Μαζικές αποδράσεις τζιχαντιστών: Δωροδοκούν τους φύλακες με… ευρώ
Τους τελευταίους μήνες λαμβάνει χώρα η μαζική απόδραση τζιχαντιστών που μέχρι πρότινος βρίσκονταν αιχμάλωτοι του κουρδικού στρατού στη Συρία. Χιλιάδες μέλη του ISIS κατάφεραν να απελευθερωθούν, επιστρέφοντας στον πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης, σε μία προσπάθεια αναγέννησής της. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι διαφεύγουν κυρίως δωροδοκώντας τους φύλακές τους. Τα χρήματα προέρχονται από υποστηρικτές του ISIS […]
Τους τελευταίους μήνες λαμβάνει χώρα η μαζική απόδραση τζιχαντιστών που μέχρι πρότινος βρίσκονταν αιχμάλωτοι του κουρδικού στρατού στη Συρία. Χιλιάδες μέλη του ISIS κατάφεραν να απελευθερωθούν, επιστρέφοντας στον πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης, σε μία προσπάθεια αναγέννησής της. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι διαφεύγουν κυρίως δωροδοκώντας τους φύλακές τους. Τα χρήματα προέρχονται από υποστηρικτές του ISIS στην Ευρώπη. Αυτά διοχετεύονται μέσω διαφόρων πλατφορμών που έχουν ξεπηδήσει στο Διαδίκτυο.
Χιλιάδες μέλη του ISIS (ο αριθμός ξεπερνούσε τους 12.000), βρίσκονταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας σε ειδικά στρατόπεδα του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF) στη βορειοανατολική Συρία. Η απόσυρση των Αμερικανών, η τουρκική στρατιωτική εισβολή στην περιοχή και η πανδημία δημιούργησαν συνθήκες που διευκόλυναν τη μαζική απόδρασή τους.
Αρχικά, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν συμβάλει δραστικά στην ενίσχυση των φυλακών. Αυτό άλλαξε όταν ο πρόεδρος Τραμπ απέσυρε τις αμερικανικές δυνάμεις. Έκτοτε, έχει διαμορφωθεί ένα modus vivendi που διευκόλυνε την απόδραση τζιχαντιστών. Η επιστροφή τους στη δράση έρχεται σε μία στιγμή που ο ISIS επιχειρεί να ανακτήσει δυνάμεις και να επιχειρήσει αντεπιθέσεις σε συριακά και ιρακινά εδάφη.
Πράγματι, υπήρξαν πολλές αποδράσεις από το Camp al Hol. Οι περισσότερες από αυτές, όπως προαναφέραμε, μπόρεσαν να γίνουν με δωροδοκίες τοπικών φρουρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό για την απελευθέρωση ενός τζιχαντιστή έφτανε ακόμα και τα 4.500 ευρώ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ταρίφα εξαρτάται από τα εγκλήματα που έχει διαπράξει ο καθένας. Αν έχει συμμετάσχει σε τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη, το ποσό ανεβαίνει αισθητά. Εκατοντάδες γυναίκες, πολλές προερχόμενες από τις μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης, διέφυγαν από ένα άλλο στρατόπεδο, το Ain Issa, στη βορειοανατολική Συρία. Ο βομβαρδισμός του από το τουρκικό πυροβολικό το φθινόπωρο του 2019 είχε συμβάλει καθοριστικά στην απόδραση των περισσοτέρων κρατουμένων εκεί.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι πολλές αποδράσεις καθίστανται εφικτές λόγω των χρημάτων που έρχονται από την Ευρώπη. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η πλατφόρμα “Justice for Sisters” που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2019 με έδρα τη Γερμανία. Εκεί, άτομα που είναι φίλα προσκείμενα στο ISIS, στήνουν διαδικτυακές εκστρατείες crowdfunding, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων.
Μια άλλη πρωτοβουλία συγκέντρωσε χρήματα μέσω της δημοφιλούς κρυπτογραφημένης εφαρμογής μηνυμάτων Telegram. Χρησιμοποιήθηκε ακόμα και το PayPal, ώστε να σταλούν χρήματα σε λαθρεμπόρους, οι οποίοι βοήθησαν έναντι αμοιβής εκατοντάδες τζιχαντιστές να διαφύγουν από το Camp Hol. Για να αποφευχθούν παρεμβάσεις από το PayPal, μάλιστα, στις εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων δόθηκαν ονόματα, όπως “Honeymoon in Vienna” (ταξίδι του Μέλιτος στη Βιέννη). Στο Instagram αποκαλύφθηκε ένας λογαριασμός που λειτουργούσε μέσα από το στρατόπεδο al Hol. Μέσω αυτού, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονταν ότι η απόδραση και η ασφαλής μεταφορά των τζιχαντιστών σε περιοχές που ελέγχονται από το ISIS στοίχιζε μέχρι και 7.500 δολάρια το κεφάλι. Αυτός που θα βοηθήσει έμπρακτα «θα λάβει τις ευλογίες του Αλλάχ και θα αντιμετωπιστεί ως μάρτυρας στην άλλη ζωή». Πολλές από τις αναρτήσεις είναι γραμμένες στα γερμανικά, στα αραβικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά. Εκεί δημοσιεύθηκε, επίσης, ένα βίντεο προπαγάνδας του ISIS που υπόσχεται «την τιμωρία των άπιστων, καίγοντας τους με την φωτιά της εκδίκησης». Σύμφωνα με Τούρκο δημοσιογράφο, στις επιχειρήσεις αυτές οι κρατούμενοι διευκολύνονται και από τον τουρκικό στρατό.
Η τακτική αυτή, που εξαιτίας της πανδημίας έχει παραμείνει στο παρασκήνιο, θυμίζει πολύ μία παρόμοια στρατηγική που υιοθέτησε το ISIS το 2012, δύο χρόνια πριν γιγαντωθεί. Την είχε, μάλιστα, βαφτίσει “Σπάζοντας τα τείχη”. Στόχος της ήταν να ελευθερωθούν αρκετοί πρώην τζιχαντιστές για να ενισχύσει τις τάξεις των μαχητών του. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα γνωστό: αναδείχθηκαν ως η πιο φιλόδοξη και ισχυρή ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr