Μετά τους δικαστές: «Όχι» κι από τους δικαστικούς υπαλλήλους για τους «βοηθούς δικαστών»

Οι δικαστικοί υπάλληλοι σε επίπεδο ΔΣ της Ομοσπονδίας, όπως λέει στο dikastiko.gr ο πρόεδρος της Γιώργος Διαμάντης  με συντριπτική πλειοψηφία είχαν αντιλέξει στη συγκεκριμένη πρόβλεψη θεωρώντας πως δημιουργείται μια "ειδική κατηγορία δικαστικών υπαλλήλων ".

NEWSROOM
Μετά τους δικαστές: «Όχι» κι από τους δικαστικούς υπαλλήλους για τους «βοηθούς δικαστών»

Ένα ξερό «όχι» είναι η απάντηση (και) των δικαστικών υπαλλήλων για τη δημιουργία του θεσμού των δικαστικών υπαλλήλων – «βοηθών δικαστών», μια ειδική κατηγορία που δημιουργείται με τον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και εγκρίθηκε προ ημερών από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το νέο Κώδικα θα προσληφθούν δυο νέες κατηγορίες :

– Δικαστικοί υπάλληλοι που θα κάνουν τη συγκέντρωση νομολογίας και νομοθεσίας και

-υπάλληλοι που θα κάνουν επαφές με άλλα Δικαστήρια και θα ασκούν καθήκοντα επικοινωνίας με τον Τύπο

Ο νέος κώδικας είναι αποτέλεσμα έργου Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, ο οποίος είχε διαφορετική άποψη και μειοψήφησε στην σχετική ψηφοφορία.

Απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία

Μάλιστα οι δικαστικοί υπάλληλοι σε επίπεδο ΔΣ της Ομοσπονδίας, όπως λέει στο dikastiko.gr ο πρόεδρος της Γιώργος Διαμάντης  με συντριπτική πλειοψηφία είχαν αντιλέξει στη συγκεκριμένη πρόβλεψη θεωρώντας πως δημιουργείται μια «ειδική κατηγορία δικαστικών υπαλλήλων με διαφορετικά προνόμια και μισθολογικά» και ζητούσαν – διαφωνώντας και πάλι με την πρόβλεψη- αν ήθελε η κυβέρνηση να τους εντάξει στον οργανισμό λειτουργίας των δικαστηρίων και όχι στον κώδικα δικαστικών υπαλλήλων.

Δικαστές: Αδιανόητο οι Δικαστικοί υπάλληλοι να ερμηνεύουν δικαστικές αποφάσεις

Το θέμα πήρε διαστάσεις χθες, αφού μετά την δημοσιοποίησή του, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της εξέφρασε κάθετη διαφωνία αναφέροντας ότι «…η συγκέντρωση της νομολογίας και της νομοθεσίας, που αφορά συγκεκριμένη υπόθεση, αποτελεί ένα από τα κύρια καθήκοντα των Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τις τράπεζες νομικών πληροφοριών, έχουν πλήρως εξοικειωθεί εδώ και δεκαετίες”.

Ζήτησαν επίσης να επανεξετάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης πριν την κατάθεση στην Βουλή του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, την προωθούμενη ρύθμιση με την οποία δημιουργούνται “δύο αυτοτελείς κατηγορίες δικαστικών υπαλλήλων – βοηθών των Δικαστικών Λειτουργών με καθήκοντα που ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές ανάγκες της Δικαιοσύνης”.

Ανέφεραν επίσης πως «είναι εξάλλου αδιανόητο να καλούνται Δικαστικοί Υπάλληλοι να ερμηνεύουν δικαστικές αποφάσεις και να εκπροσωπούν Δικαστικούς Λειτουργούς».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr