Με… ταβάνι το μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου, οι αμοιβές στελεχών σε προϊσταμένους σε ασφαλιστικά ταμεία
Τι προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για όσους προσληφθούν από τον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ως προϊστάμενοι γενικών διευθύνσεων σε ασφαλιστικούς φορείς.
Ασφαλιστικά ταμεία: Φρένο στις ανεξέλεγκτες αμοιβές στελεχών σε ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και σε πριμ παραγωγικότητας βάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με αυτό, οι μισθοί προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων από το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα προσληφθούν στα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να έχουν ως πλαφόν τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.
Αυτό προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, που είναι σε διαβούλευση. Όπως ορίζεται, «με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών καθορίζονται οι αποδοχές των Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων του άρθρου 3, συμπεριλαμβανομένης ειδικής αμοιβής θέσης εργασίας πλέον του βασικού μισθού και των επιδομάτων τους, οι οποίες αποδοχές δεν υπάγονται στην παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176)», στην οποία αναφέρεται όριο αποδοχών με εκείνες του Γενικού Γραμματέα υπουργείου.
Επίσης, αναφέρεται πως με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση «καθορίζεται αμοιβή απόδοσης, η οποία συνδέεται με συγκεκριμένη στοχοθεσία και υπολογίζεται επί των συνολικών αποδοχών του προηγούμενου εδαφίου. Σε κάθε περίπτωση, οι συνολικές αποδοχές δεν υπερβαίνουν το όριο της περ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015».
Ασφαλιστικά ταμεία: Το «κλειδί» των αμοιβών της συγκεκριμένης διάταξης
Με βάση το νέο καθεστώς προσλήψεων σε θέσεις ευθύνης, που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, «κλειδί» αποτελεί ακριβώς η παραπομπή στη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου του 2015.
«Ως ανώτατο όριο αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών, ορίζονται οι μηνιαίες αποδοχές και τα επιδόματα του Προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η οικογενειακή παροχή, το επίδομα του άρθρου 56 του ν. 345/1976 (Α’ 141), καθώς και η αποζημίωση της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3038/2002 (Α’ 180),όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 89 του ν. 4139/2013 (Α 74)» επισημαίνει η διάταξη.
Δεδομένης αυτής, κρίνεται πως θα τεθεί «πλαφόν» σε μισθούς και πριμ αποδοτικότητας σε όσους επιλεγούν με το νέο “καθεστώς” που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ, αλλά συμπαρασύρει και άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Ανώτατο όριο ως εκ τούτου θα είναι οι αμοιβές του προέδρου του Αρείου Πάγου που θα έχουν οι μισθοί προϊστάμενοι γενικών διευθύνσεων από το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα προσληφθούν. Το ίδιο ανώτατο όριο θα ισχύει και για τα πριμ παραγωγικότητας για τους αποδοτικότερους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ. Πληροφορίες ανέφεραν πως το «πλαφόν» των αποδοχών θα κυμαίνεται στα 7.000-8.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr