Μ. Σνίτσερ: Η ΕΕ να διοχετεύσει χρήματα από τις πλούσιες στις φτωχές χώρες
Χρήματα από τις πλούσιες προς τις φτωχότερες χώρες πρέπει να διοχετεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διατηρήσει τη συνοχή της, τονίζει η οικονομολόγος και νέο μέλος της επιτροπής των «σοφών» που συμβουλεύουν την γερμανική κυβέρνηση, Μόνικα Σνίτσερ και προειδοποιεί ότι η οικονομία της Γερμανίας δεν μπορεί να ανακάμψει όσο δεν πηγαίνουν καλά τα άλλα κράτη […]
Χρήματα από τις πλούσιες προς τις φτωχότερες χώρες πρέπει να διοχετεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διατηρήσει τη συνοχή της, τονίζει η οικονομολόγος και νέο μέλος της επιτροπής των «σοφών» που συμβουλεύουν την γερμανική κυβέρνηση, Μόνικα Σνίτσερ και προειδοποιεί ότι η οικονομία της Γερμανίας δεν μπορεί να ανακάμψει όσο δεν πηγαίνουν καλά τα άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Εξηγεί ακόμη ότι η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ κατά το διάστημα 2015-18 (PSPP) «δεν θα μπορούσε να έρθει σε ατυχέστερη στιγμή».
Σε συνέντευξή της στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η κυρία Σνίτσερ λέει χαρακτηριστικά ότι «η συγκυρία της απόφασης του Δικαστηρίου δεν θα μπορούσε να είναι ατυχέστερη», καθώς, όπως εξηγεί, εν μέσω κρίσης, είναι πολύ σημαντικό όχι απλώς να μην αποδυναμωθεί, αλλά, αντιθέτως, να ενισχυθεί η ικανότητα της ΕΚΤ να δρα. «Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αντιδράσει σε αυτή την περίπτωση πολύ αποφασιστικά και έχουν συμβάλει σημαντικά στην διασφάλιση ρευστότητας», προσθέτει, ενώ σε ό,τι αφορά την μελλοντική δράση της Ε.Ε., επισημαίνει ότι η κρίση δείχνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την συνοχή της Ένωσης, καθώς κάποια κράτη – μέλη έχουν πληγεί πολύ πιο σοβαρά από άλλα. «Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κοινοτικού προϋπολογισμού, μέσω προγραμμάτων π.χ. για την υγεία και μέσω της δημιουργίας εσόδων. Έτσι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε επίσης τις χώρες οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί πολύ λόγω της κρίσης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», δηλώνει.
«Πρέπει λοιπόν να πάει στις περισσότερο επιβαρυμένες χώρες χρήμα από τις λιγότερο πληγείσες χώρες;», ερωτά η εφημερίδα την οικονομολόγο, η οποία είναι σαφής: «Ναι. Και δεν πρόκειται απλώς για ζήτημα αλληλεγγύης, αλλά για το συμφέρον όλων. «Στην Ε.Ε. είμαστε τόσο στενά συνδεδεμένοι μεταξύ μας, ώστε δεν μπορούμε να επαναφέρουμε τη δική μας οικονομία, όσο αυτό δεν ισχύει και για τις άλλες χώρες. Δεν πρέπει να πάμε σε μια νέα κρίση του ευρώ με κλειστά τα μάτια», τονίζει η οικονομολόγος.
Σε ό,τι αφορά την γερμανική οικονομία, η κυρία Σνίτσερ εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν υπομονή έναν-δυο μήνες. Ο κλάδος των αυτοκινήτων μπορεί να αντέξει, σημειώνει, διότι τα προηγούμενα χρόνια πήγε πολύ καλά. Τάσσεται δε κατά του ενδεχομένου παροχής οικονομικών κινήτρων για την αγορά αυτοκινήτου, μιλώντας για «ακριβό και βραχυπρόθεσμο» μέτρο και τονίζει την ανάγκη να προχωρήσουν κανονικά τα σχέδια για την μετάβαση προς τα περιβαλλοντικά καύσιμα και την ηλεκτροκίνηση. Αναφέρει δε η αξία στην αγορά της Tesla των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είναι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη από αυτήν των Daimler, BMW και VW μαζί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr