Λαμία: “Έσβησε” κοριτσάκι 10 μηνών που διακομίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του – Έδωσαν μάχη οι γιατροί
Έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να το σώσουν εφαρμόζοντας τεχνικές ΚΑΡΠΑ και προχωρώντας σε διασωλήνωση
Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στη Λαμία όπου ένα κοριτσάκι 10 μηνών “έσβησε” την Τετάρτη 21 Ιουνίου στα χέρια των γιατρών του Νοσοκομείου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το lamiareport.gr, το μωράκι μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του το μεσημέρι της Τετάρτης στις 14:30 περίπου από τους γονείς του στο Νοσοκομείο της Λαμίας.
Λαμία: “Έσβησε” κοριτσάκι 10 μηνών – Προχώρησαν σε ΚΑΡΠΑ και διασωλήνωση οι γιατροί
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι γονείς του άτυχου κοριτσιού είναι αλλοδαποί κι εργάζονται στη χώρα μας. Σύμφωνα με το ertnews.gr, το κοριτσάκι είχε φτάσει στο νοσοκομείο χωρίς σφυγμό, με μυδρίαση. Οι γονείς είναι Ινδοί και δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν στους γιατρούς τι έπαθε το παιδί, το οποίο μετέφεραν οι ίδιοι στο νοσοκομείο με δικό τους όχημα.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, οι γιατροί της Παιδιατρικής αλλά και της ΜΕΘ, έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να το σώσουν εφαρμόζοντας τεχνικές ΚΑΡΠΑ και προχωρώντας σε διασωλήνωση, όμως παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν.
Ενημερώθηκε η Αστυνομία για το τραγικό συμβάν που παρήγγειλε τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας. Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα της νεκροψίας νεκροτομής αναμένονται αύριο Πέμπτη 22 Ιουνίου.
Πηγή: lamiareport.gr
Οδηγίες πραγματοποίησης ΚΑΡΠΑ
Η “Βασική Υποστήριξη της ζωής” περιλαμβάνει τη βασική γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων. Αυτές μπορεί να είναι: μια απειλητική καρδιακή προσβολή, αιφνίδια κατάρρευση, σοβαρή αιμορραγία και πνιγμονή (σταμάτημα της αναπνοής από ξένο σώμα, που αποφράζει τη δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες). Πρέπει να γνωρίζετε πότε και πώς θα καλέσετε ένα ασθενοφόρο ή άλλη ιατρική βοήθεια οπουδήποτε και αν βρίσκεστε.
ΑΡΧΕΣ
Για να ζήσουμε, χρειαζόμαστε μια κανονική παροχή οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματός μας. Ιδιαίτερα ο εγκέφαλος θα υποστεί σοβαρή βλάβη εάν στερηθεί οξυγόνο για πάνω από μερικά λεπτά (πέντε ως επτά το μέγιστο) Για να διατηρήσουμε την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, τρία πράγματα είναι βασικά:
- ένας ανοικτός και καθαρός ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ, μέσω του οποίου ο αέρας που περιέχει οξυγόνο μπορεί να περάσει στους πνεύμονες.
- η ΑΝΑΠΝΟΗ – η οποία δίνει αέρα μέσα στους πνεύμονες, από όπου το οξυγόνο μπορεί να περάσει μέσα στο αίμα.
- η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ που απαιτεί μια αντλία, την καρδιά, που μαζί με το απαραίτητο αίμα στα αιμοφόρα αγγεία θα μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο σώμα.
Αναζωογόνηση, είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την επείγουσα αντιμετώπιση που απαιτείται για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια ενός ή όλων αυτών των λειτουργιών. Μπορεί να αφορά απλά στη διατήρηση ανοιχτού αεραγωγού και το γύρισμα ενός αναίσθητου ασθενή στα πλάι’ ή μπορεί να σημαίνει τη χορήγηση αέρα στους πνεύμονές ταυ (τεχνητή αναπνοή) ή συμπίεση του θώρακα, ώστε το αίμα να κυκλοφορήσει μέσα στο σώμα.
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ
Θυμηθείτε – τα δευτερόλεπτα τρέχουν
ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
Πλησιάστε με προσοχή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για σας τους ίδιους ή το θύμα. Σκεφθείτε τους κινδύνους από ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, αυτοκίνητα που κινούνται πλησίον, οικοδομικά υλικά κλπ
1. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ
Εκτιμήστε αν το θύμα είναι ή όχι αναίσθητο.
Με προσοχή κουνήστε τους ώμους και ρωτήστε δυνατά: “Είστε καλά;” ή “Τι συμβαίνει;” ή δώστε μια εντολή όπως “άνοιξε τα μάτια σου”. Εάν το θύμα δεν έχει τις αισθήσεις του δεν θα ανταποκριθεί.
2. ΚΑΛΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ
Εάν βρίσκεται κοντά κάποιος άλλος, ζητήστε του να παραμείνει μήπως Χρειαστείτε τη βοήθεια του. Εάν είστε μόνος, φωνάξτε δυνατά, προσπαθώντας να προσελκύσετε την προσοχή των άλλων, αλλά μην εγκαταλείψετε το θύμα.
3. ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ
Σε έναν αναίσθητο άνθρωπο η γλώσσα μπορεί να πέσει προς τα πίσω και να αποφράξει την οδό από όπου περνάει ο αέρας.
Εκτείνοντας το κεφάλι προς τα πίσω και ανασηκώνοντας το πηγούνι προς τα πάνω, η γλώσσα απομακρύνεται από το πίσω μέρος του λαιμού διευκολύνοντας έτσι τη δίοδο του αέρα
Εάν είναι δυνατόν, με το θύμα στη θέση που το βρήκατε, βάλτε το ένα χέρι στο μέτωπο και με προσοχή εκτείνετε το κεφάλι προς τα πίσω. Κρατήστε τον αντίχειρα και το δείκτη του ίδιου χεριού ελεύθερα, για να κλείσετε τη μύτη εάν απαιτηθεί να του δώσετε αέρα με το στόμα σας (τεχνητή αναπνοή, “φιλί της ζωής”).
Συγχρόνως ανασηκώστε το πηγούνι χρησιμοποιώντας τα δύο δάκτυλα του άλλου χεριού στο οστέινο τμήμα του πηγουνιού. Αυτό θα απελευθερώσει τον αεραγωγό. Δεν χρειάζονται κουταλάκια, συσκευές ή άλλα αντικείμενα, γιατί είναι συνήθως επικίνδυνα. Ούτε χρειάζεται να προσπαθήσετε να του ανοίξετε το στόμα.
Εάν έχετε οποιαδήποτε δυσκολία, γυρίστε ανάσκελα το θύμα με προσοχή, και μετά προσπαθήστε να απελευθερώσετε τον αεραγωγό όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Σε θύματα όπου υπάρχει υποψία για κάκωση στο αυχενικό μέρος της σπονδυλικής στήλης, προσπαθήστε να αποφύγετε την έκταση της κεφαλής, χρησιμοποιώντας την ανύψωση του πηγουνιού για να απελευθερώσετε τον αεραγωγό. Αυτό που προέχει όμως είναι να απελευθερώσετε τον αεραγωγό, οπότε κάποιου βαθμού έκταση της κεφαλής μπορεί να είναι αναπόφευκτη. Οι κακώσεις στον αυχένα μπορεί να συμβούν μετά από: Κάκωση της κεφαλής Τροχαία ατυχήματα Πτώση από ύψος Βουτιές σε ρηχά νερά Αθλητικά Πτώση από άλογο, ατυχήματα
4. ΑΝΑΠΝΟΗ
Διατηρώντας τον αεραγωγό ανοικτό, ελέγχετε αν το θύμα αναπνέει: βλέποντας τις κινήσεις του θώρακα, ακούγοντας τον ήχο της αναπνοής και αισθανόμενοι την εκπνοή στο μάγουλο. Κάντε το αυτό για 10 δευτερόλεπτα πριν βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αναπνοή.
Επειδή το αναίσθητο θύμα βρίσκεται ανάσκελα, η γλώσσα του πέφτει προς τα πίσω, αποφράζοντας έτσι τον αεραγωγό. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το θύμα έχει σταματήσει να αναπνέει:
- Καρδιακή προσβολή
- Κάκωση στο κεφάλι ή στο θώρακα
- Δηλητηρίαση (φάρμακα, τοξικά αέρια, κλπ)
- Πνιγμός
- Απόφραξη αεραγωγού από ξένο σώμα (πνιγμονή) μπορεί να είναι άλλα αίτια
Εάν το θύμα δεν αναπνέει και έχετε κάποιον άλλο μαζί σας, στείλτε τον αμέσως να καλέσει βοήθεια . Εάν είστε μόνος αφήστε το θύμα αμέσως μόλις διαπιστώσετε ότι δεν αναπνέει και καλέστε αμέσως βοήθεια.
Με την ΚΑΡΠΑ θα “αγοράσετε χρόνο” για το θύμα, επιτρέποντας στο αίμα που περιέχει οξυγόνο να κυκλοφορήσει στο σώμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο εμποδίζονται βλάβες σε σημαντικά όργανα όπως είναι ο εγκέφαλος. Η ΚΑΡΠΑ δεν θα “επαναφέρει το θύμα στη ζωή” από μόνη της, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να καλέσετε το ΕΚΑΒ το ταχύτερο δυνατό. Το ΕΚΑΒ είναι σε θέση να προσφέρει την εξειδικευμένη βοήθεια στο θύμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Qatargate: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο Εκλογές 25ης Ιουνίου: Δωρεάν η διέλευση από τα διόδια Σάββατο και Κυριακή – Τι ισχύει για τους δικαστικούς αντιπροσώπους Μητσοτάκης: “Αυτή τη φορά το τουρκικό προξενείο ξέφυγε – Δεν θα καθυστερήσουν οι τολμηρές αλλαγές” – ΒΙΝΤΕΟ Κως: “Η κοπέλα και ο 32χρονος είχαν πιει πολύ” – Τι αναφέρει ο συγκάτοικος του 32χρονου από το Μπαγκλαντές – ΒΙΝΤΕΟ Ισχυρή έκρηξη στο Παρίσι: Τυλίχθηκαν κτίρια στις φλόγες – Τέσσερα άτομα σε κρίσιμη κατάσταση – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr