Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025

Ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας – Ο διάλογος με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου – ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο ένατος κατά σειρά Πρόεδρος από το 1974, αναλαμβάνει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, διαδεχόμενος την Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Απείχαν από τη διαδικασία Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας – Ο διάλογος με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου – ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ EUROKINISSI

Ορκίστηκε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας.

Εντός της αίθουσας της ολομέλειας, ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Ιω. Πλακιωτάκης ανέγνωσε στο Σώμα την προσφώνηση του προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και την αντιφώνηση του κ. Τασούλα, κατά την αναγγελία του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας της ολομέλειας της Βουλής στις 12 Φεβρουαρίου 2025, βάσει της οποίας, νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη ο κ. Τασούλας.

Ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα

EUROKINISSI

Ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα

EUROKINISSI

Ακολούθως, εκλήθη ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Γεωργαντάς να συνοδεύσει στην αίθουσα του κοινοβουλίου τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα συνοδεύοντα αυτόν μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μετά την αναπομπή των κεκανονισμένων δεήσεων, ο εκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έθεσε το χέρι του στο Ιερό Ευαγγέλιο και επανέλαβε τον όρκο, τον οποίον ανέγνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».

«Άξιος» αναφώνησε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιω. Πλακιωτάκης, λέξη που επαναλήφθηκε από τα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ελληνική Λύση για Τασούλα

EUROKINISSI

Στη συνέχεια υπεγράφη το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον ορκισθέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Κυβερνήσεως, τον πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

EUROKINISSI

Ο κ. Τασούλας αναχώρησε από την αίθουσα αφού χαιρέτησε τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα

EUROKINISSI

Ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα

EUROKINISSI

Στη συνέχεια ο νέος ΠτΔ μετέβη στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη για την κατάθεση στεφάνου

Ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα

EUROKINISSI

Ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα

EUROKINISSI

Στη συνέχεια ο κ. Τασούλας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε η απερχόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Κατά τη άφιξη του κ. Τασούλα η κ. Σακελλαροπούλου είπε «σας συγχαίρω για την εκλογή σας και σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στα καθήκοντά σας. Η προηγούμενη θητεία σας ως Προέδρου της Βουλής και η σημαντική πολιτική σας διαδρομή ως ενός πολιτικού που υπηρετεί με συνέπεια τις αξίες και τα ιδανικά του Έθνους και καλλιεργεί τη δημοκρατική συναίνεση, συνιστούν εχέγγυα για την καλύτερη δυνατή εκπλήρωση του έργου σας. Αναλαμβάνετε σε καιρούς αβέβαιους, με πολλές εντάσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, σε έναν κόσμο μεταβατικό και σε μια εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων. Ο ενωτικός και συμβολικός λόγος και ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους και η επαφή με την κοινωνία ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο πολίτευμα και την ελπίδα για την πρόοδο του τόπου μας. Είμαι βέβαιη ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πορευτείτε, κύριε Πρόεδρε. Και από την πλευρά μου θα είμαι στη διάθεσή σας».

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κυρία Πρόεδρε, μέσα σε αυτό το τοπίο και αυτές τις προκλήσεις και με καθορισμένες τις αρμοδιότητές μου από το Σύνταγμα, καλούμαι και υποχρεούμαι πρώτον, να υπερασπιστώ την τήρηση του Συντάγματος και την αρμονική και αξιόπιστη λειτουργία των θεσμών. Δεύτερον, να υπερασπιστώ την εθνική ακεραιότητα και τρίτον, το γενικό συμφέρον, τα δικαιώματα και την πρόοδο του ελληνικού λαού».

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας εκλέχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 12 Φεβρουαρίου 2025 λαμβάνοντας τη θετική ψήφο 160 βουλευτών. Οι ανθυποψήφιοί του ήταν οι Τάσος Γιαννίτσης (34), Λούκα Κατσέλη (29) και Κων. Κυριακού (14). Καταγράφηκαν επίσης 39 «παρών» ενώ την αποχή επέλεξαν 24 βουλευτές.

Ο Κ. Τασούλας είναι το ένατο πρόσωπο το οποίο ανέρχεται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα από το 1974. Προηγήθηκαν οι Μιχαήλ Στασινόπουλος (1974-1975), Κωνσταντίνος Τσάτσος (1975-1980), Κωνσταντίνος Καραμανλής (1980-1985 και 1990-1995), Χρήστος Σαρτζετάκης (1985-1990), Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (1995-2005), Κάρολος Παπούλιας (2005-2015), Προκόπιος Παυλόπουλος (2015-2020) και Κατερίνα Σακελλαροπούλου (2020-2025).

Ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα

EUROKINISSI

Ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα

EUROKINISSI

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959, είναι νυμφευμένος με δύο παιδιά, και έχει σπουδάσει νομικά στην Αθήνα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2000 κει επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2009, το 2012 (δύο φορές), το 2015 (δύο φορές), το 2019 και το 2023 (δύο φορές). Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα

EUROKINISSI

Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2014 ορίσθηκε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έως τον Ιανουάριο του 2015. To 2018 ορίσθηκε Γενικός Εισηγητής της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Εξελέγη, τέλος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 2019, τον Μάιο του 2023 και τον Ιούλιο του 2023.

Ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα

EUROKINISSI

Επίσης, ο κ. Τασούλας υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990). Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς. Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:

Ορκωμοσία νέου Προέδρου της Δημοκρατίας: Απέχει η Πλεύση Ελευθερίας

Η Ελληνική Λύση απέχει από την ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ