στάση του χθες, ότι προσπαθεί να «πάρει κεφάλι» στο χώρο.
Το «χτίσιμο»
Ο Λαγός παράλληλα αναφέρει πως έχει ομάδα 8 νομικών που θα δομήσουν την προσφυγή που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της όποιας απόφασης. Βέβαια σε αυτό υπάρχουν δυο σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με τυχόν παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας, για την οποία η απόφαση μπορεί μεν να βγει άμεσα αλλά δεν εχει ουσιαστικό αντίκρισμα , πλην μιας αστικής αποζημίωσης
Σε δεύτερο χρόνο όμως προφανώς χτίζεται αγωγή για τη στιγμή (μετά από χρόνια) που θα καταστεί αμετάκλητη η υπόθεση στην Ελλάδα, οπότε με την εξάντληση των ενδίκων μέσων έχει δικαίωμα προσφυγής στο ΕΔΔΑ( Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) ζητώντας την επανάληψη της δίκης. Αυτό άλλωστε προβλέπεται στο άρθρο 525 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας «Επανάληψη σε όφελος του καταδικασμένου». Αναφέρει πως : «1. Η ποινική διαδικασία που περατώθηκε με αμετάκλητη απόφαση επαναλαμβάνεται, προς το συμφέρον του καταδικασμένου για πλημμέλημα ή κακούργημα, μόνο στις εξής περιπτώσεις: ….6) αν με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) διαπιστώνεται παραβίαση δικαιώματος που αφορά το δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας που τηρήθηκε ή την ουσιαστική διάταξη που εφαρμόσθηκε. Στην τελευταία περίπτωση δεν απαιτείται η διαπιστωθείσα από το Ε.Δ.Δ.Α. δικονομική παραβίαση να επηρέασε αρνητικά την κρίση του ποινικού δικαστηρίου».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr