Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Λάρισα: Απάτη “μαμούθ” σε βάρος γνωστού επιχειρηματία – Έκαναν “φτερά” από το λογαριασμό του πάνω από 190.000 ευρώ – BINTEO

Αυτό που εξετάζουν οι Αρχές, είναι αν ο δράστης γνώριζε ότι το θύμα σκόπευε να διευκολύνει οικονομικά έναν συγγενή του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λάρισα: Απάτη “μαμούθ” σε βάρος γνωστού επιχειρηματία – Έκαναν “φτερά” από το λογαριασμό του πάνω από 190.000 ευρώ – BINTEO freepik

Με πολλή προσοχή ερευνούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας την απάτη “phishing” “μαμούθ” με θύμα έναν επιχειρηματία στη Λάρισα, από τους λογαριασμούς του οποίου έκαναν φτερά πάνω από 190.000 ευρώ.

Αυτό που εξετάζουν, είναι αν ο δράστης γνώριζε ότι το θύμα σκόπευε να διευκολύνει οικονομικά έναν συγγενή του. Ο επιχειρηματίας είχε συμφωνήσει με το συγγενικό του πρόσωπο να του δανείσει ένα σημαντικό ποσό κι έτσι, δεν υποψιάστηκε κάτι, όταν δέχθηκε τηλεφώνημα το απόγευμα της Παρασκευής από έναν άγνωστο που του συστήθηκε ως λογιστής του συγγενούς του.

Έτσι, του έδωσε τους κωδικούς των ηλεκτρονικών συναλλαγών του παραχωρώντας του έτσι πρόσβαση στις καταθέσεις του.

Λάρισα απάτη "phishing"

freepik

Λίγες ώρες αργότερα, το θύμα διαπίστωσε με τρόμο ότι από τους λογαριασμούς του είχαν γίνει διαδοχικές μεταφορές χρημάτων, με αποτέλεσμα οι απατεώνες να του αρπάξουν συνολικά 193.900 ευρώ! Μετά την καταγγελία του, η Ασφάλεια ερευνά την υπόθεση, αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να βρεθεί η άκρη του νήματος, καθώς τα ποσά έχουν μεταφερθεί σε πολλούς λογαριασμούς.

Λάρισα απάτη “phishing”: Οδηγίες της ΕΛΑΣ

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

ΠΗΓΗ: eleftheria.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ