Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε όλη την εστίαση – Σχέδιο για ξενοδοχεία και μεταφορές

Σε δύο πυλώνες θα στηρίζεται το νέο πακέτων μέτρων κατά τη δεύτερη φάση στήριξης της οικονομίας, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως οι μειώσεις φόρων (ΦΠΑ ). Στόχος είναι η στήριξη των «ευαίσθητων» κλάδων του Τουρισμού και της Εστίασης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σταθμίζονται προσεκτικά οι δημοσιονομικές/ταμειακές επιπτώσεις. Το μόνο που πρέπει να […]

NEWSROOM
Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε όλη την εστίαση – Σχέδιο για ξενοδοχεία και μεταφορές

Σε δύο πυλώνες θα στηρίζεται το νέο πακέτων μέτρων κατά τη δεύτερη φάση στήριξης της οικονομίας, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως οι μειώσεις φόρων (ΦΠΑ ). Στόχος είναι η στήριξη των «ευαίσθητων» κλάδων του Τουρισμού και της Εστίασης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σταθμίζονται προσεκτικά οι δημοσιονομικές/ταμειακές επιπτώσεις.

Το μόνο που πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένο» είναι η μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, από το 24% στο 13% κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καφές, αναψυκτικά και λοιπά ροφήματα θα έχουν πολύ μικρότερη επιβάρυνση. Στόχος είναι να ενισχυθούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις (καφετέριες), με τους μικρούς τζίρους, που θα έχουν πολύ μικρότερο όφελος, σε σχέση με τα εστιατόρια, από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα.

Στο 24% παραμένει ο ΦΠΑ στα οινοπνευματώδη

Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στα οινοπνευματώδη, που παραμένουν στο 24%, ενώ αρμόδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχεδιασμός για μείωση του χαμηλού συντελεστή από το 13% στο 11%, έστω για περιορισμένο χρόνο. Οι ίδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν, επίσης, ούτε τα σενάρια περί μετάταξης των καταλυμάτων στον υπερμειωμένο ΦΠΑ 6%, αφού εκτός του δημοσιονομικού κόστους, πρέπει να κινηθούν και διαδικασίες προς τις Βρυξέλλες, αφού ο συγκεκριμένος συντελεστής εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένα αγαθά (π.χ. φάρμακα) και μόνο κατόπιν συμφωνίας με την Κομισιόν.

Θετική εισήγηση υπάρχει για μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στις μεταφορές, κάτι που έχει, μεν, κόστος αλλά θα ενισχύσει τις ροές επισκεπτών κυρίως στα νησιά, που προσδοκούν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν έστω μέρος των απωλειών, από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Η απόφαση θα ληφθεί από τον Πρωθυπουργό, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, δηλαδή το συνολικό «πακέτο» όπου αθροίζονται οι κρατικές εγγυήσεις για φτηνά δάνεια στις επιχειρήσεις των δύο κλάδων και η μείωση του μισθολογικού κόστους με την αξιοποίηση των κονδυλίων του SURE για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Τι έχουν κάνει οι άλλες χώρες της Ευρώπης με τον ΦΠΑ

Πώς έχουν ενεργήσει οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ειδικά στο πεδίο του ΦΠΑ; Αν ανατρέξει κανείς στη βάση δεδομένων του Tax Foundation, όπου αποτυπώνονται τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, θα διαπιστώσει ότι οι παρεμβάσεις στην έμμεση φορολογία- κυρίως ΦΠΑ- έχουν να κάνουν με αναστολές πληρωμών, με επιστροφές- εξπρές και με μειώσεις συντελεστών στα φαρμακευτικά και παραϊατρικά προϊόντα. Ποια είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που προχώρησε σε μείωση ΦΠΑ για άλλες υπηρεσίες; Φυσικά η Γερμανία.

Η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ από το 19% στο 7% για υπηρεσίες catering φαγητού και μάλιστα από την 1η Ιουλίου ως την 1η Ιουλίου του 2021. Σε μειώσεις ΦΠΑ προχώρησε, επίσης, η Νορβηγία που μηδένισε και το φόρο στις αερομεταφορές ως το τέλος Οκτωβρίου, η Τουρκία που μείωσε το συντελεστή από το 18% στο 1% για τις εσωτερικές πτήσεις και η Ουκρανία που μείωσε το φόρο στο ηλεκτρικό ρεύμα και απάλλαξε τον Τουρισμό ως το τέλος του χρόνου.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr