Λουκάς Αποστολίδης: Το κράτος της ανάγκης “ζει και βασιλεύει” (ΣτΕ Ολομ. 1403-7/2022)

Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ για 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους, εξηγεί στο dikastiko.gr ο δικηγόρος, Λουκάς Αποστολίδης.

NEWSROOM
Λουκάς Αποστολίδης: Το κράτος της ανάγκης “ζει και βασιλεύει” (ΣτΕ Ολομ. 1403-7/2022)

Μάθαμε να ζούμε με «έκτακτα» μέτρα» στα εισοδήματα, στις συντάξεις, στην ακρίβεια, πάντα υπό το κράτος της ανάγκης τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Το δημόσιο συμφέρον έχει πλέον ταυτιστεί με τα «ταμειακά ελλείματα» του Κράτους.

Τα όρια της αντοχής της κοινωνίας στα «έκτακτα» μέτρα» φαίνεται βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα.

Γνωρίζουν οι πάντες ότι το μέλλον της εργασίας και της σύνταξης – ασφάλισης είναι δυσοίωνο. Αν δεν παρθούν μέτρα αξιοπρεπούς διαβίωσης οι κοινωνικές αναταραχές είναι μπροστά μας.

Οι περικοπές στο συνταξιουχικό κόσμο έφτασαν και ξεπέρασαν το 50% των εισοδημάτων τους.

Βάλαμε ένα μικρό ανάχωμα στην καταιγίδα των περικοπών με τις αποφάσεις Ολομ. ΣτΕ 2287-2288/2015, που έκριναν αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012.

Από την έκδοση αυτών των αποφάσεων χρειάστηκαν άλλες δυο αποφάσεις Ολ. του ΣτΕ, 2019 και 2020, να επιβεβαιώσουν περιοριστικά ότι η Διοίκηση οφείλει να χορηγήσει αναδρομικά για σύνταξη, επικούρηση και δώρα ενός 11μήνου.

EUROKINISSI

Η κυβέρνηση με το άρθρο 114 παρ. 4 του ν. 4714/2020 έκανε επιλεκτική, μερική εφαρμογή των αποφάσεων για αναδρομικά 11μήνου μόνο για σύνταξη. Προχώρησε νομοθετικά σε παραγραφή γεγενημένων αξιώσεων ειδικότερα:

Όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τις 31.07.2020, παραγράφηκαν δια νόμου οι αξιώσεις τους για επικούρηση και δώρα αποσβένυνται.

Όσοι είχαν εκκρεμείς δίκες πριν την 31.07.2020 δύναται να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα για επιστροφή αναδρομικών σε επικούρηση και δώρα.

Όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές ήταν περί το 1 εκ. 300 χιλ. και όσοι είχαν ασκήσει αγωγές περί τις 350.000 χιλιάδες.

Οι οργανώσεις των συνταξιούχων (ΑΤΕ-ΗΣΑΠ-ΟΑΣΑ-ΕΝΔΥΣΥ κ.α.).

αντέδρασαν με προσφυγές στη δικαιοσύνη. Ζήτησαν από την Πολιτεία και το e-ΕΦΚΑ να σεβαστούν τη νομιμότητα και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις στο σύνολό τους και όχι επιλεκτικά και περιοριστικά.

Ειδικότερα ως λόγοι ακύρωσης προβλήθηκαν οι ακόλουθοι:

α. Η παραβίαση του δεδικασμένου των πιλοτικών δικαστικών αποφάσεων 2287-2288/2015 Ολ. ΣτΕ και την 1439/2020

β. Η αντίθεση των επίδικων διατάξεων στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργειών.

γ. Η αντίθεση στο άρθρο 20 πα.1 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.

δ. Η παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

ε. Η αντίθεση στο άρθρο 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

στ. Η παραβίαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας (άρθρο 25Σ), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 παρ.5Σ) και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ.1 Σ).

EUROKINISSI

Το Ελεγκτικό Συνέδριο με την Γνωμοδότηση της 3ης Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας της 23ης Σεπτεμβρίου 2020, πριν την ψήφιση των επίδικων ρυθμίσεων, ενημέρωσε την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία για όλες τις ως άνω αντισυνταγματικότητες με σαφή, ειδική και συγκεκριμένη νομική αιτιολόγηση που εδράζεται στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις ΕΣΔΑ.

Είναι προφανές ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η Πολιτεία δεν σεβάστηκε τη νομιμότητα και τις αρχές του κράτους Δικαίου. Τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας (ΣτΕ – Ελ. Συνέδριο) κλήθηκαν εκ νέου να νουθετήσουν την εκτελεστική εξουσία ότι, οφείλει να σέβεται τη νομιμότητα χωρίς εκπτώσεις.

Οι αιτιάσεις μας απορρίφθηκαν στο σύνολό τους με δικαιολογία πάντα το δημόσιο συμφέρον και τα «έκτακτα» δημοσιονομικά μέτρα.

Η «ψυχρολουσία» για 1εκ. 300 χιλιάδες συνταξιούχους και μάλιστα χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είχαν ασκήσει αγωγές ήταν καθολική. Οι αποφάσεις ΣτΕ Ολ. 1403-7/2022, δικαιολόγησαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ότι νομίμως η κυβέρνηση προχώρησε με τις ρυθμίσεις του άρθρου 114 παρ.4 ν. 4714/2020 στην παραγραφή γεγενημένων αξιώσεων, για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές.

Αλλά και όσοι είχαν ασκήσει αγωγές και ανέμεναν ότι το δεδικασμένο των αποφάσεων θα γινόταν σεβαστό από την κυβέρνηση, εισέπραξαν την κρίση της παρούσας δικαστικής απόφασης που απεφάνθη ότι νομίμως το κράτος, η διοίκηση δεν δεσμεύεται από το δεδικασμένο.

Όλες οι αιτήσεις των προσφυγών απορρίφθηκαν και οι αποφάσεις που σχολιάζουμε «έντυσαν» με απόλυτη νομιμότητα τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης περί της επιστροφής των αναδρομικών πάντα στη βάση των «έκτακτων» μέτρων, των «ταμειακών ελλειμάτων».

Είναι προφανές ότι όλες οι αποφάσεις υπό το κράτος της ανάγκης παραβιάζουν τη νομιμότητα του κράτους δικαίου.

Η Αξιοπρέπεια, ο Σεβασμός, η Αναγνώριση στην τρίτη ηλικία, στα περήφανα γηρατειά περισσεύει.

Δικαιοσύνη και Κυβέρνηση διατηρούν τον δικαστικό Μαραθώνιο διεκδίκησης των αναδρομικών, όλων αυτών των χιλιάδων που έχουν κάνει αγωγές.

Δικαιοσύνη και Κυβέρνηση αντί να αποσυμφωρήσουν τα Διοικητικά Δικαστήρια με τις αποφάσεις τους, συνεχίζουν να αφήνουν νομικές υποθέσεις που κρίθηκαν με πιλοτικές δίκες να λιμνάζουν για χρόνια.

Φαίνεται ότι το κράτος της ανάγκης ζει και βασιλεύει με διάφορες μορφές, είτε με έκτακτα μέτρα της Διοίκησης είτε με δικαστικές αποφάσεις στη βάση των έκτακτων μέτρων, της νομοθετικής εξουσίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr