“Μαϊμού” δικηγορικές εταιρείες έφεραν οφειλέτη προ κατάσχεσης ακινήτου: Έχασε τις προθεσμίες λόγω μη καταβολής απαιτούμενων δικαιολογητικών – Δικαιώθηκε από το Δικαστήριο
“Ο φερόμενος δικηγόρος δεν ήταν στην πραγματικότητα πληρεξούσιος δικηγόρος ούτε νόμιμος αντιπρόσωπος” αναφέρει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ενέκρινε την προσφυγή λόγω ανωτέρας βίας.

Θύμα από «μαϊμού» δικηγορικές εταιρείες έπεσε πολίτης, ο οποίος κινδύνευσε να χάσει το σπίτι του από οφειλές που είχε και λόγω λανθασμένων χειρισμών από τους… ειδικούς έχασε τη 45νθήμερη προθεσμία για την άσκηση αναίρεσης στον πλειστηριασμό. Για την ακρίβεια κατατέθηκε 140 ημέρες μετά τη λήξη της!
Ωστόσο, μετά την προσφυγή του, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον δικαίωσε και ακύρωσε την κατάσχεση για λόγους πλάνης και ανωτέρας βίας. «Ούτε με μέτρα άκρας επιμέλειας ο μέσος συνετός άνθρωπος δεν είναι εφικτό να αντιληφθεί ότι οι εκπρόσωποι εταιρείας που διαφημίζεται δημοσίως στο διαδίκτυο ως παρέχουσα “εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες” και “διορατικές νομικές συμβουλές” δεν φέρουν την δικηγορική ιδιότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως τονίζεται «δεν τυγχάνει εν προκειμένω εφαρμογής η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 152 ΚΠολΔ περί πταίσματος του πληρεξουσίου δικηγόρου ή του νομίμου αντιπροσώπου του αιτούντος διαδίκου ως λόγος περί μη επαναφοράς των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση, διότι ο φερόμενος δικηγόρος δεν ήταν στην πραγματικότητα πληρεξούσιος δικηγόρος ούτε νόμιμος αντιπρόσωπος του ανακόπτοντος. Οι πράξεις και παραλείψεις του δεν συνιστούν μόνο πταίσμα, αλλά συμπεριφορές που ερευνώνται ήδη ποινικά».
Η απόφαση περί καταχρηστικής διαδικασίας
Στην απόφασή του το Δικαστήριο πέρα από τις ευθύνες για τις «μαΐμού» δικηγορικές υπηρεσίες λέει:
«Ειδικά δε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 951 παρ. 2ΚΠολΔ, που αποτελεί έκφανση της, κατά την διάταξη του άρθρου 116ΚΠολΔ, γενικής αρχής περί της απαγόρευσης καταχρηστικής διαδικαστικής συμπεριφοράς και αποσκοπεί στην αποτροπή της υπερβολικής καταπίεσης του οφειλέτη από την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε δυσαναλογία σε σχέση προς την απαίτηση, επιβάλλεται περιορισμός, προς προστασία του καθ’ ου η κατάσχεση από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού πραγμάτων, περισσοτέρων από όσα απαιτούνται για την ικανοποίηση των δανειστών και των εξόδων της εκτέλεσης. Ο περιορισμός της καταχρηστικής άσκησης της αξίωσης για αναγκαστική εκτέλεση εκδηλώνεται ως απειλή ακυρότητας των πράξεων της αναγκαστικής κατάσχεσης πράγματος του οφειλέτη αξίας δυσαναλόγως μεγαλύτερης από το ύψος της ουσιαστικής αξίωσης του επισπεύδοντας ή της κατάσχεσης ορισμένου πράγματος. Το ζήτημα, αν οι συνέπειες της άσκησης του δικαιώματος είναι επαχθείς για τον υπόχρεο, πρέπει να εκτιμάται και να σταθμίζεται με βάση τις αντίστοιχες συνέπειες που είναι δυνατόν να επέλθουν σε βάρος του δικαιούχου από την παρακώλυση της ικανοποίησης του δικαιώματος του».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr