Μειοψηφία ΕνΔΕ: Οι 11 προτάσεις- αιτήματα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης – Στο επίκεντρο οικονομικά και θεσμικά ζητήματα

Νέο Δικαστικό Μισθολόγιο και περιορισμός αναβολών των δικαστικών δικών. Κρίσιμο θέμα η κατανομή δικαστικής ύλης.

NEWSROOM
Μειοψηφία ΕνΔΕ: Οι 11 προτάσεις- αιτήματα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης – Στο επίκεντρο οικονομικά και θεσμικά ζητήματα

Με 11 προτάσεις- αιτήματα κατήλθε η μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη.

Αιχμή του δόρατος αποτέλεσαν οικονομικά ζητήματα, όπως η ανάγκη θέσπισης νέου Δικαστικού Μισθολογίου, με αυξήσεις κατά 20% βασικού μισθού και επιδομάτων, καθώς και ρυθμίσεις για το εφάπαξ και το συνταξιοδοτικό καθεστώς, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν και μελέτες που έχουν εκπονηθεί είτε από την μειοψηφία ή από την αρμόδια Επιτροπή Ειρηνοδικών.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της μειοψηφίας Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Εφέτης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης, Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης, Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών και Ευθαλία Κώστα, Ειρηνοδίκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενδιαφέρθηκε για την πρόταση που είχαν καταθέσει ως προεδρείο το 2018 για την δικαστική μεσολάβηση και ζήτησε να την μελετήσει.

Επίσης εκτίμησε θετικά τον σχεδιασμό για την κάθετη κατανομή της ύλης ανά αντικείμενο στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας κάνοντας την παρατήρηση πως εναρμονίζεται με την διεθνή πρακτική. Του εγχειρήσαμε, όπως μας ζήτησε, αντίγραφο της σχετικής μελέτης της επιτροπής Ειρηνοδικών. Ζήτησε επίσης να του κοινοποιήσουμε τις προτάσεις που είχαμε υποβάλει και κατά το παρελθόν ως ομάδα για τον περιορισμό των αναβολών στις ποινικές δίκες, για τον ανώτατο αριθμό των εναγόντων/αιτούντων ανά δικόγραφο και για την αποποινικοποίηση ορισμένων αδικημάτων (π.χ. εξύβριση και δυσφήμηση όταν δεν τελούνται δια του τύπου) και την δίωξη της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδούς κατάθεσης μόνο μετά από αίτηση της αρχής ενώπιον της οποίας τελέστηκαν. Τέλος καταθέσαμε τις θέσεις μας για την ανάγκη διορθωτικών αλλαγών στον ΚΟΔΚΔΛ βάσει του σχεδίου που επεξεργαστήκαμε τον Απρίλιο του 2022.

Eurokinissi

11 αιτήματα από τη μειοψηφία Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Τα αιτήματα και οι προτάσεις που κατέθεσαν στη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη περιλαμβάνουν:

  1. Δημιουργία νέου Δικαστικού Μισθολογίου το οποίο θα προβλέπει αύξηση κατά 20% τόσο του βασικού μισθού όσο και των επιδομάτων, καθώς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο ύψος που είχαν καθοριστεί πριν την επιβολή των μνημονιακών νόμων.
  2. Προσδιορισμός της υλικής αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων όχι με βάση οριζόντιο καθορισμό ποσού αλλά σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη της επιτροπής Ειρηνοδικών του 2022, ώστε να μην επέλθει καμία αύξηση της ύλης και να καθοριστούν οι συγκεκριμένες χωριστές διαδικασίες που θα υπάγονται στα Ειρηνοδικεία και στα Πρωτοδικείο και να τεθεί σε στέρεη βάση το αίτημα μισθολογικής αναβάθμισης των Ειρηνοδικών. Με την υλοποίηση αυτής της πρότασης θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα εξειδίκευση των Δικαστών του πρώτου βαθμού ανά αντικείμενο, στα πρότυπα των άλλων χωρών της Ευρώπης.
  3. Επανεξέταση διατάξεων του ΚΟΔΚΔΛ με βάση τις προτάσεις που καταθέσαμε ως Ένωση με το υπ’ αριθμό 205/9-5-2022 έγγραφό μας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιπλέον ζητούμε την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 81 παρ. 8 και την απροϋπόθετη προσφυγή των δικαστικών λειτουργών στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προκειμένου να κρίνει επί προσφυγής κατά της παράλειψης προαγωγής τους από το ΑΔΣ.
  4. Άμεση συμμόρφωση της διοίκησης στην απόφαση 255/5-10-2021 του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 Σ. με την οποία λύθηκε αμετάκλητα το συνταξιοδοτικό μας.
  5. Αναπροσαρμογή του Εφάπαξ στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την εφαρμογή των Μνημονίων.
  6. Εθελουσία αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι για λόγους υγείας δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
  7. Εφαρμογή της απόφασης της ΓΣ της Ένωσης του 2018 που αποκλείει σε αφυπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς να καταλαμβάνουν οποιαδήποτε θέση στον δημόσιο τομέα και σε Ανεξάρτητες Αρχές για χρονικό διάστημα 3 ετών μετά την αφυπηρέτησή τους.
  8. Να μην τεθεί σε εφαρμογή κανένα σχέδιο κατάργησης ή συγχώνευσης δικαστηρίων και εισαγγελιών με την λογική του κόστους για το Δημόσιο.
  9. Περιορισμός των αναβολών στις ποινικές δίκες
  10. Ανώτατος αριθμός εναγόντων/αιτούντων ανά εισαγωγική δικόγραφο της δίκης.
  11. Εφαρμογή του σχεδίου της δικαστικής μεσολάβησης που εκπόνησε η Ένωση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr