Μ. Πικραμένος: “O νομοθέτης δημιουργεί νέα οργανωτικά σχήματα, που δεν συνιστούν πραγματική και αναγκαία τομή” – Βλέπει “πολιτικές σκοπιμότητες” στις εναλλαγές προσώπων

Σε πολιτικές σκοπιμότητες που βρίσκονται πίσω από νομοθετικές μεταβολές αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλης Πικραμένος κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου.

NEWSROOM
Μ. Πικραμένος: “O νομοθέτης δημιουργεί νέα οργανωτικά σχήματα, που δεν συνιστούν πραγματική και αναγκαία τομή” – Βλέπει “πολιτικές σκοπιμότητες” στις εναλλαγές προσώπων

Ιδιαίτερα αιχμηρός για τον τρόπο που λαμβάνονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Η οργάνωση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους – Δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη».

«Οι πολιτικές σκοπιμότητες έχουν «την τιμητική τους» στις νομοθετικές μεταβολές της οργάνωσης του κράτους» ανέφερε. Υπογράμμισε δε ότι «στο πλαίσιο αυτό ο νομοθέτης δημιουργεί, σε αρκετές περιπτώσεις, νέα οργανωτικά σχήματα, που δεν συνιστούν πραγματική και αναγκαία τομή, αλλά έχουν ως απώτερο στόχο την αλλαγή των προσώπων τα οποία στελεχώνουν τις υπηρεσίες. Εξάλλου, δεν είναι σπάνιο η οργανωτική μεταβολή να οφείλεται αποκλειστικά στην επιθυμία του αρμόδιου υπουργού να παρουσιάσει νομοθετικό έργο γιατί πιστεύει ότι με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ενισχύεται το πολιτικό και κομματικό του προφίλ».

Στον πρόλογο του βιβλίου ο κ. Πικραμένος που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ με κεντρικό θέμα την οργάνωση του ελληνικού κράτους στη διοίκηση και τη Δικαιοσύνη σημειώνει:

«Ο εκσυγχρονισμός των θεσμών δέχεται συνήθως τις μεγαλύτερες αμφισβητήσεις και αντιδράσεις και γι’ αυτό πολλές φορές είτε ο νομοθέτης υπό την πίεση των περιστάσεων επανέρχεται καταργώντας ή τροποποιώντας τις επίμαχες ρυθμίσεις, είτε οι ενδιαφερόμενοι μετέρχονται κάθε μέσο για να αλλοιώσουν ή να ακυρώσουν την εφαρμογή των ρυθμίσεων στο πεδίο.

Συχνό είναι το φαινόμενο μεταρρυθμιστικές επιλογές να μην παίρνουν σάρκα και οστά λόγω της απροθυμίας του κράτους να τις στηρίξει με την έκδοση διοικητικών κανονιστικών πράξεων, την παροχή υλικών μέσων ή τη στελέχωση των αναγκαίων υπηρεσιών.

Επίσης, μεταρρυθμιστικές επιλογές ατονούν επειδή η κοινωνία δεν είναι ώριμη να τις υποδεχθεί και τα αρμόδια όργανα δεν αναλαμβάνουν δράση προς ενεργοποίησή της».

Και χαρακτηριστικά αναφέρει: «Οι αποσπασματικές ρυθμίσεις επιχειρούν να αντιμετωπίσουν επιμέρους ζητήματα, τα οποία είτε ο νομοθέτης δεν είχε προβλέψει όταν κατέστρωνε τη δημόσια πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα οργάνωσης και ανέκυψαν στην πορεία, είτε γιατί τίθενται υπό τη μορφή αιτημάτων από ενδιαφερομένους προς εξυπηρέτηση πραγματικών αναγκών ή ατομικών και συλλογικών συμφερόντων».

Οι εναλλαγές των κομμάτων και οι διαπιστώσεις

Στο βιβλίο του σε άλλο σημείο, ο κ. Πικραμένος, αναφέρει ότι «βέβαια είναι πολιτικά θεμιτό και εντός των ορίων του Συντάγματος κάθε κόμμα το οποίο ανέρχεται στην εξουσία να μετουσιώνει τις δημόσιες πολιτικές που έχει εξαγγείλει και για τις οποίες έχει υπερψηφιστεί από τον λαό, σε νομοθετήματα αναδιοργάνωσης των κρατικών υπηρεσιών».

Ωστόσο, επισημαίνει πως «οι μεταβολές του οργανωτικού δικαίου είναι πολύ συχνές, ακόμα και στο πλαίσιο της ίδιας κυβέρνησης, χωρίς να δικαιολογούνται πάντοτε από τις αρχές της ορθολογικότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας δικαίου».

Και καταλήγει  κ. Πικραμένος: «Από την πρακτική της τελευταίας πεντηκονταετίας προκύπτει ότι με τις μεταβολές έχουν επιδιωχθεί οι εξής, κατά βάση, σκοποί:

α) ο εκσυγχρονισμός των θεσμών με βάση το ιδεολογικό στίγμα του κυβερνώντος κόμματος ή τις μοντέρνες αντιλήψεις για την οργάνωση του κράτους,

β) η αποσπασματική αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων, και

γ) η εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr